Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Neskatoties uz sliktajiem apstākļiem, no Akmeņu ielas VUGD depo iedzīvotāji neizvācas

© F64

Rīgā, Akmeņu ielā 17, kur līdz šim vairākus gadus desmitus atradās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) depo, joprojām uzturas daži iedzīvotāji, kuriem līdz 1.jūlijam telpas bija jāatbrīvo, informēja Rīgas domē.

Šī gada februārī Rīgas domē tika aktualizēts jautājums par to, ka līdz ar VUGD pārcelšanos uz jaunām telpām, virs depo mītošie iedzīvotāji paliks bez jebkādiem komunālajiem pakalpojumiem, tostarp, siltuma, ūdens un citiem.

Aktualizējot jautājumu, atklājās, ka virs VUGD mītošie cilvēki tur bez jebkāda pamata dzīvojuši vismaz 17 gadus. Tā kā pēc VUGD pārcelšanās īpašums tiks nodots atpakaļ pašvaldības pārziņā, dome atļāva iedzīvotājiem tur uzturēties līdz 1.jūlijam ar norunu, ka šajā laika posmā viņi atradīs sev citu mitekli.

Vairāki Akmeņu ielā 17 mītošie ļaudis tobrīd gan norādīja, ka viņu finansiālais un sociālais stāvoklis neļauj pārcelties uz dārgākām dzīvesvietām un, zaudējot šo mitekli, viņiem nāksies vai nu dzīvot uz ielas vai arī doties prom uz ārzemēm. Pašvaldība tikmēr aicināja iedzīvotājus vērsties Rīgas Sociālajā dienestā, lai noskaidrotu, vai viņiem ir iespējams piešķirt kādus pabalstus.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Baiba Gailīte, patlaban Akmeņu ielā 17 esošajā ēkā ir atbrīvotas četras dzīvojamās telpas.

"Par pārējām četrām dzīvojamām telpām ziņu nav, jo telpās nevar iekļūt un šo telpu atslēgas nav nodotas Rīgas domes Īpašuma departamentam," sacīja Gailīte.

Pēc viņas teiktā, pašvaldība vairākkārt iedzīvotājiem ir sūtījusi brīdinājumus, taču nekāda atbilde uz tiem nav saņemta. Ja tuvākajā laikā iedzīvotāji neizvāksies, dome vērsīsies tiesā un izlikšana no mājvietas, visticamāk, tiks organizēta ar tiesu izpildītāja starpniecību.

Tikmēr Rīgas domes Labklājības departamenta pārstāve Lita Brice aģentūru LETA informēja, ka Rīgas Sociālais dienests sniedzis atbalstu divām ģimenēm un vienai personai. Šīm personām ir piešķirts trūcīgās personas statuss un garantētā minimālā ienākuma pabalsts, kā arī nodrošināts asistenta un transporta pakalpojums.

Kā ziņots, Akmeņu ielā 17 esošais nams vēsturiski piederējis pašvaldībai, taču pēdējos vismaz 70 gadus tur saimniekojuši ugunsdzēsēji.

Kopš padomju laikiem ēkā atradušies 15 dienesta dzīvokļi. Saskaņojot ar pašvaldību, 1993.gadā šai ēkai tika piemērots dienesta viesnīcas statuss un uz līguma pamata tur izmitināti dienesta darbinieki. Viesnīcas statuss tika anulēts 2002.gadā un jau tobrīd tur tiesisks pamats atrasties bijis vien divu dzīvokļu iedzīvotājiem, taču tagad arī šie cilvēki tur vairs nedzīvojot.

Juridiski vērtējot, kopš 2002.gada nevienam no nama iedzīvotājiem nav bijušas tiesības tur atrasties.