Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas dome gatava runāt ar ministriju par Skanstes tramvaja līdzekļu novirzi citiem projektiem

© F64 Photo Agency

Rīgas domes vadība būtu gatavs tikties ar Satiksmes ministrijas (SM) vadību, lai pārrunātu Skanstes tramvaja līnijas projektam paredzēto Eiropas Savienības fondu līdzekļu novirzi citiem projektiem, pastāstīja Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs (GKR).

Burovs pauda nožēlu par Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) lēmumu lauzt sadarbību ar "Rīgas satiksmi", jo uzskata, ka projekts pilsētai ir nepieciešams. "Projekts tika mainīts, lai skartu iespējami maz īpašumus un esmu no tiem, kas uzskata, ka pilsētai šī līnija ir nepieciešama. CFLA varēja pagaidīt, kamēr tiks izveidota uzņēmuma padome un valde un tad pieņemt galējo lēmumu, taču rezultāts ir tāds, kāds ir," sacīja Burovs.

Komentējot "Rīgas satiksmes" lēmumu neatmaksāt CFLA līdz šim saņemtos projekta līdzekļus, Burovs norādīja, ka, ja uzņēmums uzskata, ka līguma laušana ir nepamatota, viņiem ir tādas tiesības.

Vienlaikus deputāts pauda viedokli, ka ir gatavs tikties ar SM vadību, lai pārrunātu iespējamos projektus, kam varētu novirzīt Skanstes tramvajam paredzētos ES fondu līdzekļus. "Dažas idejas mums ir, taču tās pagaidām atklāt nevēlos. Nav būtiski, kas būtu šo projektu īstenotājs - valsts vai pašvaldība - galvenais, lai iedzīvotājiem ir ieguvums un mēs paspējam šo naudu no ES apgūt," teica Burovs.

Arī "Rīgas satiksmes" kapitāldaļu turētājs un vicemērs Vadims Baraņņiks (S) aģentūrai LETA pauda viedokli, ka CFLA lēmums nav pamatots un balstās uz pieņēmumiem. "Kad tikāmies ar kreditoriem, viņu uzstādījums bija - sakārtot uzņēmuma pārvaldi un pieņemt budžetu. Dotācija ir apstiprināta un arī padomes ievēlēšanas process notiek un viss tiks atrisināts," pauda vicemērs.

Arī viņš norādīja, ka "Rīgas satiksme" ir tiesīga tiesāties, ja uzskata, ka CFLA līdz šim atmaksātos līdzekļus atgriezt lūdz nepamatoti. Vienlaikus Baraņņiks uzņēmuma vadībai uzdevis nodefinēt iespējamos projektus, ko pašvaldība varētu piedāvāt SM.

Kā ziņots, CFLA ir pieņēmusi lēmumu izbeigt līgumu ar uzņēmumu "Rīgas satiksme" par ES fondu līdzfinansētā Skanstes tramvaja projekta īstenošanu.

Līdz šim projekta ietvaros par veiktajām darbībām CFLA ir uzņēmumam izmaksājusi 451 304 eiro, un šī summa "Rīgas satiksmei" ir jāatmaksā. Termiņš atmaksas veikšanai ir 2019.gada 3.augusts.

"Rīgas satiksme" gan uzskata, ka CFLA lēmums ir nepamatots un neatbilstošs faktiskajiem apstākļiem. Ja CFLA vēlēsies atgūt projekta laikā izmaksātos līdzekļus, tai būs jāvēršas tiesā Civilprocesa likumā noteiktajā kārtībā, pauž uzņēmuma pārstāvji.

Apturot Skanstes tramvaja līnijas izbūves projektu, "Rīgas satiksme" tomēr apņēmusies pabeigt projekta pirmo posmu, proti, esošo tramvaja sliežu pārbūves projektēšanu, jo nākotnē sliedes vienalga būs jāatjauno.

Tikmēr SM uzskata, ka Skanstes tramvajam paredzēto finansējumu varētu novirzīt kādam no trim infrastruktūras projektiem, tostarp AS "Pasažieru vilciens" jauno vilcienu iegādei.

Projekta kopējās izmaksas tika lēstas 97,40 miljonu eiro apmērā, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējums bija plānots 65,66 miljonu apmērā, "Rīgas satiksmes" līdzfinansējums - 27,40 miljonu apmērā, bet citi publiskie līdzekļi snieguma rezerves priekšfinansēšanai - 4,33 miljonu eiro apmērā.