Rīgā apkures režīmu naktīs vēl nemainīs

Pagaidām par pielabojamu uzskatīts saistošo noteikumu projekts, kurā paredzēts naktīs karstā ūdens un telpu temperatūru pazemināt Rīgas pašvaldības dzīvojamās mājās, bet brīvdienās – arī pašvaldības iestādēs.

Šāds optimālais temperatūras režīms varētu samazināt siltumenerģijas rēķinus līdz 30 procentiem.

Līdzīga kārtība ir aprobēta dzīvokļu īpašnieku kooperatīvos, lai ekonomētu naudu. Rīgā pašvaldības pārziņā esošajos namos ir daudz privatizētu dzīvokļu, tāpēc tiek solīts, ka dzīvokļu īpašnieki varēs apsaimniekotājam iesniegt savus priekšlikumus par vēlamo siltuma režīmu. Iedzīvotāju vēlmes tikšot respektētas. Vismaz līdz šim lēmumi tika (vai arī netika) pieņemti, ja par vai pret bija vairāk nekā puse mājas iedzīvotāju. Acīmredzot arī šajā jautājumā lemšana varētu būt līdzīga. Tomēr vēl nav zināms, kā un cik drīz notiks iedzīvotāju aptaujāšana.

Saistošos noteikumus Par optimālā temperatūras režīma ieviešanu Rīgas pašvaldības īpašumā vai pārvaldīšanā esošajās daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās plānots pieņemt, lai samazinātu siltumenerģijas patēriņu un iedzīvotājiem apmaksājamos siltumenerģijas rēķinus, ņemot vērā, ka, pazeminot temperatūru telpās par vienu grādu, siltumenerģijas patēriņš un maksa samazinās par četriem līdz pieciem procentiem. Dienas laikā telpu temperatūras līmenis nedrīkstētu samazināties zem plus 20–21 grādam, naktī – zem plus 17 grādiem. Eksperti skaidro, ka telpu temperatūra jūtami nepazemināsies, jo to norobežojošās konstrukcijas un mēbeles telpā ir ar lielu siltuma inerci un naktī savu siltumu atdos. Ja ziemā āra gaisa temperatūra pazeminātos zem mīnus 10–15 grādiem, atkarībā no ēkas siltumnoturības būtu jālemj par iespējamu telpu temperatūras pazemināšanas pārtraukšanu uz laiku.

Ēkās, kurās naktīs plānots izmantot dušu, karstā ūdens temperatūra tiks samazināta tikai līdz 40 grādiem, bet visās pārējās – līdz plus 25 grādiem. Ūdens temperatūras pazemināšanu paredzēts sākt vakarā ap pulksten 22. No rīta temperatūru paaugstinātu ap pulksten sešiem, taču jāzina, ka temperatūra telpās stabilizējas apmēram stundas laikā. Daudzi šajā laikā ceļas un pošas uz darbu, bet tas nozīmē, ka ūdens vēl nebūs uzsilis, lai varētu komfortabli mazgāties dušā.

Pašvaldības iestāžu ēkās temperatūras režīms tiks samazināts arī brīvdienās.

Svarīgākais