Ierobežojošos stabiņus Vecrīgai pirks par 10 346 latiem

Rīgas pašvaldība satiksmi ierobežojošo stabiņu izgatavošanai Vecrīgai plāno izlietot 10 346 latus, ierēķinot pievienotās vērtības nodokli. Par šo summu plānots iegādāties 75 metāla stabiņus.

Kā liecina Iepirkumu uzraudzības biroja interneta mājaslapā pieejamā informācija, Rīgas domes Satiksmes departamenta rīkotajā konkursā stabiņu izgatavošanai pieteicās viens pretendents - AS "Krāsainie lējumi" -, kas arī atzīts par uzvarētāju.

LETA jau ziņoja, ka Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāti jūnija beigās nolēma piešķirt 10 500 latu satiksmi ierobežojošo stabiņu izgatavošanai, kurus plānots uzstādīt Vecrīgā.

Kā norādīja Transporta būvju uzturēšanas un būvniecības pārvaldes priekšnieks Andris Binde, Vecrīga ir valsts nozīmes kultūras un unikāls pasaules pilsētbūvniecības piemineklis. Ar Ministru kabineta noteikumiem 1996.gadā Vecrīgai tika piešķirta īpašā režīma zonas statuss, kas transporta satiksmi tās teritorijā maksimāli ierobežoja. Iebraukšanai Vecrīgā tika izveidoti seši caurlaides punkti, un tajā varēja iekļūt transportlīdzekļi ar Satiksmes departamenta izsniegtām caurlaidēm.

Vienlaicīgi tika uzstādīti granīta stabiņi un puķu vāzes pa Vecrīgas perimetru, lai tajā nevarētu iebraukt no 13.janvāra ielas, 11.novembra krastmalas, Krišjāņa Valdemāra ielas, Zigfrīda Annas Meirovica bulvāra un Aspazijas bulvāra. Granīta stabi neiederējās Vecrīgas ainavā, jo tādi paši stabi tiek izmantoti Rīgas kapos, kā arī to transportēšana un uzstādīšana bija dārga.

Pamatojoties uz iepriekš minēto, Rīgas kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija iebilda pret granīta stabu turpmāku izmantošanu Vecrīgā un 2002.gadā Satiksmes departaments panāca vienošanos ar Arhitektūras pārvaldi par jaunu vienotu parauga stabiņu izgatavošanu un uzstādīšanu Vecrīgā. Tajā pašā gadā dažāda tipa stabiņi tika nomainīti pret vienotā parauga stabiņiem.

Patlaban Vecrīgas teritorijā nav īpaša režīma zonas statusa un satiksme ir ierobežota tikai atsevišķās zonās. Lai nepieļautu nesankcionētu autotransporta pārvietošanos tranzītā caur Vecrīgu pa ielām, kurās satiksme attiecīgajā virzienā nav atļauta, ir uzstādīti vienota parauga stabiņi. Stabiņi uzstādīti ne tikai pa Vecrīgas perimetru, bet arī uz Vecrīgas ielām un laukumiem. Pašlaik Vecrīgā ir uzstādīti aptuveni 280 jaunā parauga stabiņi.

Gada laikā tiek nomainīti vairāki desmiti stabiņu, jo tos deformē transportlīdzekļi un sabojā cilvēki, huligānisku motīvu vadīti. Tiek sabojāti stabiņi pa Vecrīgas perimetru, lai iekļūtu Vecrīgā vai izkļūtu no tās.

Lai nodrošinātu pāreju uz jaunu transporta kustības režīmu Vecrīgā, būs nepieciešams zināms laika periods, kurā jānodrošina kontrolējama satiksmes situācija Vecrīgā. Ja stabiņi nebūs vajadzīgi Vecrīgā, tie var tikt izmantoti citos pilsētas objektos, norādīja Binde.

Līdzekļi satiksmes ierobežojošo stabiņu izgatavošanai Vecrīgā tika piešķirti no budžeta programmas "Mērķdotācija pašvaldības autoceļiem un ielām".

Latvijā

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais