Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas dome rūgst apvērsuma gaidās

© F64

Divdesmit četri Rīgas domes opozīcijas deputāti ir parakstījuši pieprasījumu par ārkārtas domes sēdes sasaukšanu. Tās mērķis ir atbrīvot pašreizējo Rīgas mēru Daini Turlo no amata.

Pašvaldības opozīcijas partijas tādējādi cer izveidot savu koalīciju. Ārkārtas sēdes sasaukšanai deputātu parakstu pietiek - pietiktu ar 20. Kopš iesnieguma saņemšanas brīža ārkārtas sēde par priekšsēdētāja atstādināšanu no amata pašvaldībai jāsasauc divu nedēļu laikā.

Tikmēr domes iekšienē notiek sava veida dalīšanās un pumpurošanās, izmantojot bioloģijas terminus. Partijas Gods kalpot Rīgai pārstāvis D. Turlais saka - izmaiņas atsevišķu Rīgas domes kapitālsabiedrību vadībā var veikt tikai pēc partijas Saskaņa biedra un no šīs partijas domes frakcijas izslēgtā vicemēra Vadima Baraņņika atstādināšanas no amata.

Viņš pašlaik ir viens no četriem Rīgas domes Neatkarīgo deputātu frakcijas deputātiem. Baraņņika jautājums ir jāizskata domes sēdē, bet tikmēr viņš ir kapitāldaļu turētājs astoņos Rīgas pašvaldības uzņēmumos.

Toties visi viņa pārziņā bijušie departamenti tagad ir D. Turlā partijas biedra Oļega Burova pārraudzībā.

Neatkarīgo deputātu frakcija ir pavēstījusi, ka sava biedra V. Baraņņika atstādināšanu no Rīgas vicemēra amata atbalstīs tikai ar nosacījumu, ka amatus pašvaldības vadībā zaudēs arī pārējie - gan pašreizējais mērs, gan viņa vietnieks O. Burovs, ziņo aģentūra LETA. Frakcijas vadītājs Valērijs Petrovs izteicies, ka O. Burova atcelšanai no amata vajadzīgas 20 balsis. Tās tad neatkarīgie centīsies savākt, vēršoties pie domes deputātiem. Pie vienām sāpēm tad varētu no amata atcelt arī V. Baraņņiku. Sniedzot ierosinājumu O. Burova un V. Baraņņika gāšanai no amatiem, neatkarīgie cer publiski iznest tautās pašreizējo situāciju Rīgas pašvaldībā - kurš ar kuru tirgojas un par ko, kurš ar kuru slēdz draudzības paktu utt. Līdz šim gan citam šīs frakcijas ierosinājumam - visiem atkāpties no amatiem un sākt darbu Rīgas domē no nulles un baltas lapas - nav atsaucies neviens citas frakcijas deputāts. Neatkarīgo deputātu frakcija atzīst, ka vēl nezina, kā varētu rīkoties balsojumā par D. Turlā atstādināšanu no amata, jo viņš ir nesen sācis strādāt amatā.

Tikmēr D. Turlais ir sacījis, ka normāls pašvaldības darbs ir iespējams arī mazākuma apstākļos. Sarunās ar opozīciju gan viņš nav panācis atbalstu saviem priekšlikumiem, piemēram, piedāvājumam nomainīt V. Baraņņiku vicemēra amatā. Koalīcija nav sašķēlusies. Pagaidām. Ja notiks domes ārkārtas vēlēšanas, tad nav teikts, ka līdzšinējie koalīcijas partneri - Saskaņa un Gods kalpot Rīgai - būs tikpat vienoti kā līdz šim.

Gods kalpot Rīgai vēlas saglabāt koalīciju, un partija ir gatava sarunām arī ar citu pašvaldībā ievēlēto partiju deputātiem. Savukārt vairākums opozīcijas deputātu vēlas vienu - ārkārtas vēlēšanas.