Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā sākusi darbu kafejnīca ar īpašu misiju

JAUNS SĀKUMS. Sociālais uzņēmums kafejnīca RB Cafe gaida ciemos ikvienu, kas vēlas nobaudīt gardas smalkmaizītes. Kafejnīcā strādā seši cilvēki, bet kopumā Rūpju bērns ir sagatavojis 20 cilvēkus ar invaliditāti, kas būtu gatavi uzsākt darba gaitas konditora palīga vai virtuves darbinieka profesijā jau tuvākajā laikā © Romāns Kokšarovs/F64 Photo Agency

«Būšu viens no tiem retajiem darba devējiem, kas priecāsies, ja labākos darbiniekus aizvilinās uz citām darbavietām un pēc iespējas drīzāk, jo tā būs iespēja kafejnīcā sākt strādāt un mācīties nākamajiem darbiniekiem,» saka biedrības Rūpju bērns valdes priekšsēdētājs Māris Grāvis. Šonedēļ Rīgā sākusi darbu kafejnīca ar pavisam jaunu pieeju – tajā strādā cilvēki ar funkcionāliem vai intelektuālās attīstības traucējumiem. Kafejnīcai RB Cafe ir arī savs moto – īpaša vieta, īpašiem cilvēkiem.

Biedrība Rūpju bērns Rīgā darbojas jau 25 gadus, bet ideja par kafejnīcu dzima pirms vairākiem gadiem. Oficiāli uzņēmums reģistrēts pirms nepilna gada. Šajā laikā uzņēmums jau nodrošinājis dažādu pasākumu apkalpošanu, piedāvājot pašceptus konditorejas izstrādājumus kafijas pauzēs, nelielos banketos un sapulcēs. Pasākumu apkalpošanai tika piesaistīta komanda no biedrības Rūpju bērns dienas aprūpes centra - jaunieši ar invaliditāti, kuri guva praktisku pieredzi un zināšanas, lai turpinātu darbu jau jaunajā RB Cafe konditorejā. Neatkarīgā par kafejnīcas ideju uzzināja pērn, kad viesojās vienā no Rūpju bērna dienas centriem, kur jaunieši ar invaliditāti darbnīcā mācījās cept saldās un sāļās smalkmaizītes, kliņģerus un pīrādziņus.

Tagad kafejnīca ir realitāte, un ikviens, kuram ir vēlēšanās nobaudīt ko garšīgu vai brīvs brīdis sarunai pie kafijas, ir gaidīts Bruņinieku ielā 63, Rīgā. Kafejnīcas atklāšanā tās saimnieki un darbinieki bija pārspējuši visus - graciozas Pavlovas kūkas, dažādas smalkmaizītes, biezpiena un rabarberu plātsmaizes, kēksiņi, šokolādes brauniji, laša groziņi, cepumi. Kafejnīca strādās no desmitiem līdz sešiem vakarā darba dienās, kā arī joprojām varēs pasūtīt gardumus pasākumiem.

«Sabiedrībā vēl arvien diemžēl valda dziļi iesakņojušies stereotipi. Nereti nākas saskarties ar situācijām, kurās cilvēkus ar invaliditāti apzināti vai neapzināti izolē. Tādēļ radījām vietu, kurā pierādīt, ka arī cilvēki ar invaliditāti var veiksmīgi apliecināt sevi darbā,» sociālā uzņēmuma - kafejnīcas ideju skaidro Rūpju bērns vadītājs Māris Grāvis. Viņš norāda, ka tā ir pirmā kafejnīca Baltijā, kur gandrīz visus procesus ar nelielu atbalstu veic cilvēki ar invaliditāti. Pašlaik kafejnīcā ir nodarbināti seši cilvēki ar invaliditāti, no kuriem četri ir ar intelektuālās attīstības, bet divi - ar funkcionālām traucējumiem. M. Grāvis arī uzsver, ka kafejnīca darbību varēja sākt, pateicoties Altum programmas piešķirtajam grantam.

Kad es stāstīju par šo ideju draugiem un paziņām, kā arī, kad prezentēju to dažādās institūcijās, ticība projektam nebija liela. Man teica: tev tas neizdosies - noteikti ne Latvijā. Tas mani motivēja ideju īstenot,» atminas M. Grāvis. «Mēs, lai arī maziem solīšiem, varam strādāt pie sabiedrības attieksmes maiņas, vienlaikus palīdzot cilvēkiem ar invaliditāti integrēties sabiedrībā, uzlabot savu dzīves kvalitāti un kļūt neatkarīgākiem.»