Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas domes opozīcija vēlas atlaist Rīgas vēlēšanu komisijas vadītāju Kokinu

© F64

Rīgas domes opozīcijas partiju pārstāvji šodien gaidāmajā Rīgas domes sēdē rosinās lemt par Rīgas vēlēšanu komisijas vadītāja Jura Kokina atstādināšanu no amata, liecina sēdes darba kārtība.

Savā iesniegumu domnieki pamato ar medijos izskanējušo informāciju par to, ka Kokins ir viens no 46 personām, ar kurām SIA "Rīgas satiksme" slēgusi sadarbības līgumus par dažādiem konsultāciju pakalpojumiem.

Deputāti pauž, ka no mediju paustās informācijas secināms, ka līgumi lielākoties ir slēgti ar partijām "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" pietuvinātām un politiski nozīmīgām personām, kas "rada būtiskas aizdomas par fiktīvu nodarbinātību, līdzīgi kā kriminālprocesā par SIA "Rīgas namu pārvaldnieks" fiktīvo nodaļu". "Ņemot vērā minēto un sabiedrības izteiktās bažas par šo situāciju, kas grauj uzticību Rīgas vēlēšanu komisijai un liek apšaubīt vēlēšanu procesa leģitimitāti, mēs pieprasām izteikt neuzticību Rīgas vēlēšanu komisijas loceklim Jurim Kokinam un atsaukt viņu no ieņemamā amata," teikts domnieku iesniegumā.

Kā ziņots, Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Kokins par pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" konsultēšanu trīs gados saņēmis 75 000 eiro, vēsta TV3.

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītāja Kristīna Bērziņa aģentūrai LETA apstiprināja, ka CVK satrauc šī situācija, jo uzticēšanās vēlēšanu komisijai ir "pamatu pamats". Šajā gadījumā gan nav runa par kādu pārkāpumu vēlēšanu rīkošanā un juridiski vēlēšanu komisiju vadītāji drīkst strādāt citos darbos, ņemot vērā arī laika posmus starp vēlēšanām, norādīja Bērziņa.

Uzticamības jautājums ir būtisks, tāpēc šis jautājums tikšot apspriests CVK sēdē, pauda komisijas vadītāja. Saskaņā ar normatīvajiem aktiem vietējo vēlēšanu komisiju ievēl pašvaldības dome, un Centrālā vēlēšanu komisijai ir tiesības aicināt atsaukt kādu pašvaldības vēlēšanu komisijas locekli, ja viņš nepilda vēlēšanu likumu vai attiecīgos jautājumus. Viņa skaidroja, ka vēl jāvērtē, vai attiecīgās tiesības var izmantot šajā gadījumā.