Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Par Rīgas pilsētas otro vicemēru ievēlēts Baraņņiks

© F64 Photo Agency

Rīgas domes deputāti piektdien ārkārtas sēdē par otro vicemēru ievēlēja partijas "Saskaņa" deputātu Vadimu Baraņņiku.

Balsojumā piedalījās 47 domes deputāti, 32 balsoja par Baraņņika apstiprināšanu vicemēra amatā, 15 bija pret, bet viena balss bija nederīga.

Līdz ar to tagad Rīgā ir divi vicemēri - Baraņņiks un Oļegs Burovs (GKR).

Kopumā vēlēšanu urnā šodien tika iemestas 48 zīmes, no kurām viena tika atzīta par nederīgu. No visiem deputātiem 32 vēlēja par Baraņņika kandidatūru, bet 15 pret.

Pēc rezultātu paziņošanas mērs Ušakovs pasniedza jaunajam vicemēram sarkanu rožu pušķi, pēc kā sekoja arī deputātu aplausi.

Neilgi pēc vicemēra ievēlēšanas deputāti ar 31 balsi atbalstīja arī visu pašvaldības uzņēmumu kapitāldaļu turētāja tiesības no Ušakova nodot jaunajam vicemēram Baraņņikam.

Lēmums paredz vietniekam uzticēt atbildību par vairākām domes kapitālsabiedrībām - "Rīgas satiksme", "Rīgas namu pārvaldnieks", "Rīgas Centrāltirgus", "Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs", "Rīgas 1.slimnīca","Rīgas Dzemdību nams", "Rīgas 2.slimnīca" un "Rīgas veselības centrs". Tas nozīmē, ka jaunā vietnieka pārziņā tiks nodotas visas kapitālsabiedrības, kas līdz šim bijušas Rīgas mēra pārziņā.

Rīgas domes ārkārtas sēde pēc vairākas stundas garām debatēm tagad ir noslēgusies.

Uzrunā kolēģiem Baraņņiks norādīja, ka ir domes deputāts jau no 2009.gada un ilgus gadus vadījis arī Satiksmes un transporta komiteju. Viņš pauda, ka šajā laikā izdarīts ir daudz, lai gan nav iztikts arī bez pārmetumiem no opozīcijas un iedzīvotājiem. "Teikt, ka es viens pats esmu izdarījis ko izcilu, nevar, jo visus šos gadus koalīcijas esam strādājuši kā vienota komanda," viņš sacīja.

Pirms apstiprināšanas atbildot uz deputātu jautājumiem, Baraņņiks solīja, ka viņa birojs nebūs liels - līdz četriem, pieciem cilvēkiem.

Viņam arī tika vaicāts, vai viedoklis, ka otrs vicemērs amatā tiek iecelts, lai nodrošinātu pēctecību, varētu nozīmēt, ka, Ušakovam tiekot ievēlētam Eiropas Parlamentā, dome maijā varētu balsot par Baraņņiku kā mēru. Uz to viņš atbildēja, sakot, ka šāds balsojums varētu notikt par jebkuru koalīcijas deputātu.

Tāpat Baraņņiks uzsvēra, ka pagaidām Rīgas domē neplāno vadīt nevienu komiteju. Viņš līdz janvāra vidum vadīja domes Satiksmes un transporta lietu komiteju, tomēr "Saskaņas" frakcija nolēma veikt izmaiņas, viņa vietā ieceļot partijas biedru Vadimu Faļkovu.

Kā vēstīts, Baraņņika iztaujāšana ilga teju trīs stundas. Jautājumus uzdeva tikai opozīcijas pārstāvji, galvenokārt cenšoties noskaidrot viņa plānus vicemēra amatā.

Sēdes laikā neiztrūka arī neapmierinātība ar sniegtajām atbildēm. Šī iemesla dēļ pēc pārtraukuma tajā neatgriezās Nacionālās apvienības frakcijas deputāti.