Stacijas laukumā noslēdzas velotūre "Ieminies par iecietību 2010"

Šodien no plkst.12 līdz 19 Rīgā, Stacijas laukumā, "Origo" vasaras estrādē notiks Latvijas Sarkanā Krusta jaunatnes rīkotās velotūres "Ieminies par iecietību 2010" pasākums.

Kā aģentūru LETA informēja pasākuma rīkotāji, ikvienam interesentam būs iespēja plašāk uzzināt un saprast, cik dažāda var būt mūsdienu sabiedrība un cik ļoti liela nozīme savstarpējo attiecību veidošanā ir tolerances un sapratnes veicināšanai.

Pasākums Rīgā vienlaikus būs velotūres 800 kilometru maršruta starpposms, pēc kura velobraucēji turpinās ceļu tālāk.

Latvijas Sarkanā Krusta jaunatne otro gadu rīko velotūri "Ieminies par iecietību", kuras mērķis ir rosināt cilvēkus domāt par daudzveidīgas sabiedrības priekšrocībām un savstarpējo toleranci. Šogad velotūrē kopumā tiks apceļotas septiņas Latvijas pilsētas, tostarp Saldus, Jelgava, Rīga, Cēsis, Ogre, Aizkraukle un Rēzekne.

Šodien, kad velobraucēji pēc viesošanās Saldū un Jelgavā ieradīsies Rīgā, apmeklētājus jau no plkst.12 Stacijas laukumā priecēs dažādi muzikāli un deju priekšnesumi, kā arī radošas aktivitātes gan pieaugušajiem, gan gados jaunākiem interesentiem.

Pasākumā tiks spriests par rasu un etniskajiem, vecuma, dzimuma, reliģiskajiem aizspriedumiem, diskrimināciju pret cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Pasākuma atklāšanā savos viedokļos par nepieciešamību vairot sabiedrībā iecietību dalīsies pārstāvji no Latvijas Sarkanā Krusta, Tiesībsarga biroja un Sabiedrības integrācijas fonda. Tiesībsarga jurists apkopos iedzīvotāju, kuri tikuši diskriminēti pēc vecuma, dzimuma, seksuālās orientācijas, etniskās vai reliģiskās piederības, iesniegumus. Cilvēki, kuri ikdienā strādā cilvēktiesību un sociālās integrācijas jomā, informēs par reālo situāciju sabiedrībā pastāvošo diskrimināciju kontekstā, aicinot cilvēkus uz savstarpējas tolerances veicināšanu ikdienā.

Visas dienas garumā vienlaikus ar priekšnesumiem apmeklētāji varēs iesaistīties aktivitātēs, kas ļaus saskatīt interesanto un neparasto atšķirīgās kultūrās, vecuma un dzimuma kategorijās, kā arī citu sociālo piederību grupās. Aktivitāšu punkti un radošās darbnīcas sniegs iespēju izmēģināt spēkus persiešu valodas apguvē, likt lietā radošu izdomu, lai vizuāli veidotu dažādu kultūru simbolus un atsauktu atmiņā skaistākos mirkļus kopā ar vecvecākiem, iemūžinot vecmammas vai vectēva tēlu, pārbaudīt pirkstu veiklību adīšanā, tamborēšanā un rotu veidošanā.

Pasākuma norises vietā ikviens varēs vērot pirmās palīdzības paraugdemonstrējumus, kā arī saņemt pirmo palīdzību sliktas pašsajūtas gadījumā Latvijas Sarkanā Krusta jaunatnes informatīvajā punktā.

Tiesībsarga birojs aicinās iesaistīties aizraujošā galda spēlē, kā arī priecēs ar kaķi Indriķi XIII.

Atbalstot iecietības idejas, apmeklētāji tiks aicināti parakstīt "Labas gribas memorandu", savukārt speciālā pasta kastē iedzīvotājiem būs iespēja atstāt iesniegumu, izklāstot situāciju, kurā bijusi saskare ar diskrimināciju. Gūt ieskatu dažādos pastāvošos diskrimināciju veidos varēs video teltī. Būs iespēja vērot BMX triku paraugdemonstrējumus, savukārt plkst.14 klātesošie varēs sveikt velobraucējus, kuri pēc Rīgas pasākuma apmeklēšanas mēros ceļu tālāk uz Cēsīm.

Velotūre "Ieminies par iecietību 2010" notiek Eiropas Komisijas kampaņas "Par dažādību. Pret diskrimināciju" ietvaros. Kopumā plānoti pasākumi 27 Eiropas valstīs un 23 valodās.

Svarīgākais