Brīvības gatves un Juglas ielas krustojuma pabeigšanai pieteicies viens pretendents

Rīgas domes Satiksmes departamenta izsludinātajā konkursā pēdējās ēkas nojaukšanai Brīvības gatves un Juglas ielas krustojumā un satiksmes mezgla būvniecības pabeigšanai pieteicies viens pretendents, aģentūrai LETA pastāstīja departamenta preses sekretāre Ieva Prauliņa.

Patlaban notiek piedāvājuma izvērtēšana. Atbilstoši konkursa nolikumam piedāvājuma derīguma termiņš ir 30 dienas no piedāvājuma iesniegšanas.

Būvdarbi būs jāpabeidz līdz 15.oktobrim.

Kā ziņots, Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāti jūnija vidū nolēma piešķirt 80 000 latu pēdējās ēkas nojaukšanai Brīvības gatves un Juglas ielas krustojumā un satiksmes mezgla būvniecības pabeigšanai.

Lai arī jau pagājuši gandrīz divi gadi kopš Brīvības gatves un Juglas ielas divu līmeņu krustojuma svinīgās nodošanas ekspluatācijā, tomēr tas vēl nav līdz galam pabeigts - krustojuma malā palikusi nenojaukta ēka, kas bojā ainavu un neļauj līdz galam izbūvēt gājēju ietvi.

Iebraucot Rīgā, paveras diezgan komisks skats - ēka daļēji atrodas uz ielas un mājas sienā atduras gājēju ietve. Kā novēroja aģentūra LETA, šajā vietā cilvēki šad tad mēdz fotografēties.

Krustojuma būvniecībai, ko veica no 2007. līdz 2008.gadam, tika izlietoti vairāk nekā 15 miljoni latu, no kuriem vairāk nekā desmit miljonus latu piešķīra pašvaldība, bet pārējais bija Eiropas Reģionālās attīstības fonda un valsts līdzfinansējums.

Lai varētu veikt būvdarbus, pašvaldībai papildus vajadzēja atpirkt vairākus nekustamos īpašumus - gan zemesgabalus, gan uz tiem esošās ēkas, kuras bija plānots nojaukt. Ar lielāko daļu īpašnieku tika panākta vienošanās, tomēr lielas galvassāpes pašvaldībai sagādāja ēka Brīvības gatvē 413A, kurā atradās veikals "Āķis", jo īpašnieki pieprasīja, pēc pašvaldības domām, pārāk lielu kompensāciju.

Rīgas dome ierosināja veikt piespiedu atsavināšanas procedūru, un Saeima 2008.gada jūlijā pieņēma attiecīgu likumu, nosakot, ka ēkas tiek atsavinātas piespiedu kārtā.

Patlaban ēka ir nodota Satiksmes departamenta valdījumā. Pēc departamenta pasūtījuma tika izstrādāts nepieciešamais projekts par minētās ēkas nojaukšanu un tai pieguļošās Brīvības gatves posma daļas paplašināšanu pēc mājas nojaukšanas, un departaments gaida finansējumu projekta realizēšanai.

Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāti šodien nolēma piešķirt 80 000 latu krustojuma pabeigšanai no mērķdotācijas pašvaldības autoceļiem un ielām.

Kā LETA jau ziņoja, būvdarbu laikā tika izbūvēts satiksmes tunelis zem Brīvības gatves, paaugstināts Brīvības ielas līmenis, izbūvēts pilnīgi jauns Juglas ielas pagarinājums no Pāles ielas līdz Brīvības gatvei, kā arī ierīkotas jaunas nobrauktuves un uzbrauktuves Brīvības gatvei. Tika arī izveidoti vairāki gājēju tuneļi brauktuvju šķērsošanai.

Krustojums tika oficiāli atklāts 2008.gada 29.augustā.

Patlaban turpinās satiksmes jautājumu risināšana šajā Brīvības gatves rajonā - izbūvēts jauns tilts pār Juglas kanālu, kā arī tiek paplašināta Brīvības gatve ielas posmā no kanāla līdz Berģiem.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.