Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ušakovs: Brīvā Latvijā nevienam nedrīkst norādīt, kurus svētkus drīkst svinēt un kurus nē

© F64 Photo Agency

Brīvā Latvijā nevienam nedrīkst teikt "šos svētkus jūs drīkstat svinēt, bet šos nē, šie pieminekļi ir pareizie, bet tie ir sliktie," ceturtdien tā dēvētās "Uzvaras dienas" pasākumā Rīgā, pie Uzvaras pieminekļa, sacīja no amata pienākumu pildīšanas atstādinātais Rīgas mērs Nils Ušakovs (S).

Savā uzrunā viņš uzsvēra, ka 9.maijā pasākuma dalībnieki sēro par desmitiem miljonu karavīru un mierīgo iedzīvotāju, kuru dzīvības paņēma Otrais Pasaules karš. "Un šodien mēs arī svinam uzvaru pār nacismu. Mēs to darām 9.maijā, jo tieši 9.maijā Uzvaras dienu atzīmēja un atzīmē mūsu ģimenēs," sacīja Ušakovs.

"Mēs, tie, kas jau kopš paša rīta nākam šurp ar ziediem, kas esam tagad šeit sapulcējušies, un tie ir desmitiem un desmitiem tūkstošu cilvēku, - mēs visi esam brīvās Latvijas iedzīvotāji. Un kā brīvas valsts iedzīvotājiem mums ir tiesības nekautrējoties un neattaisnojoties svinēt mums svarīgus svētkus pie tiem pieminekļiem, kuri mums ir dārgi un tajās dienās, kad tas ir pieņemts mūsu ģimenēs," uzsvēra Ušakovs.

Viņš norādīja, ka tā ir brīvības galvenā jēga, un, pēc tā tiecoties, Latvijas tauta pirms 28 gadiem cīnījās par savas valsts neatkarību.

"Pēc 28 gadiem kopš neatkarības atjaunošanas mēs esam saskārušies ar jaunu nebrīves un naida sakāpinājumu. Ar cīņu pret pieminekļiem un pret valodām. Daudzi politiķi, sabiedriskie darbinieki, žurnālisti sacenšas cits ar citu - kurš vairāk spēs aizvainot tos cilvēkus, kuri uzvaru pār nacismu svin 9.maijā šeit, Pārdaugavā. Skan vārdi par nelojalitāti," norādīja Ušakovs.

Atstādinātais Rīgas mērs uzsvēra, ka 1991.gadā Latvija kļuva par neatkarīgu un brīvu valsti tādēļ, lai nevienam nevarētu teikt "šos svētkus jūs drīkstat svinēt, bet šos nē, šie pieminekļi ir pareizie, bet tie ir sliktie, šie iedzīvotāji ir lojālie, bet tiem mēs neuzticamies, mēs rādīsim uz viņiem ar pirkstu".

"Latvijas tauta ir gudra, latvieši un nelatvieši nevienu vien reizi ir apliecinājuši, ka kopā mēs varam izturēt un pārvarēt visgrūtākos pārbaudījumus. Latvija pārvarēs arī šo periodu un pēc kāda laika provokatori vairs nespēs mūs "sasist kopā ar pierēm" un dalīt svētkus un pieminekļus. Savstarpēja cieņa, izpratne par to, ka mēs esam dažādi, bet tajā pašā laikā vienādā mērā mīlam savu valsti - tas ir mūsu brīvības un neatkarības pamats," uzrunā sacīja Ušakovs.

Jau ziņots, ka šodien ar vairākiem svinīgiem pasākumiem Uzvaras parkā Rīgā tiek atzīmēts 9.maijs, kas ir datums, kad bijušajā Padomju Savienībā atzīmēja Uzvaras dienu pār nacistisko Vāciju.

Tradicionāli daudzu krievvalodīgo vidū šī diena tiek atzīmēta arī Latvijā un ik gadu Uzvaras parkā norisinās vairāki pasākumi, kas pulcē lielu skaitu interesentu, vienlaikus izpelnoties arī daļu sabiedrības kritikas.