Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Trešā aizdomās turētā persona Rīgas 1.slimnīcas lietā ir uzņēmēja Kreicera partneris Kurpuševs

© F64 Photo Agency

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs pirmdien veica kratīšanu deputāta un Rīgas pašvaldībai piederošās 1.slimnīcas valdes locekļa Genādija Sevastjanova dzīvesvietā un darba kabinetā. Tiesībsargi viņu tur aizdomās par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, vēsta "Nekā personīga"

Ilggadējo slimnīcas valdes locekli aizturēja saistībā ar šaubīgiem remontdarbiem slimnīcas 10.korpusa datortomogrāfijas kabinetā. Remontdarbus nolēma veikt pērn novembrī un līgumu par nepilniem 20 tūkstošiem eiro parakstīja Sevastjanovs un otrs valdes loceklis Andrejs Pavārs. Kratīšana notika arī Pavāra kabinetā, taču viņu KNAB aizdomās par kādām nelikumībām netur.

ANDREJS PAVĀRS, Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas 1.slimnīca" valdes loceklis

Bija šajā iepirkumā kāds sadārdzinājums? Kāpēc martā par to tika lemts vēlreiz?

Es nezinu, domāju, ka ne. Varbūt firma likās šaubīga.

Šā gada martā slimnīca slēdza jaunu vienošanos par remontdarbiem tajā pašā korpusā, par pusi mazāku summu nepilniem 10 tūkstošiem. Līgumu no slimnīcas puses šoreiz parakstījis Sevastjanovs viens pats. Par KNAB aizdomām Pavārs zina maz. Būvniecība un renovācija slimnīcā bijusi Sevastjanova pārziņā, tieši viņš ticies ar būvniekiem, pieskatījis termiņus un darba kvalitāti.

ANDREJS PAVĀRS: Tur varētu būt, ka ir runa par kādiem papildus darbiem, par ko ir slēgti kaut kādi līgumi, katrā ziņā, par tiem es neesmu nedz informēts, nedz es būtu ko parakstījis.

JĀNIS ROZE ,KNAB priekšnieka vietnieks

Attiecīgi par nodarīto kaitējumu varu pateikt, ka slimnīcai nodarītais kaitējums ir ne mazāks kā 4300 eiro. Jāņem vērā, ka izmeklēšana ir tikko uzsākta un šis skaitlis var mainīties.

Līgumus no būvnieka puses parakstījis Aleksandrs Kreicers. Viņš jau reiz nonācis KNAB uzmanības lokā un tiek tiesāts tā dēvētajā Bērnu slimnīcas korupcijas lietā. No apsūdzības izriet, ka tā laika Bērnu slimnīcas valde centusies pierunāt būvuzņēmējus mākslīgi sadārdzināt iepirkumu izmaksu tāmes, lai tās joprojām būtu lētākās un tieši šī kompānija uzvarētu konkursā.

No lietas materiāliem redzams, ka vienā gadījumā mākslīgi sadārdzinātie izkrāptie līdzekļi caur vairāku uzņēmumu kontiem pārskaitīti tobrīd veselības nozari pārraugošajai Tautas partijai, taču prokuratūrai trūka pierādījumu par gala saņēmēju un partijas vadība palika nesodīta. Kreicers Bērnu slimnīcas lietā apsūdzēts par krāpšanas mēģinājuma atbalstīšanu, un kukuļdošanu.

Tolaik konkursā Kreicers bērnu slimnīcā piedalījās ar Rīgas būvfirmu "Pamats'". Pašlaik tā ir likvidācijas procesā.

1.slimnīcas iepirkumā startē cita Kreicera firma "Torensberg" par kuru mājas lapā sniegta informācija, ka tā veikusi darbus ne tikai Rīgas, bet teju visās valsts slimnīcās. Konkrēti 1.slimnīcā šis ir trešais lielais "Torensberg" īstenotais iepirkums.

Nekā personīga zināms, ka Kreicers ir otra KNAB aizdomās turētā persona 1.slimnīcas lietā. Trešais ir Kreicera partneris Magnuss Kurpuševs, kurš šajā projektā bijis tehniskais direktors. Būvniekus tur aizdomās par dokumentu viltošanu

Rīgas 1.slimnīcu jau trīs gadus vada Sevastjanova meita Natālija Zlobina. Viņas paraksta uz strīdīgajiem līgumiem nav.

NATĀLIJA ZLOBINA , Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas 1.slimnīca" valdes priekšsēdētāja

Jūs pati Kreicera kungu nepazīstat ?

Es tiešām nepazīstu, jā. Bet es nedomāju, ka mums jāturpina visi šitie jautājumi.

Vakar bijāt izsaukta uz KNAB, kāds jums lietā ir status?

Es jums varu pateikt, ka pirmdien slimnīcā bija KNAB pārstāvji, notika procesuālās darbības šeit, un doto brīdi neviens slimnīcas darbinieks nav aizturēts un izmeklēšanas iestādes ir lūgušas neizpaust nekādu informāciju, ko mēs arī ievērojam un ievērosim.

Nekā personīga zināms, ka Zlobinu KNAB šonedēļ pratināja un viņai lietā ir liecinieces status. Viņas tēvam Sevastajovam KNAB piemērojis vairākus drošības līdzekļus, tajā skaitā aizliegumu turpmāk strādāt ar iepirkumiem. Vai tas nozīmētu, ka Sevastjanovam būtu jāatstāj amats valdē, vai tikai jāmaina pienākumi, pagaidām nemācēja pateikt neviens no lietā iesaistītajiem. Sevastajovs pēc 48 apcietinājumā pavadītajām stundām tika izlaists, tad saslima un šonedēļ darbā nebija.

Genādijs Sevastjanovs ir biznesmenis. Viņš ir līdzīpašnieks divos zobārstniecības uzņēmumos "Medasko" un "X-Dental". Amatpersonas deklarācijā par pagājušo gadu Sevastjanovs uzrāda, ka no "X-Dental" dividendēs saņēmis iespaidīgu naudas summu 106 900 eiro. Tas ir divas reizes vairāk nekā Sevastjanovs nopelnījis 1.slimnīcā.

Ne "Medasko", ne "X-Dental" nav lieli zobārstniecības uzņēmumi, taču tirgū darbojas vairākus gadus. Sevastjanovs norādījis, ka SIA "Medasko" viņš saņem arī algu kā konsultants. Jāatgādina, ka pēc izglītības Sevastjanovs ir urologs.

Zobārstniecības firmas Latvijā ir pelnošas, tomēr "X dental " peļņa ir būtiski lielāka nekā citām. Piemēram, nesen Valsts prezidenta kandidātu sakarā piesauktās Alēnas Butkēvičas zobārstniecības praksei apgrozījums pērn bijis virs miljona, bet peļņa ir divas reizes mazāka nekā to norādījis "X dental", kam apgrozījums ir līdzīgs. "X dental" nodokļos pērn nomaksājis par 100 tūkstošiem mazāk nekā Butkēvičas uzņēmums, kaut gan darbinieku skaita ziņā atšķirības nav lielas.

OLAFS PULKS, Rīgas domes deputāts (Jaunā Vienotība)

Vispirms likums paģēr, ka uz valsts un pašvaldību kapitāsabiedrībām ir vajadzīgs konkurss. Konkurss netika rīkots ne Genādija Sevasrtjanova gadījumā, ne arī Natālijas Zlobinas gadījumā, valdes priekšsēdētāja, kura ir viņa meita. Tik tuva radniecība vienā kapitālsabiedrībā nebūtu pieļaujama.

Pirms diviem gadiem opozīcijas deputāts Olafs Pulks izteica bažas, ka Sevastjanovu ģimenei valdes līmenī iespējams ietekmēt Rīgas 1.slimnīcas lēmumus, lai mazinātu konkurenci saviem uzņēmumiem un izmantotu komercinformāciju sev labvēlīgu lēmumu pieņemšanai. KNAB atbilde bija - interešu konlfikts Sevastjanova gadījumā nav saskatīts

OĻEGS BUROVS, Rīgas domes priekšsēdētāja p.i. (GKR)

Es Sevastjanovu ļoti cienu, un es viņam uzticos. Viņš ir absolūtais patriots savam darbam, 1.slimnīcai, un cilvēku var pārbaudīt ne tad, kad griež sarkano lentīti, tad, kad viss ir ļoti, bet tad, kad ir kritiskie brīži, 1.slimnīcai tāds bija 2009.gads, kad slimnīca faktiski bija uz likvidācijas robežas. Viņš ir sava darba fanāts, es tiešām nevaru pieļaut tādu domu, ka tur ir kaut kādas koruptīvas darbības, varbūt tur ir tehniskas rakstura kļūdas, kuras var klasificēt kā administratīvo pārkāpumu. Varbūt tā.

NATĀLIJA ZLOBINA , Rīgas pašvaldības SIA "Rīgas 1.slimnīca" valdes priekšsēdētāja

Jūs teiktu, ka notikušais ir pārpratums?

Es tiešām teiktu, ka tas ir pārpratums, mēs labi atceramies (un visa Rīga) , 2009.gadu , kad 1.slimnīca kā slimnīca bija aiztaisīta ciet, kā slimnīcai tai vispār nebija nekādas perspektīvas un tikai pateicoties konkrētam cilvēkam, slimnīca ir tāda, kādu to ir iespējams redzēt. Es jebkuram medijam varu parādīt, kāda ir slimnīca. Un tas viss pateicoties vienam cilvēkam, kurš to visu ir iznesis uz saviem pleciem.

Proti, Jūsu tēvam?

Jā!

Sevastjanovs ir partijas Saskaņa biedrs, un domes vēlēšanās kandidējis vairākkārt. Natālija Zlobina nekad nav bijusi saskaņiete, bet piedalījusies partijas kampaņā

Sazvanīts komandējumā Maskavā 1.slimnīcas kapitāldaļu turētāja pārstāvis mēra vietnieks Vadims Baraņņiks sacīja, ka viņš pagaidām neredz pamatu Genādija Sevastjanova atstādināšanai. Un, kamēr nav iepazinies ar aizdomas turētā skaidrojumu, kas visdrīzāk notiks uzreiz pēc Lieldienām, 1.slimīcas valde darbošoties pilnā sastāvā.