Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Mežciemam draud koku zaudējums

© F64 Photo Agency

Līdz 17. jūnijam tiek rīkota publiskā apspriešana par 48 koku ciršanu Mežciemā. Rīgas pašvaldība mudina mežciemiešus aktīvi izteikt viedokli, un jau pašlaik ir skaidrs, ka cilvēki ir pret koku iznīdēšanu.

Publisko apspriešanu rīko Rīgas pilsētas būvvalde. Kokus cirst vēlas SIA Estera Holding, kas iecerējusi būvēt daudzdzīvokļu māju, un divas kļavas, divas apses, astoņas liepas, 28 bērzi, četras priedes un četras ošlapu kļavas, kā arī vairāki citi koki, kuru celma caurmērs ir mazāks par 20 cm, ir traucēklis. Pat Rīgas pašvaldības Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko ir iesaistījies koku aizstāvībā, aicinot Mežciema iedzīvotājus un rīdziniekus aktīvi piedalīties sabiedriskajā apspriešanā un izteikt viedokli par šo zaļo zonu. Speciālisti, vizuāli vērtējot šos kokus, ir secinājuši, ka lielākā daļa no tiem ir ainaviski un dendroloģiski vērtīgi.

Koku cirtēji un koku aizstāvji nereti nezina, ko īsti vainot koku ciršanas atļauju izsniegšanā. Rīgas pilsētas būvvalde pēc piedalīšanās Zemkopības ministrijas rīkotajā sanāksmē par grozījumiem Ministru kabineta noteikumos Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža izplatīja sašutušu vēstījumu. Kaut arī būvvalde bija iebildusi, tiek virzīti noteikumi, lai vēl vairāk varētu cirst kokus. Proti, turpmāk arī pilsētās, aizsargjoslās, kur ir aizliegums audzēt kokus, tos varēs cirst bez saskaņošanas ar pašvaldību. Tas nozīmē, ka ar grozījumiem plānots noteikt, ka attiecīgā elektriskā tīkla īpašnieks vienpersoniski varēs izcirst visus kokus, kas pilsētās aug gar ielām, ja šie koki atradīsies aizsargjoslā gar elektriskajiem tīkliem.

Būvvalde uzskata, ka koku ciršanas nepieciešamība ir jāvērtē. Ja koki rada reālu apdraudējumu elektrolīnijām, tad objekta īpašniekam ir visas tiesības iesniegt speciālista slēdzienu par šādu apdraudējumu objektam un attiecīgi pašvaldībai šādā gadījumā nebūtu pamata atteikt cirst kokus. Tas ir skats no būvvaldes puses. Zemesgabalu īpašnieki savukārt var iebilst, ka saskaņošana velkas ilgi un ir gadījumi, kad privātmājas teritorijā netiek izsniegta atļauja nocirst pat bīstamu koku.

Būvvaldes iebildumi per plānotajiem grozījumiem saistīti ar vēl kādu aspektu. Likuma grozījumi samazina vietas, kur turpmāk varēs stādīt jaunus kokus, un jau šobrīd Rīgas vēsturiskajā centrā situācija ir diezgan problemātiska.

ATĻAUTS CIRST

*Koku ciršana pieļaujama, ja tie rada draudus iedzīvotāju veselībai un īpašumam, satiksmes drošībai, būvēm vai komunikācijām, pamatojoties uz būveksperta slēdzienu, apstādījumu uzturēšanas vai rekonstrukcijas nolūkos, kā arī saistībā ar plānoto būvniecību.

*Patvaļīga koku ciršana pilsētas administratīvajā teritorijā nav pieļaujama.

*Gadījumos, kad nepieciešama koku ciršana (izņemot augļu kokus un kokus, kuru celma caurmērs ir mazāks par 20 cm), pirms darbu sākšanas jāsaņem Rīgas domes Apstādījumu saglabāšanas komisijas lēmums un/vai Rīgas pilsētas būvvaldes atļauja.

*Pilsētas un ciema teritorijā koku ciršana aizliegta laikposmā no 15. aprīļa līdz 30. jūnijam, izņemot gadījumu, ja vietējā pašvaldība koka ciršanu atzinusi par neatliekamu.

Avots: Rīgas pilsētas būvvalde