Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Nīkuļojošo Vidzemes tirgu gaida kardinālas pārmaiņas

BŪS MODERNĀK. Vidzemes tirgū mūsdienīgākā veidolā tik un tā tiks saglabāta tirgus funkcija, bet paviljoni kļūs modernāki un ērtāki gan tirgotājiem, gan pircējiem. Jaunākās tendences tirgiem liek mainīties, kļūstot ne tikai par tirgošanās, bet arī par socializēšanās vietu © Publicitātes foto

Vidzemes tirgus pašlaik pūš pēdējo dvašu, jo tirgošanās tur ir tikpat kā beigusies. Tirgu nepieciešams attīstīt, un ir droši zināms, ka tas kļūs daudz modernāks. Iespējams, teritorijā varētu uzbūvēt arī biroju ēku. Galvenā – tirgus – funkcija tiks saglabāta.

Turpmāk Vidzemes tirgus varētu uzņemties arī apkaimes iedzīvotājiem noderīgas funkcijas - ierīkot bērnu rotaļu laukumu, atvēlēt vietu dažādām darbnīcām (atslēgu izgatavošanai u.tml.), izveidot zonu publiskiem pasākumiem. Tirgus biznesa plānu izstrādāja nekustamā īpašuma jomas uzņēmums SIA Colliers. Tā pārstāvis Jānis Ozols trešdien Rīgas domes deputātus iepazīstināja ar Vidzemes tirgus attīstības variantiem, teritorijā paredzot gan biroju, viesnīcas vai veselības centra ēku, gan bērnu rotaļu laukumu, gan vietu publiskiem pasākumiem - koncertiem, gadatirgiem, bet autobraucējiem ērtību būtu mazāk. Tirgus ir ērti sasniedzams ar sabiedrisko transportu, un autostāvvietas būs sekundārs jautājums, jo «autostāvvietas ir nemoderni, tas nav uz nākotni vērsts», pamatoja J. Ozols. Tomēr 90 automašīnām stāvvietas varētu izveidot.

JĀMAINĀS. SIA Colliers pārstāvis Jānis Ozols piesauca Tallinas tirgus piemēru - 2011. gadā tas izskatījās tikpat noplucis un nožēlojams kā Vidzemes tirgus Rīgā, bet pērn pēc atjaunošanas Tallinas tirgus ieguva eiropeiskāku izskatu un arī saturu / Dmitrijs Suļžics/F64 Photo Agency

«Lielveikalu kulta ēra ir norietā, cilvēki grib personīgu attieksmi, socializēšanos,» skaidroja J. Ozols. Tāpēc, mainot tirgus koncepciju, Vidzemes tirgu iecerēts veidot par pircējiem draudzīgu vietu, vienlaikus panākot līdzsvaru starp tirgotāju, pircēju un Rīgas Centrāltirgus interesēm. Vidzemes tirgus pērn ir ieguldīts a/s Rīgas Centrāltirgus pamatkapitālā. Colliers piedāvā Vidzemes tirgu veidot tā, lai tajā nodrošinātu nepārtrauktu apmeklētāju plūsmu visas dienas garumā. J. Ozols salīdzināja ar netālu esošo Alojas ielas kvartālu, kur atrodas gan veikali, gan atpūtas iestādes un apmeklētāji kvartālā uzturas visu nedēļu. Vidzemes tirgus modernizētajā piena paviljonā varētu turpināt pārtikas produktu tirdzniecību, bet šobrīd slēgtajā gaļas paviljonā ierosināts veidot Centrāltirgus Gastronomijas paviljonā ierīkotajam Centrālais Gastro tirgus līdzīgu paviljonu.

Būtiskākais jautājums ir par Vidzemes tirgus attīstības projekta finansēšanu un turpmāko uzturēšanu. Colliers piedāvāja trīs iespējamos finansējuma veidus, no kuriem vismaz pašlaik par efektīvāko atzītas nomas attiecības uz 30 gadiem, un šā termiņa beigās nomnieka ieguldījumiem ir jābūt kompensējamiem un tas nedrīkst prasīt kompensāciju no Rīgas Centrāltirgus. Vēl nosacījums būtu pozitīva nomas naudas plūsma. Colliers piedāvājumam ir rekomendējošs raksturs. Lai ieguldījumus, tēriņus un kopējo bilanci analizētu skrupulozāk, ir jāizstrādā detalizēti plāni. Ja šāds tirgus attīstības plāns tiks akceptēts, tad Vidzemes tirgus jaunā veidolā un saturiski tiktu atvērts pēc 2,5 līdz trim gadiem.