Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Namu īpašnieki Rīgā sparīgi izmanto līdzfinansējumu

© Publicitātes foto

Šogad ar Rīgas domes līdzfinansējumu 1,2 miljonu apmērā atjaunos 78 kultūrvēsturiskā būvmantojuma ēkas. Dažām no tām nolietojums redzams ar neapbruņotu aci, bet citas ir šķietami labā stāvoklī. Nenovedot īpašumu līdz avārijas stāvoklim, tā atjaunošanā gan pašvaldībai, gan dzīvokļu vai mājas īpašniekiem ir jāiegulda mazāk līdzekļu un darbus var paveikt ātrāk.

Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija nolēma, ka pašvaldības līdzfinansējumu aptuveni 73 000 eiro apmērā piešķirs 16 konkursa mazajā programmā pieteiktiem projektiem, kas paredz namu atsevišķu detaļu - durvju, balkonu, lieveņu, arhitektonisko elementu u.c. - atjaunošanu. Komisijā informē, ka, piemēram, ēkai Brīvības ielā 40 ar pašvaldības līdzfinansējumu restaurēs vēsturiskās durvis un tās vitrīnu. Vēsturisko koka durvju restaurāciju īstenos arī Avotu ielas 23A namam. Savukārt logus restaurēs vietējās nozīmes kultūras piemineklim - Rīgas Svētā Alberta Romas katoļu baznīcas ēkai Liepājas ielā 38.

Konkursa lielajā programmā, kas paredz namu fasādes, jumtu, vārtrūmju atjaunošanu, komisija apstiprināja 62 projektu pieteikumus, kam piešķirts gandrīz 1,13 miljonu eiro liels līdzfinansējums.

Fasādes vienkāršoto atjaunošanu veiks vietējās nozīmes kultūras pieminekļa ēkai Bruņinieku ielā 75D, jumta atjaunošanu - valsts nozīmes kultūras pieminekļa ēkai Krišjāņa Valdemāra ielā 67. Atjaunos arī vēsturisko koka ēkas fasādi namam Zvejnieku ielā 14A, bet jumta nomaiņu veiks vēsturiskajai koka ēkai Krišjāņa Valdemāra ielā 22. Arī vēsturiskajai daudzdzīvokļu ēkai Krišjāņa Barona ielā 92 šovasar atjaunos fasādi.

Ekrānuzņēmums no Neatkarīgās

Konkursā kopumā tika pieteikti 133 projekti, kopsummā par gandrīz 2,2 miljoniem eiro. Komisija bez izskatīšanas atstāja 38 projektus, jo tie neatbilda konkursa nolikumam. Atsevišķiem pieteiktiem projektiem bija izveidojies nekustamā īpašuma nodokļa parāds, citiem bija trūkumi ēkas tehniskajā stāvoklī, citiem projektiem nebija saskaņoti plānotie būvdarbi vai arī nebija iesniegta dokumentācija, ko paredzēja konkursa nolikums.

Konkurss norisinās jau ceturto gadu. 2016. gadā namu īpašnieki ar pašvaldības līdzfinansējumu atjaunoja 20 ēku, bet astoņi īpašnieki restaurēja kādu no ēkas detaļām, pērn ar pašvaldības līdzfinansējumu tika atjaunotas 79 kultūrvēsturiskā būvmantojuma ēkas.