Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Uzzini, cik daudz medus ievākts no Latviešu Biedrības nama jumta bišu stropiem

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

No Rīgas Latviešu biedrības (RLB) nama jumta izvietotajiem bišu stropiem šogad ievākti 65,6 kilogrami medus, informēja RLB pārstāve Oksana Svikle.

Viņa norādīja, ka Bišu stropi uz RLB nama jumta tika izvietoti no 13.jūnija līdz 2.jūlijam.

Svikle stāstīja, ka, lai pārbaudītu vai medū ir smagie metāli un izvērtētu medus kvalitāti, katra stropa ievāktais medus tika sviests atsevišķi. Tāpat katra stropa sviešana atsevišķi palīdzējusi noskaidrot bišu stropu ievākto ziedputekšņu sastāvu, kā arī bišu pārvietošanos pilsētvidē.

Kā norādīja Svikle, RLB "jumta bišu" projekta mērķis ir ne vien popularizēt pilsētu dravniecību, bet arī likt cilvēkiem aizdomāties par bišu nākotni pasaulē. Svikle atklāja, ka stropu izvietošana uz jumta ir aicinājums parakstīt petīciju, kas pieprasa aizsargāt bites no kaitīgajiem pesticīdiem.

Šis ir otrais gads, kad uz RLB nama tika izvietoti bišu stropi. Pagājušajā gadā tika ievākti vairāk nekā 64 kilogrami RLB jumta bišu medus un Latvijas biškopības biedrības konkursā šis medus tika atzīts par otro gardāko Latvijā.

Pagājušā gada ievāktā medus analīžu rezultāti uzrādīja pārsteidzošu ziedputekšņu daudzveidību - ne tikai liepu, bet arī baltā un sarkanā āboliņa, zalkšu sūrenes, rudzupuķu un arī griķu ziedputekšņus. Pēc saņemtajiem analīžu rezultātiem varēja secināt, ka medus ir tīrs un bez kaitīgiem piemaisījumiem, sacīja RLB valdes locekle.