Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Politologam šķiet, ka "neatkarīgo deputātu frakcijai" ir plāns B

© Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

"Neatkarīgo deputātu frakcijas" balsojums par Daiņa Turlā (GKR) atbrīvošanu no mēra amata liek domāt, ka šiem politiķiem ir plāns B, sacīja sabiedrisko attiecību aģentūras "Mediju tilts" līdzīpašnieks, politologs Filips Rajevskis.

Šo frakciju veido četri no partijas "Saskaņa" izslēgtie politiķi Valērijs Petrovs, Aleksejs Rosļikovs, Vitālijs Dubovs un Vadims Baraņņiks. Rajevskis uzskata, ka viņu interesēs nav ārkārtas vēlēšanas.

Viņš norādīja, ka tik aloģiskas rīcības, kādas tagad vērojamas Rīgas domē, sen Latvijas politikā nav redzētas, vienlaikus loģiskais spriedums būtu, ka politiķiem ir plāns, kā izvairīties no ārkārtas vēlēšanām. Rajevskis pauda neticību tam, ka visi 60 Rīgas domes deputāti ir gatavi atteikties no saviem mandātiem un "iet uz nezināmo".

Rajevskis norādīja, ka turpmāk gaidāmas ļoti aktīvas sarunas, kā arī pārsteigumi, jo viņš neredz, ka "Neatkarīgo deputātu frakcijas" deputātu interesēs ir ārkārtas vēlēšanas, jo šāda scenārija rezultātā viņi, visticamāk, beigtu savu politisko karjeru.

Patlaban, pēc Rajevska domām, reāls Rīgas mēra kandidāts varētu būt esošais vicemērs Oļegs Burovs (GKR), kuru pat opozīcijas deputāti saimnieciskajos jautājumos atzinuši par labu esam.

LETA jau vēstīja, ka Turlais ceturtdien neizturēja uzticības balsojumu, līdz ar to zaudēja galvaspilsētas mēra amatu.

Neuzticību Turlajam izteica 31 deputāts - visa opozīcija, pie frakcijām nepiederošais deputāts Oskars Putniņš un "Neatkarīgo deputātu frakcija", ko veido četri no "Saskaņas" izslēgtie politiķi Valērijs Petrovs, Rosļikovs, Vitālijs Dubovs un Vadims Baraņņiks.

Turlā palikšanu amatā atbalstīja 28 koalīcijas deputāti un opozīcijas deputāts Imants Keišs (JKP).

Keišs aģentūrai LETA atzina, ka balsojumā gribējis atturēties, nevis balsot pret, taču kļūdas pēc nospiedis nepareizo pogu. Vienlaikus Keišs pauda viedokli, ka Turlā gāšanu tik tiešām nav gribējis atbalstīt. "Uzskatu, ka viņam bija atvēlēts pārāk maz laika strādāšanai. Turklāt esmu arī pret ārkārtas vēlešanām," sacīja Keišs.

Pēc balsojuma rezultātu paziņošanas Rīgas vicemērs Oļegs Burovs (GKR) izsludināja sēdes pārtraukumu un sasauca visus frakciju vadītājus uz tikšanos.

Vēlāk domes sēde turpinājās, deputātiem Burova vadībā izskatot citus kārtējās sēdes dienas kārtības jautājumus. Tai noslēdzoties, Burovs paziņoja, ka nākamā domes sēde notiks 10.jūlijā plkst.12 un novēlēja visiem priecīgus gaidāmos svētkus.

Ja divu mēnešu laikā Rīgai netiks ievēlēts jauns mērs, Saeima būs tiesīga rosināt domes atlaišanu.

Turlais Rīgas domes priekšsēdētāja amatā tika ievēlēts 30.maijā un īsi pēc koalīcijas šķelšanās, kad no partijas "Saskaņa" tika izslēgti četri deputāti, opozīcija rosināja neuzticības balsojumu Turlajam, lai pārliecinātos, vai viņš joprojām ir spējīgs nodrošināt sev vairākuma atbalstu.