Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Nacionālais teātris tuvojas simtgades sapnim

TE BŪS TEĀTRIS. Latvijas Nacionālais teātris, kas šogad svin savu 100. jubileju, paplašināsies uz pašreizējo tenisa kortu rēķina. Rezultātā teātris tiks papildināts ar mūsdienīgu zāli, palīgtelpām, mēģinājumu telpām © Ilustrācija

Latvijas Nacionālais teātris ir pelnījis mūsdienīgu teātra zāli, nevis pielāgotu kostīmu noliktavu vai ogļu pagrabu, kā tas bijis un ir līdz šim. Rīgas domes Īpašuma departaments ir izsludinājis metu konkursu par Latvijas Nacionālā teātra piebūvi Simtgades alejā. Teātra jauno piebūvi varētu sākt būvēt ap 2022. gadu, kad būs beidzies līgums ar pašreizējo tenisa kortu apsaimniekotāju.

Paredzēts, ka teātra jaunā piebūve būs savienota ar esošo teātra ēku, kā arī tiks labiekārtota teritorija. Meta piedāvājumi ir jāiesniedz Īpašuma departamentā līdz 9. septembrim.

Neatkarīgā jau vēstīja, ka Rīgas pašvaldības valdījumā ir nodoti tenisa korti, kas robežojas ar Nacionālā teātra teritoriju. Tenisa korti kopā ar dažādām ēkām aizņem 3475 kvadrātmetru platību, un pašvaldība to nolēmusi izmantot teātra piebūves būvniecībai. Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Oļegs Burovs informē, ka projektēšanas uzdevumā ir iekļautas modernam teātrim nepieciešamās prasības, piemēram, jauna pārvietojamā skatuve jeb black box ar dažādu līmeņu grīdu, dekorāciju pārvietošanas iespēja, darbnīcas, noliktavas, mēģinājumu telpas. Paredzētas arī autostāvvietas aktieru auto, lai mašīnas nenovietotu Simtgades alejā.

Uz jauno 203 kvadrātmetrus plašo piebūvi 2017. gadā tika pārcelta teātra Jaunā zāle, kas savulaik izveidota noliktavas telpās un tagad ir ērtāk pieejama cilvēkiem ar kustību traucējumiem, ir komfortablāka skatītājiem un aktieriem. Par Rīgas pašvaldības līdzekļiem 2017. gadā tika renovēta Nacionālā teātra ēkas fasāde un tās dekoratīvais apgaismojums, kā arī iegādāti 803 jauni skatītāju krēsli. Latvijas Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba saka - pašlaik skatītāji vēlas būt iespējami tuvāk aktieriem, tāpēc ir aktuāli izveidot tādu zāli, kas skatītājiem nodrošina sajūtu, ka viņi ir izrādes sastāvdaļa. Visjaunākā teātra zāle varētu nest Nākotnes zāles nosaukumu.

Metu konkursa kopējais godalgu fonds ir 30 000 eiro, no kura ar 12 000 eiro ir paredzēts prēmēt pirmās vietas laureātu. Otrās vietas godalga ir 8000 eiro, trešās - 4000 eiro. Ar godalgu 1000 eiro apmērā ir plānots apbalvot arī katru no sešiem veicināšanas balvas ieguvējiem.