Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Bordānu satrauc Straumes paziņojums, ka "Rīgas satiksmes" konsultantu gadījums nav KNAB kompetencē

© Oksana Džadana/F64 Photo Agency

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadītāja Jēkaba Straumes paziņojums, ka pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" fiktīvo konsultantu lieta neesot KNAB kompetencē, ir vairāk nekā satraucošs, pauda tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP).

Ministrs norādīja, ka, lai atbrīvotos no vēlmes fiktīvi nodarbināt sev vēlamos cilvēkus, ir nepieciešams sekmīgs tiesībsargājošo iestāžu darbs un efektīva to darbības uzraudzība. Bordāns arī pauda cerību, ka "KNAB tomēr pievērsīs šim jautājumam pienācīgu uzmanību".

Jau ziņots, ka, izvērtējot auditorkompānijas "Ernst&Young" sagatavoto "Rīgas satiksmes" biznesa pārbaudes ziņojumu, KNAB konstatējis, ka tajā ietvertā informācija liecina par iespējamu amatpersonu izdarītu krāpšanu, jo ar dažādiem konsultantiem noslēgtie uzņēmuma līgumi, iespējams, ir fiktīvi.

Ievērojot Kriminālprocesa likumā noteikto institucionālo piekritību, KNAB informāciju par minētajiem faktiem nosūtīja Valsts policijai turpmākai pārbaudei.

Tikmēr Valsts policija šo informāciju jau sākusi vērtēt, aģentūra LETA noskaidroja policijā.

Tāpat vēstīts, ka KNAB ir sācis kriminālprocesu saistībā ar trim "Rīgas satiksmes" veiktajiem iepirkumiem - par 2016.gada zemās grīdas tramvaju iepirkumu, kura kopējā summa bija 62 597 477 eiro, 2013.gada iepirkumu par trolejbusu piegādi, kura kopējā summa bija 131 646 135 eiro, kā arī 2013.gadā veikto iepirkumu par autobusu piegādi, kura kopējā summa bija 75 808 297 eiro.

Lietā ir septiņi aizdomās turētie - ilggadējais partijas "Gods kalpot Rīgai" biedrs, uzņēmējs Aleksandrs Krjačeks, "Rīgas satiksmes" Infrastruktūras uzturēšanas un attīstības departamenta direktors Igors Volkinšteins, bijušais "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Leons Bemhens, Čehijas uzņēmuma "Škoda Transportation" amatpersona Vladislavs Kozaks, uzņēmējs Māris Martinsons, uzņēmējs Edgars Teterovskis un viņa dzīvesbiedre.