Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

LNOB valdes locekļu amatus ieņems Egils Siliņš, Sandis Voldiņš un Inese Eglīte [papildināta]

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Konkursā uz Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) trim valdes locekļu amatiem par atbilstošākajiem atzīti bijušais operdziedātājs Egils Siliņš, bijušais Kultūras ministrijas (KM) valsts sekretārs Sandis Voldiņš un līdzšinējā LNOB valdes locekle Inese Eglīte, informēja KM.

Starptautisko atzinību guvušo operdziedātāju, līdzšinējo mākslinieku aģentūras "Cademi Artists" Valladolidā (Spānija) direktora vietnieku Siliņu konkursa komisija atzinusi par piemērotāko starp pretendentiem uz LNOB valdes locekļa amatu mākslinieciskās kompetences jomā. Kā informēja KM, tieši Siliņam tiks uzticēti LNOB valdes priekšsēdētāja pienākumi.

Bijušais KM valsts sekretārs un Ministru prezidenta padomnieks juridiskajos jautājumos Voldiņš izvirzīts valdes locekļa amatam administratīvajā vadībā, savukārt līdzšinējā LNOB valdes locekle Eglīte atzīta par piemērotāko pretendenti valdes locekles amatam finanšu jomā. Kopumā darbam LNOB vadībā bija pieteicies 41 pretendents.

Operdziedātājs Siliņš ir viens no starptautiski pieprasītākajiem basbaritoniem-"vāgneristiem". Viņš ir starptautisku konkursu laureāts ar 30 gadu koncertdarbības pieredzi nozīmīgākajos pasaules opernamos un festivālos.

Siliņš ir absolvējis Latvijas Mūzikas akadēmiju, iegūstot operas solista kvalifikāciju. Pašlaik Siliņš ir "Cademi Artists" mākslinieku aģentūras Valladolidā direktora vietnieks, viesmākslinieka statusā koncertējis Ņujorkas Metropoles operas, Čikāgas "Liric", Vīnes Valsts operas un Vīnes Tautas operas, Milānas "La Scala", Parīzes "Grand" operā, Londonas "Covent Garden", Berlīnes, Minhenes, Hamburgas Valsts operu teātros, kā arī Bairētas, Lucernas, Bregences, Tangelvudas, Glundeboumes, Tokijas u.c. festivālos. Siliņš ir Trīs Zvaigžņu ordeņa virsnieks.

Voldiņš vairāk nekā trīs gadus bijis KM valsts sekretārs, iepriekš arī KM valsts sekretāra vietnieks administratīvajos un investīciju jautājumos, kā arī KM valsts kapitāla daļu turētāja pārstāvis Nacionālajā teātrī, Rīgas krievu teātrī, "Latvijas Koncertos" un "Latvijas Kinostudijā", darba pieredzi ieguvis arī kā Ministru prezidenta padomnieks juridiskajos jautājumos.

Eglīte ir LNOB valdes locekle kopš 2013.gada. Viņa ir absolvējusi Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultāti kā angļu valodas filologs un ieguvusi MBA grādu uzņēmumu un iestāžu vadībā RTU Rīgas Biznesa skolā. Eglīte darbojusies vairāku ražošanas un pakalpojumu nozares līderu uzņēmumu vadībā. Kopš 2001.gada Eglīte ir RTU Rīgas Biznesa skolas pasniedzēja.

Darba pienākumus jaunie valdes locekļi sāks pildīt, beidzoties līdzšinējo LNOB valdes locekļu pilnvaru termiņiem - 10.septembrī un 4.novembrī. Septembrī amatā stāsies Voldiņš, savukārt valdes priekšsēdētāja nomaiņa gaidāma novembrī.

Kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK) pauda pateicību līdzšinējai valdei un tās priekšsēdētājam Zigmaram Liepiņam par ieguldījumu LNOB stabilitātes nodrošināšanā. "Jaunās valdes konkursā KM bija plašs pretendentu loks, kas deva iespēju izvēlēties spēcīgākos kandidātus, nodrošinot labu vadību un jaunas attīstības perspektīvas nākamajam darba posmam," pauda Melbārde.

Savukārt KM valsts sekretāre Dace Vilsone norādīja, ka LNOB jaunās valdes pretendenti ir pieredzējuši, augstas raudzes profesionāļi katrs savā kompetences jomā. Viņa piebilda, ka konkursa komisija, vērtējot pretendentus izvērtēja ne vien katra kandidāta atbilstību konkrētajai kompetences jomai, bet arī pretendentu kopīgo redzējumu par operas attīstības virzieniem un spēju sadarboties komandā.

Ministrijā skaidroja, ka LNOB valdes locekļu konkursa pretendentiem izvirzītās prasības ir nevainojama reputācija, akadēmiskā augstākā izglītība vai profesionālā izglītība, izņemot 1.līmeņa profesionālo augstāko izglītību, vismaz piecu gadu darba pieredze, lai profesionāli pildītu valdes locekļa uzdevumus LNOB, brīvi valsts valodas pārvaldība un vismaz divas svešvalodas, zināšanas un izpratne par kultūras nozari, īpaši par mūzikas un skatuves mākslu, zināšanas un izpratne par valsts kapitālsabiedrības darbību un vadību, stratēģiskās plānošanas prasmes, orientācija uz rezultātu sasniegšanu, labas darba organizācijas un vadības prasmes, spēja pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību, kā arī sadarbības un komunikācijas prasmes.

Līdztekus citiem atlases dokumentiem LNOB valdes locekļu pretendentiem bija jāiesniedz un tika izvērtēts LNOB turpmākās darbības attīstības piedāvājums, kurā norādīti tā īstenošanas veidi un līdzekļi.

Līdz šim LNOB valdē strādāja Liepiņš, Eglīte un Daina Markova. Aģentūra LETA jau pērn vēstīja, ka Liepiņš nolēma, ka nekandidēs uz trešo pilnvaru termiņu. Savukārt Eglīte iecelta arī jaunajā valdē, attiecīgi Markova darbu LNOB valdē vairs neturpinās.