Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Prokuratūru darbiniekiem – jurģi pēc pusotra gada

© Publicitātes foto

Desmit gadus neizmantotā ēka Rīgā, Aspazijas bulvārī 7, tiks atjaunota līdz nākamā gada beigām, šobrīd pat tiek apsteigts grafiks. Tā kļūs par centralizēto prokuratūru ēku, kurā strādās 10 prokuratūras struktūrvienības.

Plānots, ka centralizētajā prokuratūras namā darbu uzsāks Latvijas Republikas prokuratūras struktūrvienības, kas pašlaik atrodas Dzirnavu ielā 113, Elizabetes ielā 2, K. Valdemāra ielā 17A, Stabu ielā 89 un Kalpaka bulvārī 6.

VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) informē, ka centralizētā prokuratūru ēka ir izmēģinājuma projekts, kurā VNĪ izmanto BIM (būves informācijas modelēšana) tehnoloģiju. Tas palīdz konstatēt nepilnības, ļaujot laikus novērst kļūdas, kontrolēt termiņus un izmaksas. Šī tehnoloģija nozīmē digitālu būves ģeometriskā modeļa izveidi, kas satur informāciju par būves fizikālajām un tehniskajām īpašībām un funkcijām, dokumentu izstrādi un apriti, kā arī nosaka sadarbību un atbildību starp visiem ēkas projektēšanā un būvniecībā iesaistītajiem.

Topošā centralizētā prokuratūru ēka tiek atjaunota, respektējot arhitektoniskās vērtības un apvienojot tās ar moderniem risinājumiem, informē VNĪ valdes locekle Kitija Gruškevica. VNĪ pieļauj, ka darbu laikā varētu rasties nobīdes no grafika, jo tiks atsegtas vēsturiskās detaļas un tad būs nepieciešama to izpēte. Ēkā jau ir pabeigti visi demontāžas darbi teritorijā un pamatu pastiprināšana. Šobrīd turpinās visu būvkonstrukciju un inženiertīklu izbūve, kā arī vēsturiskās fasādes atjaunošana un jumta izbūve. Jumta izbūves darbus plānots pilnībā pabeigt jau šovasar. Pārbūves laikā telpu kopējā platība palielināsies par vairāk nekā 200 kvadrātmetriem. Ēka netiks būtiski pārbūvēta, tajā atrodas vēsturiski būvelementi, kas noteikti jāsaglabā. Pārbūves rezultātā ēkas platība palielināsies uz bēniņu rēķina, kur daļu izmantos konferenču zāles ierīkošanai. Vēsturiskā policijas ēka tiks pilnībā renovēta, tostarp uzlabota tās energoefektivitāte, izbūvēti jauni inženiertīkli, automātiskā vadības sistēma, nedaudz pārplānotas telpas un labiekārtots iekšpagalms.

Līdz šim arhitekta Reinholda Georga Šmēlinga projektētajā ēkā veikta nebūtiska iekštelpu pārveidošana, piemēram, lielākās telpas ar starpsienām sadalītas mazākās, bet kapitālo remontu nams nav piedzīvojis. Pēc neatkarības atjaunošanas šeit darbojās Rīgas Galvenā policijas pārvalde. Ne darba telpas, ne īslaicīgās aizturēšanas izolatora telpas jau sen neatbilda nedz normatīvu, nedz cilvēktiesību prasībām. Kameras bija nelielas, bet katrā no tām savulaik ievietoja pat 10 un vairāk cilvēku. Toties tagad būs lifti, viens no tiem paredzēts cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Neatkarīgā 2017. gadā rakstīja, ka valdība uzdevusi Finanšu ministrijai pabeigt būvdarbus divās valstij piederošās ēkās Rīgā, kurās izvietos Latvijas Republikas prokuratūru. Viena no tām - ēkā Kalnciema ielā 14 - kopš šā gada sākuma jau strādā Rīgas pilsētas Kurzemes rajona prokuratūra un Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas prokuratūra.

Prokuratūru pārcelšanās uz atjaunotām un labiekārtotām ēkām tiek pamatota ar efektīvāku valstij piederošu īpašumu apsaimniekošanu un labiem darba apstākļiem, jo prokuratūru darbinieki spiesti strādāt šaurās telpās, bez ventilācijas, lauzot galvu, kā nodrošināt konfidencialitāti un drošību.