Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Šodien Rīgu pārņems Kritiskās masas brauciens un Velosvētku svinētāji

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Šodien Rīgā notiks tradicionālais Kritiskās masas brauciens, visas dienas garumā notiks Velosvētki "Autentikas" pagalmā un tradicionālais 1. maija smagās mūzikas koncerts Ādmiņu ielā.

Kritiskā masa ir sociāla akcija, kuras mērķis ir pievērst sabiedrības, politiķu un ierēdņu uzmanību velosatiksmes problēmām, un panāktu to, lai bērni varētu droši tikt uz skolu, lai ikdienas satiksme būtu droša arī viņu vecākiem, māsām, brāļiem, vecvecākiem, lai ikviens riteņbraucējs neapdraudēts un netraucējot citus varētu ērti pārvietoties pa pilsētu.

Rīgā pēdējo četru gadu laikā jaunuzbūvētās veloinfrastruktūras bilance ir apaļa nulle, pie varas esošo politiķu solītie projekti gadu no gada tiek atlikti, tikmēr ikdienas riteņbraucēju skaits strauji aug. Veloinfrastruktūras trūkums kļūst arvien akūtāks nu jau ne tikai pašiem riteņbraucējiem, bet arī autovadītājiem un gājējiem. Kritiskā masa brauc, lai izcīnītu iespēju cilvēkiem, kas ikdienas satiksmē piedalās braucot ar velosipēdu, netraucēt autovadītājiem un neapdraudēt gājējus uz ietvēm! Kritiskā masa cīnās par drošāku un ērtāku satiksmi visiem tās dalībniekiem.

Kritiskās masas brauciens tradicionāli sāksies 13.00 pie Dailes teātra. Tā kā arī šogad tur 12.00 pieteikts politisks maršs, laicīgākie Kritiskās masas dalībnieki aicināti pulcēties plašajos "Autentikas" pagalmos turpat blakus, Bruņinieku ielā 2, kur visas dienas garumā, sākot no 11.00 notiks Velosvētki.

"Autentika" jau otro gadu 1. maijā aicina riteņbraucējus un viņu draugus uz svinībām bijušās "Kimmel" alus rūpnīcas plašajos pagalmos.

No pulksten 11 "Autentika" gaidīs ar kafiju, uzkodām, CSDD velo reģistrēšanas telti, atstarotāju darbnīcu, "Luste Silkscreen Studio" sietspiedes darbnīcu, Drink and Draw zīmēšanu, Anetes Avotiņas hennas stendu, kā arī frīkbaikiem, velotriāla trasi, kravas velo izmēģinājumiem un Valmieras velo-kino festivāla "Kino pedālis" filmām. Dienas noslēgumā notiks bezmaksas koncerts, kurā no 18 uzstāsies grupas "Omert?", "Oranžās Brīvdienas" un "Tape Electro". Vakara programmas gaitā notiks arī Velokurjeru rīkotās velo ruļļu cīņas!

Tradicionāli šodien notiks arī pēc-Kritiskās masas koncerts Ādmiņu ielā 4. Šogad tur uzstāsies grupas "LSSA", "Nekad", "Single Window", "Tesa", "Dūmu zārka zēni", ieeja — 5 eiro ziedojums.

Riteņbraucēji, kas dažādu apsvērumu dēļ izvēlas Kritiskās masas braucienā nepiedalīties, šogad tiek aicināti nevis palikt mājās, bet braukt Paškritiskās masas braucienus, ievērojot ceļu satiksmes noteikumus un braucot pašu izvēlētā maršrutā, pašu izvēlētā laikā.

Pa Rīgu vai caur Rīgu braucošajiem autovadītājiem, kā parasti ieteicams izbraukt 10—15 minūtes agrāk, lai nebūtu jāraizējas par laicīgu nonākšanu galamērķos gadījumā, ja ceļā iznāks sastapt Kritiskās masas braucienu.

Riteņbraucējiem, kas grasās piedalīties Kritiskās masas braucienā, ieteicams izlasīt un iegaumēt ieteikumus par to, kā uzvesties brauciena laikā, lai brauciens būtu svētki: https://ej.uz/izlasipirmskm