Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

No "nanoūdens" lietā apsūdzētajām personām vēlas piedzīt 811 009 eiro

© SCANPIX

SIA "Rīgas Satiksme" (RS) iesniedzis Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai pieteikumu par materiālā kaitējuma piedziņu 811 009 eiro apmērā no tā sauktās "nanoūdens" lietā apsūdzētajām personām.

RS pārstāve Baiba Bartaševiča aģentūrai LETA teica, ka tikai tiesas kompetencē būs izvērtēt, no kurām personām kompensācija piedzenama. Tāpat tiesas kompetencē ir izlemt vai uzņēmuma pieteikums ir apmierināms pilnā apmērā vai tikai daļēji.

Jau ziņots, ka tiesa minēto krimināllietu plāno skatīt 27.maijā. Lietā apsūdzēts bijušais RS darbinieks Vjačeslavs Stunžāns, nanolīdzekļu piegādātājs Aleksandrs Bezkorovainijs, revidents Valērijs Baškirovs un Vita Baurovska.

Apsūdzības izvirzītas par krāpšanu, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, kā arī par valsts amatpersonas izdarītām tīšām darbībām, ļaunprātīgi izmantojot dienesta stāvokli.

Šajā krimināllietā trīs personām inkriminēti divi noziedzīgi nodarījumi par krāpšanu lielā apmērā organizētā grupā un divi noziedzīgi nodarījumi par legalizāciju lielā apmērā organizētā grupā.

Papildus vienai no šīm personām inkriminēta arī dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana mantkārīgā nolūkā, kas izraisīja smagas sekas. Tas nozīmē, ka šī apsūdzētā persona ir amatpersona.

Ceturtajai personai inkriminēta krāpšana un noziedzīgi iegūtu līdzekļa legalizēšana.

Lietā RS atzīta par cietušo. Kopumā RS par pirmo iepirkumu nodarīti zaudējumi 482 060 eiro apmērā, bet par otro iepirkumu 352 182 eiro apmērā.

Valsts policija (VP) iepriekš paziņojumā presei rakstīja, ka organizēta grupa 2012.gadā iniciējusi Rīgas pašvaldības uzņēmumu sākt iepirkuma procedūru par nanotehnoloģisko ķīmijas līdzekļu iegādāšanos, panākot, ka iepirkumā piedalīties tiek uzaicināti pašas organizētās grupas izvēlēti pretendenti.

Iepriekš saskaņojot cenu piedāvājumu, iepirkuma procedūrā uzvarējušais pretendents guva iespēju pašvaldības uzņēmumam piegādāt par nanotehnoloģisko ķīmiju uzdotas vielas, kaut arī darījumu ķēdē iesaistīto uzņēmumu rīcībā šādu vielu nebija, norādīja VP.

Noziedzīgie nodarījumi tika pārtraukti vien 2015.gada sākumā, kad ziņas par iespējamu krāpšanu nāca atklātībā masu medijos. Toreiz TV3 raidījums "Nekā personīga" 2015.gada 1.februārī vēstīja, ka RS, iespējams, notikusi krāpšana saistībā ar tīrīšanas līdzekļu iegādi - esot maksāts par ķīmiskajiem līdzekļiem, kuru vietā to iepakojumos piegādāts ūdens.

Raidījums toreiz arī ziņoja, ka "nanotehnoloģiju" lietā policija aizdomās turamā statusu piemērojusi bijušajam RS darbiniekam Stunžānam, nanolīdzekļu piegādātājam Bezkorovainijam un revidentam Baškirovam.

Reaģējot uz televīzijā izskanējušo informāciju par nanotehnoloģisko līdzekļu iegādi sabiedrisko transportlīdzekļu tīrīšanai un apstrādei, RS ierosināja dienesta pārbaudi, kurā mazgāšanas līdzekļu iepirkumos nekādus pārkāpumus nekonstatēja. Visi mazgāšanas līdzekļu iepirkumi notikuši atbilstoši ārējiem un iekšējiem normatīviem.

Tāpat vēstīts, ka šovasar prokurors izteica brīdinājumu Rīgas domei un RS saistībā ar RS iepirkuma procedūru neatbilstību likuma prasībām. Ģenerālprokuratūras pārstāve Una Rēķe toreiz skaidroja, ka "nanoūdens" lietas gaitā tiek vērtētas gan organizētās grupas dalībnieku darbības, gan arī RS iepirkumu komisijas locekļu darbības iepirkuma procedūrās, kā arī šo procedūra atbilstība publisko iepirkumu tiesiskajam regulējumam.

Prokuratūra konstatējusi, ka RS amatpersonu rīcībā ir manāmas pazīmes, kas liecina par prettiesiskas darbības iespējamību - iepirkuma procedūras gaitā veiktās cenu aptaujas neatbilstība likuma normām, kas nosaka lietderīgu rīkošanos ar uzņēmuma finanšu līdzekļiem.

Tāpēc Rīgas domei kā RS vienīgajam dalībniekam izteikts brīdinājums par turpmāku likuma pārkāpuma nepieļaujamību.

Tikmēr Konkurences padome (KP) "nanoūdens" lietā RS piemērojusi 2,4 miljonu eiro sodu par aizliegtu vienošanos - KP konstatējusi aizliegtu vienošanos divās "Rīgas satiksmes" cenu aptaujās par nano tehnoloģiskās ķīmijas piegādi.

Vienlaikus SIA "Sava arhitektūra" piemērots naudas sods 700 eiro eiro apmērā.

Naudas sodi par apzinātu konkurences kropļošanu piemēroti RS kā pasūtītājam, bet "Savai arhitektūrai" kā iepirkuma pretendentam.

Savukārt pārējie pieci karteļa dalībnieki - SIA "RS Baltic", SIA "Alchimica-Latvia", SIA "UKT Serviss", SIA "Vialeks" un SIA "HRM" - ir likvidēti, tāpēc tiem naudas sods nav piemērots.

KP lietu ierosināja pēc informācijas saņemšanas no VP.