Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Muzeju krājumi drīz būs zem jauna jumta

TUVOJAS NOBEIGUMAM. Muzeju krātuvju kompleksā glabāsies Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja, Rakstniecības un mūzikas muzeja un Rīgas Kino muzeja krājumi. Par šo objektu tiek teikts – tas būs unikāls, otra tāda Eiropā nav © Publicitātes foto

Augustā pirms trim gadiem muzeji uz daļēji publisku atvadu pasākumu bija uzaicinājuši žurnālistus un ļāva ieskatīties savās krājumu glabātavās, kur nepiederošām personām parasti ieeja ir liegta. Vairāki muzeji gatavojās krājumu pārvešanai uz jaunām, modernām telpām, kuru tolaik vēl nebija nemaz, bet tagad ir gandrīz uzbūvētas. Muzeju krātuvju kompleksā Pulka ielā 8 ir paveikti 85 procenti no plānotajiem darbiem.

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) informē, ka tās pārraudzībā muzeju krātuvju komplekss atrodas būvniecības noslēguma fāzē. Konstrukcijas ir uzbūvētas, noslēguma stadijā ir fasāžu izbūve un teritorijas labiekārtošanas darbi, tiek montēti iekšējie inženiertīkli, notiek telpu apdare. Rakstniecības un mūzikas muzeja ēkas daļā telpas un to apdare tuvojas savam galējam veidolam.

VNĪ valdes locekle Kitija Gruškevica optimistiski sola, ka jau nākamā gada sākumā, pēc muzeju krājumu pārvietošanas, šis komplekss sāks darbu - tajā glabāsies ap diviem miljoniem krājuma vienību. Krātuvēs būs arī pieejamas muzeju personāla prasībām atbilstošas darba telpas, kas projektētas tieši restaurācijas darbu veikšanai, ierīkota vadības automatizācijas sistēma ēkas tehnisko sistēmu un mikroklimata monitoringam un vadībai, nodrošināts krātuvju specifikai atbilstošs mikroklimats un tehnoloģiskie risinājumi paaugstinātas drošības prasību ievērošanai. Visiem muzejiem kopīga ir galvenā ieejas zona kompleksa centrā, kas paredzēta gan muzeju krātuvju darbiniekiem, gan apmeklētājiem. Vienlaikus ēkā katram muzejam paredzēta sava, no citiem muzejiem neatkarīga zona - krātuves, darba, restaurācijas, darbnīcu, noliktavu, koplietošanas un apmeklētāju telpas. Ēkā tiks nodrošināts krātuvju specifikai atbilstošs mikroklimats un paaugstinātas drošības prasības. Kompleksā būs arī plašākai sabiedrībai pieejamas publiskās telpas - lasītavas, izstāžu zāles un citas telpas.

Muzeju krātuvju kompleksa darbu pabeigšanas termiņš pēdējos gados ir pārcelts vairākas reizes. Kad 2016. gadā uzsāka kompleksa būvniecību, tika iecerēts, ka visu pabeigs līdz Latvijas simtgadei 2018. gadā. Tomēr ne, un termiņa nobīdē daļēji vainojama uz laiku pārtrauktā dzelzsbetona konstrukciju izbūve. Bija nepilnīgi veikti aprēķini, ko pirms būvdarbu sākuma neesot varēts pamanīt. Vajadzēja veikt ekspertīzes, un būvdarbu noslēgums ievilkās gandrīz par gadu. Taču arī šā gada februārī moderno krātuvju kompleksu nevarēja atklāt lietotāju - muzeju - papildu prasību dēļ, un prasības vai drīzāk vajadzības kompleksa būvniecības izmaksas sadārdzināja par trim miljoniem eiro, pašlaik sasniedzot nepilnus 29 miljonus eiro. Tomēr muzeju krātuvju kompleksa spāru svētkos VNĪ vadība uzsvēra - ja būvēt, tad kvalitatīvi un tā, lai tiek nodrošinātas visas mūsdienu muzejiem nepieciešamās vajadzības.