Pusmiljarda vērtā konkursā par sadzīves atkritumu apsaimniekošanai Rīgā uzvar "CREB Rīga"

© Vladislavs Proškins/F64 Photo Agency

SIA "Getliņi EKO" ir noslēdzis Rīgas pilsētas sadzīves atkritumu apsaimniekošanas publiskās-privātās partnerības procedūru.

Rīgai ir nepieciešama moderna, kvalitatīva un efektīva atkritumu apsaimniekošanas sistēma, kuras arhitektūru un principus nosaka vides aizsardzības un ilgtspējas nosacījumi un Eiropas Parlamenta Padomes Direktīvas 2008/98/EK prasības. Tā paredz investīcijas atkritumu dalītās vākšanas infrastruktūras izveidē, kas ietver sadzīves atkritumu savākšanu, transportēšanu un sagatavošanu pārstrādei. Projekta ietvaros tiek nodrošināta Direktīvas 2008/98/EK izpilde pilnā apjomā. Tostarp, atkritumu savākšanas pakalpojuma, īpaši atkritumu dalītās vākšanas pakalpojuma, pieejamības līmeņa paaugstināšana, sabiedrības / atkritumu radītāju informēšana un izglītošana ar mērķi veidot vides apziņu un veicināt iesaistīšanos atkritumu šķirošanā, kā arī atkritumu pārstrādes jaudu palielināšana un jaunu pārstrādes veidu ieviešana.

Šobrīd šķiroto atkritumu daudzums Rīgā nepārsniedz 10% no kopējiem savāktajiem sadzīves atkritumiem, bet saskaņā ar Eiropas prasībām Latvijai jau tuvāko sešu gadu laikā (līdz 2025. gadam) jānodrošina vismaz 50 % mājsaimniecību atkritumu sagatavošana otrreizējai izmantošanai un pārstrādāšanai. Bez apjomīgām investīcijām Rīgas atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūras sakārtošanā un sabiedrības izglītošanā šis mērķis Latvijā nebūs sasniedzams. Iespējamās Eiropas finanšu sankcijas šādā gadījumā var būt ļoti apjomīgas.

Izvērtējot iesniegtos piedāvājumus, konkursa komisija par saimnieciski izdevīgāko Rīgai atzina SIA “CREB Rīga” piedāvājumu.

Izvēlētā partnerība nodrošinās Rīgas iedzīvotājiem stabilu, prognozējamu un kvalitatīvu pakalpojumu ilgtermiņā. Pašvaldībai izvēlētais publiskās-privātās partnerības modelis nodrošina iespēju nenoslogot pašvaldības budžetu ar pakalpojuma nodrošināšanas un investīciju izmaksām.

Piedāvājumus procedūras 2. kārtā iesniedza divas kandidātu apvienības: sadzīves atkritumu pakalpojumu sniedzēju SIA "Clean R" un SIA "ECO Baltia vide" izveidotā kapitālsabiedrība "CREB Rīga”, un SIA "Pilsētvides serviss" un SIA "Lautus" izveidotā personu apvienība "Pilsētvides serviss un Lautus”. Atbilstoši publiskās-privātās partnerības procesam, konkursa uzvarētājs veidos kopuzņēmumu ar SIA "Getliņi EKO", lai nodrošinātu Rīgas sadzīves atkritumu apsaimniekošanu un investīcijas turpmākos 20 gadus.

Līgums ar uzvarētāju tiks slēgts pēc visu ar iepirkuma procedūru saistīto formalitāšu noslēgšanas atbilstoši normatīvajam regulējumam. Pretendenti pieņemto lēmumu var apstrīdēt 10 dienu laikā, iesniedzot iesniegumu Iepirkumu uzraudzības birojā.

Projekta īstenošanas ietvaros paredzēta šādu aktivitāšu īstenošana:

• 12 šķiroto atkritumu savākšanas laukumu ierīkošana;

• Transportlīdzekļu parka nomaiņa un regulāra atjaunošana, nodrošinot, ka visā līguma darbības laikā tiek izmantoti transportlīdzekļi, kas nav vecāki par 8 gadiem;

• Pazemes tipa konteineru uzstādīšana Vecrīgā un tās apkārtnē;

• Sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktu ierīkošana, nodrošinot ap 2500 punktu un to pieejamību iedzīvotājiem;

• Nojumju uzstādīšana konteineru novietnēs, kur ir vismaz 3 konteineri;

• Konteineru parka nomaiņa;

Pakalpojumu izpildes periods ir 20 (divdesmit) gadi no koncesijas līguma spēkā stāšanās dienas - tas ir prognozētais investīciju atguves periods.

Svarīgākais