Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Drošības dienests nesāks kriminālprocesu par Rīgas domes sadarbību ar Krimas tilta projektētājiem

© F64

Valsts drošības dienests (VDD) ir nolēmis atteikt sākt kriminālprocesu par Rīgas domes sadarbību ar Krimas tilta projektētājiem, jo pašvaldība sadarbību ar uzņēmumu sākusi pirms sankciju režīma ieviešanas, šādu atbildi uz savu iesniegumu no VDD saņēmusi Rīgas domes "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) frakcija.

Kā aģentūru LETA informēja frakcijas pārstāvis Edvards Ratnieks, VDD esot konstatējusi, ka nav noticis noziedzīgs nodarījums, par kuru paredzēta atbildība Krimināllikuma pantā par starptautisko organizāciju un Latvijas noteikto sankciju pārkāpšanu.

Rīgas domē opozīcijā esošā VL-TB/LNNK pagājušā gada 29.oktobrī vērsās toreizējā Drošības policijā (tagad VDD), lai tā izvērtētu turpmāku domes sadarbību ar Krievijas uzņēmumu, kas projektējis Krimas tiltu un izstrādā arī satiksmes pārvada projektu Rīgā.

"Krimas tilts savieno Krieviju ar Krimu. Tas nozīmē, ka šādi stiprināta Krievijas propaganda par Krimas okupāciju. VL-TB/LNNK frakcija par absurdu uzskata situāciju, ka šādi uzņēmumi var brīvi darboties Latvijas galvaspilsētā, gūstot par to ienākumus no rīdzinieku nodokļiem, tādēļ vērsās drošības iestādē Kriminālprocesa uzsākšanai," iesniegumu skaidro partija.

VDD veica resorisko pārbaudi un pēc tās norādījusi, ka Krievijas Federācijā reģistrētā slēgtā akciju sabiedrība "Institut Giprostrojmost-Sankt-Peterburg" ir pilnsabiedrības "G.B.V." dalībniece. Rīgas domes satiksmes departaments 2016.gada 17.augustā noslēdza līgumu ar pilnsabiedrību "G.B.V." par Austrumu maģistrāles posma "Ieriķu iela - Vietlavas iela" projektēšanu un autoruzraudzību. VDD pārbaudes laikā noskaidrots, ka Satiksmes departaments pirmos divus maksājumus pilnsabiedrībai "G.B.V." ir veicis pirms pret sankcionēto personu ir noteiktas sankcijas, savukārt galīgais maksājums vēl nav bijis veikts.

VDD skaidrojusi, ka ES jurisdikcijā esošās personas finanšu līdzekļu nodošana regulas pielikumā iekļautai juridiskai personai ir aizliegta. Tomēr, ja pārskaitījums izriet no saistībām, kas radušās saskaņā ar līgumu, kas noslēgts pirms dienas, kad pret sankcionēto personu noteiktas sankcijas, ir piemērojams regulas izņēmums. Tādējādi regula neparedz atbildību par maksājumiem, kas veikti saskaņā ar līgumiem, kas noslēgti pirms sankcionēšanas datuma. Taču kompetentajai institūcijai ir pienākums pārliecināties, ka maksājums patiešām ir jāveic saskaņā ar šādu līgumu.

Pagājušā gada jūlijā Eiropas Savienības Padome grozīja regulu par sankcijām, un attiecīgajā regulā tika iekļauts arī "Institut Giprostrojmost-Sankt-Peterburg".

Likums neparedz tiesības pārsūdzēt VDD pieņemto lēmumu.

"Izsakām pateicību VDD par veikto pārbaudi, apstākļu noskaidrošanu un situācijas vērtējumu. Šis ir laiks, kad saistībā ar domi sagaidām rezultatīvu darbību no drošības struktūrām kā VDD, Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja, Valsts ieņēmumu dienesta, Ģenerālprokuratūras un citām. Domes opozīcija un žurnālisti savu ieguldījumu jau devuši," pārbaudi komentējis VL-TB/LNNK frakcijas vadītājs Nauris Puntulis.