Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas dome saņems tikai daļu no dotācijas par pasažieru ar invaliditāti pārvadājumiem

© F64

Sabiedriskā transporta padome šonedēļ lēma Rīgas domei piešķirt dotācijas 390 545 eiro apmērā par pasažieru ar invaliditāti pārvadājumiem šī gada otrajā ceturksnī, vēl aizvien aizturot 712 536 eiro līdz noslēgsies Valsts policijas pārbaude, informēja Autotransporta direkcijas pārstāve Zane Plone.

Kā ziņots, Autotransporta direkcijai gada sākumā, analizējot Rīgas domes un "Rīgas satiksmes" sniegto informāciju par pasažieru ar pirmās un otrās grupas invaliditāti pārvadājumiem, radās aizdomas par nekorektu minēto kategoriju pasažieru pārvadājumu uzskaiti Rīgas pilsētas nozīmes maršrutos, tāpēc tika nolemts aizturēt avansa dotāciju 2,2 miljonu eiro apmērā 2019.gada otrajā ceturksnī. Savukārt maijā tika nolemts izmaksāt pusi no minētās summas.

Šonedēļ Sabiedriskā transporta padome nolēma izmaksāt 390 545 eiro, savukārt finansējums 712 536 eiro apmērā tika aizturēts.

Plone norādīja, ka par tālāko Sabiedriskā transporta padome varēs lemt tad, kad būs noslēgusies Valsts policijas pārbaude un būs pieejami pārbaudes rezultāti. Atbilstoši Valsts policijas sniegtajai informācijai pārbaude noslēgsies augusta sākumā, skaidroja Autotransporta direkcijas pārstāve.

Par trešo ceturksni Rīgas domei tika piešķirtas dotācijas par trešo ceturksni 2,12 miljonu eiro apmērā.

Jau ziņots, ka analizējot Rīgas domes un "Rīgas satiksmes" sniegto informāciju par pasažieru ar pirmās un otrās grupas invaliditāti pārvadājumiem, Autotransporta direkcijai ir radušās aizdomas par nekorektu minēto kategoriju pasažieru pārvadājumu uzskaiti Rīgas pilsētas nozīmes maršrutos.

Tādēļ līdz pilnīgai situācijas noskaidrošanai Sabiedriskā transporta padome 29.martā nolēma uz mēnesi aizturēt avansa dotāciju 2,2 miljonu eiro apmērā Rīgas domei par pasažieru ar invaliditāti pārvadājumiem 2019.gada otrajā ceturksnī, šādu lēmumu skaidrojot ar Autotransporta direkcijas pienākumu pārliecināties, ka dotācija nonāks tiem mērķiem, kam tā tiešām ir paredzēta.

Autotransporta direkcijas valdes priekšsēdētājs Kristiāns Godiņš minētajā Sabiedriskā transporta padomes sēdē sacīja, ka izpēte tiek veikta, jo pastāv krasas atšķirības starp pārvadāto personu ar invaliditāti skaitu, tostarp "Rīgas mikroautobusu satiksme" pārvadājusi 14% invalīdu, "Rīgas satiksme" - 4%, bet reģionālie pārvadātāji - 8%. Vienlaikus "Rīgas mikroautobusu satiksmē" 22% personu ar invaliditāti saņēmuši biļetes pie vadītāja, bet "Rīgas satiksmes" transportlīdzekļos - 9%. Apkopojot datus par invalīdu pārvadājumiem Rīgas sabiedriskajā transportā, secināts, ka ir personas ar invaliditāti, kas mēnesī e-talonu validējušas 250-300 reižu.

Savukārt aprīlī Valsts policija sāka vērtēt Autotransporta direkcijas iesniegumu par personu ar invaliditāti pārvadājumiem Rīgas pašvaldības sabiedriskajā transportā.

Tāpat ziņots, ka direkcijas šī gada pirmajā pusgadā Rīgas pilsētas mikroautobusos veikusi novērošanas pārbaudes, lai pārliecinātos, vai nulles vērtības biļetes tiešām tiek izsniegtas tikai pasažieriem, kuri ir tiesīgi tās saņemt. Tādējādi kontroles apjoms šogad, salīdzinot ar 2018.gada pirmo pusgadu, palielinājies par 90%.

"Atceroties neseno pieredzi ar personu ar invaliditāti pārvadāšanu Rīgas mikroautobusos, kā rezultātā Sabiedriskā transporta padome aizturēja dotāciju izmaksu Rīgas domei, esam pievērsuši uzmanību konkrētajam Rīgas pārvadātājam un noteikti turpināsim veikt šādus braucienus arī turpmāk," uzsvēra Godiņš.

Autotransporta direkcija ir vienotas valsts politikas realizētāja pasažieru un kravu pārvadājumu jomā. Tās darbība galvenokārt saistīta ar sabiedriskā transporta - pasažieru pārvadājumu ar autobusu un vilcienu - plānošanu, licenču izsniegšanu kravu un pasažieru komercpārvadājumiem un atļauju izsniegšanu starptautisko pārvadājumu veikšanai.