Pirks plauktus Gaismas pilij

Aptuveni četri mēneši būs nepieciešami, lai pirms Jāņiem Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) pagalmā esošajā piebūvē izglābtās aptuveni 80 000 grāmatas varētu sistematizēt un novietot atbilstošās telpās. Kultūras ministrs Ints Dālderis (JL) jau drīzumā vērsīsies pie kolēģiem valdībā, lai grāmatu glābšanai atrastu aptuveni 78 000 latu.

"Šie līdzekļi būs nepieciešami dažādiem mērķiem, tostarp darbinieku papildu algošanai, jaunu grāmatplauktu iegādei. Pirms Jāņiem mums divās dienās palīdzēja ap 300 brīvprātīgie, taču tagad pašu spēkiem būs jātiek ar grāmatām galā," Neatkarīgajai klāsta LNB sabiedrisko attiecību speciāliste Signe Valtiņa.

Arī Kultūras ministrijas paspārnē izveidotā darba grupa atzinusi: lai no bojāejas paglābtā krājuma daļa būtu pieejama lasītājiem, grāmatas jāsistematizē un jānovieto atbilstošās telpās. Nozares ministrs pēc avārijas izveidoja darba grupu, kura secinājusi – piebūve, kurā iebruka grīda, vairs netiks izmantota, taču, lai to norobežotu no galvenās ēkas, jāizbūvē norobežojoša siena, kas neļaus ēkā iekļūt mitrumam un citiem kaitīgiem elementiem.

Tāpat LNB, plānojot krājuma izvietojumu jau tiem apstākļiem, kādi būs pēc jaunās ēkas nodošanas ekspluatācijā, rada iespēju izvietot grāmatas esošajās telpās, kas nozīmē, ka nav nepieciešams meklēt un īrēt papildu telpas.

"No piebūves iznesto grāmatu apjoms ir liels, un to izvietošanai papildus nepieciešama gan telpu sagatavošana, gan plaukti. Jāņem vērā, ka tas atkal ir ieguldījums jau ar skatu nākotnē, jo būs izmantojams arī pēc jaunās ēkas nodošanas," apgalvo ministra padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Elīna Bīviņa. Viņa piebilst, ka evakuēto grāmatu pārvietošanai ir nepieciešams transports un privātuzņēmēju iniciatīva piedāvāt to, neprasot pretī samaksu, ļauj kopējos izdevumus ārkārtas situācijā samazināt par aptuveni 4000 latu.

Minētajā darba grupā bija iekļauts arī VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) valdes loceklis Agris Balodis, kurš Neatkarīgajai atklāja, ka ēka, kurā ielūza grīda, bija apdrošināta un atkarībā no apdrošinātāju lēmuma, iespējams, nebūs nepieciešami līdzekļi ēkas remontdarbu veikšanai. Šonedēļ VNĪ sabiedrisko attiecību speciāliste Daiga Laukšteina atklāj, ka apdrošinātāji vēl nav pieņēmuši lēmumu, tāpēc ir pāragri spriest, vai tiešām norobežojošās sienas darbus izdosies veikt uz apdrošinātāju rēķina.

Jau ziņots, LNB galvenajā grāmatu krātuvē Rīgā, Krišjāņa Barona ielā 14, 18. jūnijā ielūza grīda un aptuveni 1200 ārzemju literatūras jaunākās un lasītāju vispieprasītākās grāmatas iekrita pagraba stāvā. Bīstamā situācijā atradās vēl vairāk nekā 70 000 krātuves grāmatu, kas bija iegruvuma tuvumā. No grāmatu krātuves grāmatas pārvietoja uz LNB grāmatvedību, bibliotēkas Eiropas Savienības informācijas centru un citām telpām, kuru pārsegumi jau agrāk ir nostiprināti.

Svarīgākais