Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ušakovam pārmet domes resursu izmantošanu personīgām vajadzībām

© Dāvis Ūlands/ F64 Photo Agency

Rīgas domes deputāta Viļņa Ķirša (V) pārstāvis tiesā strīdā starp deputātu un atstādināto Rīgas mēru Nilu Ušakovu (S) Jānis Meija šodien tiesā pārmeta Ušakovam domes resursu izmantošanu personīgām vajadzībām, proti, uz vēstulēm, kas sūtītas tiesai, esot atrodami Rīgas domes zīmogi.

Attiecīgi Meija tiesai lūdza pieņemt blakus lēmumu par iespējamu noziedzīgu nodarījumu, jo, viņa ieskatā, šādā rīcībā ir saskatāms potenciāls likumpārkāpums. Tiesnese norādīja, ka, taisot gala nolēmumu, tiks lemts par to, vai apmierināt lūgumu par blakus lēmuma taisīšanu. Nolēmums lietā būs pieejams 17.maijā.

Lieta nonākusi tiesā, jo Ušakovs prasa no Ķirša piedzīt 400 eiro lielu kompensāciju, kā arī publisku atvainošanos kādā no Rīgas domes sēdēm saistībā ar mēra goda un cieņas aizskaršanu.

Pats Ušakovs uz tiesas sēdi nebija ieradies, bet viņa intereses tiesā pārstāvēja advokāts Milans Kuļikovs, kurš sēdes sākumā tiesai lūdzu lietu skatīt aiz slēgtām durvīm, norādot, ka lieta skar sensitīvus jautājumus, kā arī, piebilda, ka prasītājam [Ušakovam] nav vēlmes lietu lieki publicēt, jo tas esot parasts civiltiesisks strīds. Tiesa šo Kuļikova lūgumu noraidīja.

Skaidrojot prasības būtību, Kuļikovs tiesai vairākkārt uzsvēra, ka Ķirša izteikumos esot saskatāms aizskārums, jo tajos esot norādītas iespējamas koruptīvas darbības, taču "Latvijā valda nevainīguma prezumpcija, tādēļ šādi personu apvainot drīkst tikai tad, kad spēkā stājies notiesājošs spriedums". Tāpat aizstāvis tiesai uzsvēra, ka prasītā summa - 400 eiro, ir simboliska un galvenokārt atstādinātais mērs vēlas panākt atvainošanos no Ķirša, jo "cilvēkiem vajag mācēt uzņemties atbildību un atvainoties".

Savukārt Meija tiesai norādīja, ka arī Ušakovs Rīgas domes sēdēs esot vairākkārt aizvainojis deputātus, tostarp "nosaucot Jutu Strīķi (JKP) par nelīdzsvarotu kanibālu". Attiecīgi aizstāvis tiesai retoriski vaicāja, kāpēc Ķirša izteikumi ir traktējami par goda un cieņas aizskārumu, bet Ušakova izteikumi var tikt uztverti kā parasta domes debašu daļa.

Jau vēstīts, ka strīds ir saistīts ar notikumiem 2018.gada 31.oktobra domes sēdē, kur Ķirsis komentēja situāciju par apkures pieslēgšanu Rīgā.

Uzrunā Ķirsis paziņoja, ka situācija esot uzskatāms piemērs, kādā veidā rīdzinieki cieš "Saskaņas" politiskās korupcijas dēļ. "Vairāk nekā 20 000 rīdzinieku, uzsākoties šai apkures sezonai, ieraudzījuši rudeni ne tikai ārpus sava loga, bet arī rudens ienācis viņu mājās temperatūras izskatā, un tas ir noticis tieši vienas partijas korupcijas dēļ. Un, ja jautā, kāda ir korupcijas seja, tad katrā domes sēdē varam redzēt divas Rīgas domes korupcijas sejas. Kamēr viņas sauļojas uz jahtas Monako, rīdzinieki salst un katru reizi, saņemot ziņu par salstošu rīdzinieku, viņi pieber ledus gabaliņu savam kokteilim un turpina svinēt dzīvi," toreiz sacīja Ķirsis.