Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Urbanovičs: Ārkārtas vēlēšanu gadījumā "Saskaņas" sarakstā nevajag iekļaut tagadējos Rīgas domniekus

© F64

Ārkārtas vēlēšanu gadījumā "Saskaņas" sarakstā nevajadzētu iekļaut tagadējos Rīgas domes deputātus, tā uzskata "Saskaņas" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs.

Kā vēsta Latvijas Televīzijas raidījumam "de facto", lai gan "Saskaņas" Rīgas domnieki politiskās krīzes izraisīšanā vaino četrus šķeltniekus, kuri neesot pakļāvušies frakcijas disciplīnai, Urbanovičs partijas valdes sēdē rosinājis ārkārtas vēlēšanu gadījumā sarakstā neiekļaut nevienu no tagadējiem domes deputātiem.

Pagaidām gan šī ideja atbalstu nav guvusi, tomēr viņš norāda, ka vērtējama ir visu esošo Rīgas domes deputātu atbildība.

"Visu laiku bija kopā, viss bija labi, un tagad izrādās, ka nē. Tie, kas apsūdz otrus, apsūdz sevi, kas lamā otru, lamā sevi. Tas tā ir. Nu, atgriežamies pie stāsta - vai nu viņi var mest savus pārmetumus malā - pozīcija, opozīcija - un vienoties par principiem, kā viņi nostrādā atlikušos nepilnus divus gadus, vai arī tad atkal tuvina sevis atlaišanu, pakārtojot savu darbību vai bezdarbību zem kāda no punktiem likumā, kas ļautu viņiem mest mieru šīm mocībām. Vai nu, vai nu," pauda Urbanovičs.

Tai pat laikā viņš domā, ka šobrīd ārkārtas vēlēšanas Rīgas domē nevēlas neviens - ne koalīcija, ne opozīcija.

Raidījums arī noskaidrojis, ka balsojums par neuzticību Rīgas mēram Dainim Turlajam (GKR), ko rosinājusi domes opozīcija, gaidāms 20.jūnijā, bet vēl pirms tam Rīgas mērs varētu sasaukt sēdi, kurā mēģinās atcelt no vicemēra amata no "Saskaņas" izslēgto Vadimu Baraņņiku, atņemot viņam arī vairāku pašvaldības uzņēmumu kapitāldaļu turētāja tiesības.

Vienlaikus pirmās liecības par tagadējo spēku samēru gaidāmas jau pirmdien, kad uz sēdi sanāks Rīgas domes Pilsētas attīstības komiteja. To vada no "Saskaņas" izslēgtais Aleksejs Rosļikovs, kura atlaišanu no amata frakcijas līderi apsolīja jau izslēgšanas naktī, norāda raidījums.

"de facto" arī piebilst, ka līdz galam nav skaidrs, vai savus domnieka pienākumus varēs pildīt bijušais Rīgas tūrisma attīstības biroja valdes loceklis Maksims Tolstojs (S), kuram kriminālprocesā par izšķērdēšanu un dokumentu viltošanu kā drošības līdzeklis piemērots aizliegums tuvoties konkrētām personām. Vai starp tām ir arī frakcijas kolēģi, Tolstojs tieši neatbildēja, bet pauda, ka "ar visiem citiem deputātiem es varu strādāt".

Kā ziņots, aizvadītajā nedēļā pēc jauna Rīgas mēra ievēlēšanas sašķēlās partijas "Saskaņa" Rīgas domes frakcija. No frakcijas "par rupjiem pārkāpumiem" tika izslēgti četri biedri - Rīgas vicemērs Vadims Baraņņiks un deputāti Valērijs Petrovs, Aleksejs Rosļikovs un Vitālijs Dubovs, kuri vēlāk izslēgti arī no partijas kopumā.

Šie politiķi izveidoja jaunu frakciju, ko nosaukuši par "Neatkarīgo deputātu frakciju". Domnieki norādījuši, ka šī frakcijas gatava sadarboties ar visiem domē ievēlētajiem deputātiem.

Tai pat laikā opozīcija ir iesniegusi pieprasījumu par Rīgas domes priekšsēdētāja atstādināšanu.

Kā uzskata partijas "Latvijas attīstībai" (LA) frakcijas vadītājs Viesturs Zeps, šī ir iespēja pārtraukt ilggadējā Rīgas mēra Nila Ušakova (S) un viņa bijušā vietnieka Andra Amerika (GKR) "nesaraujamo sadarbību, kas viņiem ļāvusi izsaimniekot Rīgu pēdējos desmit gadus". Pēc Zepa paustā, Turlais faktiski iemieso šīs sadarbības turpinājumu, turklāt šī ir arī iespēja opozīcijas partijām veidot jaunu koalīciju un piedāvāt alternatīvas Rīgas pārvaldībai.