Pieminekli atjaunos četrus mēnešus

Sešpadsmit tonnu smagais piemineklis, kas veltīts 1905. gada 13. janvāra notikumiem, ir nocelts no postamenta 11. novembra krastmalā, un uzreiz atklājies, ka restauratoriem būs jādara papildu darbi. Pagaidām vēl nevar pateikt, cik tie būs apjomīgi un vai restaurācija tāpēc aizkavēsies.

Šonedēļ tika sākta pieminekļa restaurācija, ko veic SIA Akmens apstrādes centrs AKM. Firmas vadītājs Pēteris Zvaunis Neatkarīgajai stāsta, ka 80 procentu postamenta konstrukcijas izrūsējusi. To iepriekš nevarēja zināt, un viņš lēš, ka atklāsies arī citi neparedzēti darbi. "Visu nevar tik smalki izvērtēt," saka P. Zvaunis. Firma uzvarēja Rīgas pieminekļu aģentūras rīkotajā konkursā un piedāvāja veikt darbus par 35 060 latiem. Pēc četriem mēnešiem piemineklim atkal jābūt savā vietā. "Ja nebūs jāveic papildu darbi," piebilst P. Zvaunis. Šajā laikā tiks restaurēta metāla konstrukcija, granīta postaments un kāpnes, kā arī labiekārtota teritorija.

Piemineklis – divas bronzas skulptūras, kas ataino cīņas karoga pārņemšanas brīdi no ievainotā biedra – tika atklāts 1960. gadā un uzstādīts vietā, kur 1905. gada 13. janvārī karavīri atklāja uguni uz demonstrācijā ejošajiem strādniekiem, nogalinot vairāk nekā 70 un ievainojot 200 cilvēku. Pērn decembrī piemineklis tika sabojāts, kad tajā ietriecās vieglā automašīna. Objektu tika plānots atjaunot jau pirms pieciem gadiem.

Pašlaik Rīgas pieminekļu aģentūra paredzējusi atjaunot arī citus pilsētas pieminekļus un skulptūras, un tas saistīts ar Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas statusu, ko tā iegūs 2014. gadā. Viens no tiem, kas gaida restaurāciju, ir Raiņa piemineklis Esplanādē. Savukārt citi atjaunošanas rindā esošie ir pat kritiskā stāvoklī, piemēram, tēlnieka Mārtiņa Šmalca darinātā skulptūra Lutausis Grīziņkalnā.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais