Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Gaisa kvalitāte Rīgā - sliktākā pēdējo gadu laikā

© F64

Sīko putekļu daudzums gaisā Brīvības ielā, Rīgā, Zaļajā ceturtdienā vairāk nekā trīs reizes pārsniedza pieļaujamo normu, sasniedzot sliktāko rādītāju kopš novērojumu stacijas darbības sākuma 2008.gadā, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra operatīvie dati.

Gaisā suspendēto sīko cieto daļiņu daudzums šonedēļ palielinājies visā Latvijā, bet sliktākie rādītāji reģistrēti tieši galvaspilsētā. Gaisa piesārņojuma palielināšanos veicinājis sausais un siltais laiks, kā arī vēja ātruma mazināšanās.

Pēdējās dienās Rīgā novērota dūmaka. Valsts vides dienesta (VVD) inspektori veikuši pārbaudes objektos, kuros strādā ar akmeņoglēm, un secinājuši, ka dūmaka nav saistīta ar ogļu pārkraušanas darbiem.

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" VVD norādījis, ka dūmaka virs Rīgas veidojas, iztvaikojot ūdenim no Daugavas un jūras, kā arī dūmeņu emisiju dēļ.

Aģentūra LETA arī piektdienas rītā virs Rīgas novēroja pelēku dūmaku, kas norāda, ka saglabājas augsts gaisa piesārņojuma līmenis.

Brīvības ielā izvietotajā monitoringa stacijā sīko putekļu PM10 vidējais daudzums ceturtdien sasniedza aptuveni 170 mikrogramu kubikmetrā. Normatīvajos aktos noteiktais gaisa piesārņojuma robežlielums cilvēka veselības aizsardzībai ir 50 mikrogrami kubikmetrā.

Iepriekšējais sliktākais rādītājs, kas reģistrēts Brīvības ielā, bija 147 mikrogrami kubikmetrā 2012.gada 5.februārī.

Novērojumu stacijā Kronvalda bulvārī gaisā suspendēto cieto daļiņu ar diametru līdz desmit mikrometriem jeb PM10 diennakts vidējā koncentrācija Zaļajā ceturtdienā pārsniedza 80 mikrogramu kubikmetrā, kas ir sliktākais rādītājs kopš 2014.gada. Savukārt daļiņu PM2.5 daudzums pieauga līdz 30 mikrogramiem kubikmetrā, kas nav augstākais rādītājs pēdējos gados.

Slāpekļa dioksīda, sēra dioksīda un ozona koncentrācija gaisā nav palielinājusies.

Pavasarī tradicionāli ir lielākā putekļu koncentrācija gaisā, sausos pavasaros gaisa kvalitāte mēdz būt īpaši slikta.

Pasaules Veselības organizācija ir norādījusi, ka gaisa piesārņojums ir ceturtais lielākais risks veselībai - aiz augsta asinsspiediena, neveselīga uztura un smēķēšanas. Pastāvīgi ieelpojot lielu daudzumu sīku daļiņu, palielinās risks iegūt sirds un asinsvadu slimības, elpošanas orgānu slimības un vēzi. Lielāko risku veselībai rada gaisa piesārņojums iekštelpās, kur cilvēki pavada lielāko daļu laika.

Tuvākajā laikā turpināsies sausums, turklāt gaisā palielināsies dažādu ziedputekšņu daudzums, prognozē sinoptiķi. Augstā ugunsbīstamība kļūs vēl lielāka, un plašu ugunsgrēku gadījumā iespējami vēl sliktāki gaisa kvalitātes rādītāji.