Kapsētās vēlas apsardzi un novērošanu

Rīgas domes deputāti augustā turpinās izskatīt ierosinājumu pilsētas kapsētās nodrošināt videonovērošanu un apsardzi.

Pašvaldības Mājokļu un vides departamentā informē, ka pašlaik ir grūti pieķert aiz rokas, piemēram, kapu apgānītājus, zagļus vai citus nelikumīgu darbību veicējus. "Faktiski pārkāpējus reti izdodas saukt pie atbildības, jo kapsētas pārzinis darba dienas lielāko daļu strādā ar apmeklētājiem konkrētajā kapsētas kantorī, kā arī liela daļa pārkāpumu notiek ārpus kapsētu darba laika un brīvdienās. Saskaņā ar kapsētu pārziņu sniegto informāciju biežākie nodarījumi ir: iebraukšana kapsētas teritorijā bez atļaujas un maksas, vecā, nolietotā kapu aprīkojuma neizvešana, individuālās komercdarbības veikšana bez atļaujas, ziedu un jaunu kapa apmaļu zādzības. Periodiski nesodīti uzdarbojas arī kapu apgānītāji, apgāžot pieminekļus, salaužot krustus, uzlaužot un apzogot kapu kantora ēkas. Kapu apzadzēji un citi likumpārkāpēji kļūst arvien nekaunīgāki, jo policija kapos jau ilgstoši vairs neveic regulāros reidus," teikts departamenta direktora Anatolija Aļeksejenko sagatavotajā vēstulē Rīgas domei.

Līdz 2006. gadam Rīgas pašvaldības policijā darbojās Kapsētu sabiedriskās kārtības nodrošināšanas nodaļa, kuras uzdevums bija pastāvīgi nodrošināt sabiedrisko kārtību kapsētās. Šobrīd, mainot struktūrvienības pakļautību, šī funkcija nav atcelta, taču līdzekļu trūkuma dēļ pašvaldības policija noteikusi citas prioritātes. Tai trūkst arī resursu, lai varētu regulāri kontrolēt kapsētas. Tomēr pārrunas ar policiju, kā arī ar komersantiem notiek, un Mājokļu un vides departaments nav atteicies no ieceres nodrošināt patrulēšanu kapsētās un uzstādīt videonovērošanas sistēmas.

Piedāvājumi ir saņemti, bet tie ir jāizvērtē un jāprecizē. Mājokļu un vides departaments ierosina apsardzi kapsētās ieviest prioritārā secībā, sadalot darbus kārtās. Pirmajā no tām ietilpst Jaunciema kapi, I un II Meža kapi un Pļavnieku kapi. Piemēram, pašvaldības policija savā piedāvājumā videonovērošanas sistēmas ierīkošanai ir aprēķinājusi cenas pakalpojuma nodrošināšanai Jaunciema un Pļavnieku kapsētā. Jaunciema kapsētā četru kameru un videonovērošanai nepieciešamā aprīkojuma uzstādīšana maksātu 5725 latus, Pļavnieku kapsētā četru videokameru uzstādīšanai nepieciešami 5877 lati (bez PVN).

***

UZZIŅAI

Rīgā ir 19 pašvaldības kapsētas, t.sk. 2 atvērtās kapsētas (Jaunciema un Bolderājas kapi), 14 daļēji slēgtās kapsētas (I Meža kapi, II Meža kapi, Sarkandaugavas kapi, Sarkandaugavas Kalna kapi, Raiņa kapi, Miķela kapi, Matīsa kapi, Pļavnieku kapi, Jaunie ebreju kapi, Biķeru kapi, Lāčupes kapi, Pleskodāles kapi, Ziepniekkalna kapi, Juglas kapi un 3 slēgtās kapsētas (Mārtiņa, Kapsila un Torņakalna kapi).

Kapsētu kopējā teritorija ir 452,35 hektāri.

Pašvaldības kapsētu pārvaldīšanas funkcijas veic Kapsētu pārvaldes 23 darbinieki, t.sk. 19 kapsētu pārziņi un viņu palīgi.

Avots: RD Mājokļu un vides departaments

Svarīgākais