Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Stradiņus vēlas būvēt visi

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Stradiņa slimnīca plāno noslēgt līgumu par jaunā A korpusa otrās kārtas celtniecību nākamā gada sākumā, tomēr, ja būvnieku atlases procesā atkal būs sūdzības, tad būs jāmaina otrās kārtas ieviešanas plāns un samazināsies rezerves termiņš, kādā slimnīcas nākamajai jaunbūvei jāsāk strādāt.

Valdība vakar apsprieda Veselības ministrijas ziņojumu par P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas A korpusa otrās kārtas īstenošanu. Ziņojumā norādīts, ka, salīdzinot sākotnējo plānu un aktualizēto, ir noskaidrotas nobīdes gan projektēšanas darbu iepirkumā un realizācijā, gan nobīde būvdarbu iepirkumā, kā rezultātā sākotnēji plānotais rezerves gads ir samazinājies.

Tomēr, ņemot vērā plānoto būvdarbu termiņus un paredzēto rīcību iekārtu un aprīkojuma iepirkumos un realizācijā, joprojām 2023. gads projektā ir noteikts kā rezerves gads iespējamo iepirkumu pārsūdzību vajadzībām, tostarp citu iespējamo darbību veikšanai vai izmaiņām.

Būvatļauja jaunā korpusa celtniecībai saņemta jau 2016. gada novembrī, bet līgums ar uzņēmumu Sestais stils par būvprojekta izstrādi un autoruzraudzības veikšanu noslēgts 2017. gada augustā. Visiem projektēšanas darbiem, ieskaitot interjera projekta sadaļu, vajadzēja noslēgties līdz šā gada maijam. Iepirkums par otrās kārtas būvprojekta ekspertīzes veikšanu tika izsludināts 2017. gadā, bet, tā kā izsludinātā iepirkuma ietvaros netika iesniegts neviens atbilstošs piedāvājums, slimnīca pieņēma lēmumu pārtraukt iepirkumu un 2018. gadā rīkoja jaunu konkursu, kurā uzvarēja apvienība CMB&L4.

Iepirkumu pašu būvdarbu veikšanai slimnīca izsludināja saskaņā ar plānu, taču, kā visbiežāk tas notiek, rezultāti tika apstrīdēti, un pašlaik notiek tiesvedība. Pirmā iepirkuma pirmajā kārtā tika iesniegti septiņu kandidātu pieteikumi, bet tālāk nolēma virzīt sešus, kā rezultātā SIA Velve iesniedza sūdzību, ko Iepirkumu uzraudzības birojs noraidīja. Uzņēmums apstrīdēja lēmumu Administratīvajā rajona tiesā. Tiesa apmierināja Velves pieteikumu. Šīs tiesvedības dēļ Stradiņa slimnīca neturpināja otro - sarunu - kārtu ar būvniekiem, tāpēc tagad izsludināts atkārtots iepirkums.

Pašlaik nozīmīgākais jautājums, ko risinām, ir būvdarbu veicēja izvēle, pastāstīja Stradiņa slimnīcas valdes loceklis Jānis Komisārs. «Pagājušā gada sākumā saskārāmies ar faktu, ka tiesā tika apstrīdēts iepirkumu komisijas lēmums, tāpēc šā gada martā mēs sākām strādāt pie atkārtota iepirkuma, kas tāpat notiktu divās kārtās - pirmā kvalifikācijas pārbaude, otrā kārta finanšu piedāvājums,» stāsta J. Komisārs. Atkārtotajā iepirkumā saņemti deviņu kandidātu iesniegumi. «Interese par šo konkursu ir ļoti liela, pieteikušās visas lielākās Latvijas būvfirmas, viena no tām startē kopā ar ārvalstu partneri,» sacīja slimnīcas pārstāvis. «Šīs nedēļas beigās ceram pabeigt pieteikumu izskatīšanu un noformulēt precīzus jautājumus.»

J. Komisārs atzina, ka nobīde no sākotnējā plāna sūdzības dēļ ir viens gads. Šogad jūnijā bija jāsākas darbam būvlaukumā. Saskaņā ar plānu slimnīcai jaunā korpusa uzceltajā ēkā jāsāk strādāt 2022. gada nogalē. Tajā pašā laikā slimnīcas valdes loceklis atzina, ka plānā ir paredzēta laika rezerve. Viņš arī secināja, ka lielā būvnieku interese par šo projektu ļaus iegūt objektīvu būvdarbu cenu, kas ļauj apgalvot, ka, visticamāk, nebūs sadārdzinājuma.

Provizoriski tiek plānots, ka būvdarbu līgums tiks noslēgts 2020. gada sākumā, bet plānotajā termiņā nav paredzēta laika rezerve iespējamai vēlreizējai pārsūdzībai, un gadījumā, ja tiks saņemtas pārsūdzības, būs jākoriģē slimnīcas A korpusa otrās kārtas ieviešanas plāns un attiecīgi samazināsies plānotais rezerves termiņš, kas šobrīd projektā ir 2023. gads. Būvdarbu izpildes termiņš plānots ne ilgāk kā 30 kalendārie mēneši, tas ir līdz 2022. gada vidum, paredzot telpas aprīkot un struktūrvienības pārvietot, sasniedzot pilnu funkcionalitāti līdz 2023. gada februārim.