Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Traģiskā avārija Zolitūdē: "ātrie" atbrauca 11 minūtēs

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Traģiskās avārijas Zolitūdē Rīgā, kur dzīvību zaudēja 59 gadus vecs vīrietis, aculiecinieki stāstījuši, ka ātrās palīdzības brigādi nācies gaidīt aptuveni 50 minūtes, tomēr, kā noskaidroja Neatkarīgā, tas neatbilst patiesībai. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi notikuma vietā ieradās 11 minūtes pēc izsaukuma.

Zolitūdē, stāvvietā pie lielveikala Rimi, vieglā automašīna pagājušajā svētdienā nāvējoši sabrauca gājēju. Tas notika pēcpusdienā. Stāvlaukuma teritorijā parādījās kāda vieglā automašīna Mazda, kas lielā ātrumā traucās uz priekšu. No sākuma automašīna uztriecās apmalei, nonesot dekoratīvo betona puķu podu, un uzbrauca virsū 59 gadus vecam vīrietim, kurš kopā ar sievu gāja uz tirdzniecības centru. Pēc sadursmes ar gājēju auto turpināja braukt, uztriecās vēl arī soliņam un apstājās tikai tad, kad ietriecās kāda privātīpašuma šķūnī. «Viņi izbrauca no pagrieziena jau ar kaucieniem. Te gandrīz nenotrieca vīrieti pāri ielai. Un pēc tam pa taisno mājā iekšā. Bērni gāja tur. Tas, kurš nomira, viņš izglāba tos bērnus. Viņš viņus pagrūda. Sākām ātro palīdzību saukt, ilgi nebrauca. Ne ātrie, neviens. Aptuveni 50 minūtes mēs gaidījām. Tur tikai sieva sēdēja un histēriski bļāva,» par notikušo raidījumam Degpunktā stāstīja aculieciniece Irēna, kura pie veikala tirgo dārzeņus.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta speciāliste Arita Freimane Neatkarīgajai sacīja, ka «nelaimes brīdī, kad gaidi, kad palīgā atsteigsies glābēji un mediķi, katra sekunde šķiet kā mūžība». Taču, izvērtējot konkrētā notikuma ierašanās laiku, dienests var teikt, ka mediķi notikuma vietā ieradās laikus un darīja visu iespējamo un neiespējamos, lai glābtu cilvēka dzīvību. «Zvanu par to, ka ir noticis ceļu satiksmes negadījums Zolitūdē, saņēmām uzreiz pēc vieniem. Uz notikuma vietu nekavējoties tika nosūtītas divas mediķu brigādes, tostarp arī intensīvās terapijas brigāde ar pieredzējušu ārstu reanimatologu. Pirmā mediķu brigāde notikuma vietā ierādās 11 minūšu laikā pēc izsaukuma pieņemšanas brīža, un pēc divām minūtēm - arī otra. Diemžēl cietušā gūtas traumas nebija savienojamas ar dzīvību un negadījuma vietā viņš gāja bojā,» stāsta A. Freimane.