Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Slepenie "getliņi" vienā no lielākajām Rīgas apkaimēm

POSTAŽA. Šīs teritorijas īpašnieki jau šovasar saņems laimes vēstules ar informāciju par soda naudas piemērošanu, ja vien nebūs sākuši aktīvi sakārtot aptuveni 14 hektāru plašo teritoriju Imantā © Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

Gandrīz četrus gadus pēc tam, kopš kādreizējās rūpnīcas Radiotehnika augstceltne veiksmīgi svila, svila, kamēr tā bija jānojauc, nelegālais atkritumu poligons vairāku hektāru platībā ir turpinājis savu dzīvi. Ja īpašnieki tuvākajos pāris mēnešos nesāks izvest vairāku stāvu augstumā sakrātās lupatu, mēslu, ķieģeļu, zemes un betona kluču kaudzes, šī zeme Imantas mikrorajonā kļūs par dārgāko Rīgā. Piespriesto soda naudu dēļ.

Pēc dažiem mēnešiem soda naudas apmērs katram no abiem īpašniekiem var sasniegt tūkstošiem eiro, un tas ir 5000 eiro fiziskām personām un 10 000 eiro juridiskām personām ik nedēļu. Īpašnieki par to tika brīdināti Rīgas domes Vidi degradējošo būvju komisijas izbraukuma sēdes laikā vakar. Atkritumu poligons arī tagad ir ērti aizslēpts aiz veikalu fasādēm, un no Kurzemes prospekta puses pat nav saskatāms. Teritorijā lielās kaudzēs krājas gan celtniecības, gan sadzīves atkritumi. Īpašnieki atzīst, ka nelikumīgās izgāztuves sakārtošana nav bijusi prioritāte naudas trūkuma dēļ, bet neliels placītis esot sakopts. Tā kā pēc celtniecības atkritumiem pieprasījums ir, to izvešana varētu (un varēja arī līdz šim) notikt raiti. Tagad viss atkarīgs no īpašnieku vēlēšanās sakārtot teritoriju.

Neatkarīgā savulaik rakstīja, ka Valsts vides dienests (VVD) teritorijā Kurzemes prospektā 3E ir izsniedzis divas atļaujas atkritumu savākšanai, šķirošanai un uzglabāšanai, kas ir derīgas līdz 2019. gada martam un 2024. gada novembrim. Taču atkritumiem bija jāatrodas zem jumta un tos vajadzēja arī izvest, ne tikai kraut kaudzēs zem klajas debess. 2015. gada vasarā VVD pārstāvis pieļāva, ka tie tikuši vesti klāt. Tagad teritorijā var iekļūt nepiederošas personas un nebūtu brīnums, ja tur ne tikai vēlreiz kaut kas liesmotu, bet atrastos pat kāds līķis. Redzētais ļauj secināt, ka dzērāji vai sporādiski iedzērāji tur jau ir atraduši mierīgu vietu savam neveselīgajam hobijam.

Vakar nekustamos īpašumus apskatīja arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) un Lielrīgas reģionālās vides pārvaldes (LRVP) darbinieki. LRVP rīcībā kopš pagājušā gada vairs neesot uzņēmēju rīcības plāna par teritorijas sakopšanas grafikiem. VVD informē, ka esot īpašniekiem piemērojis 500 eiro sodu par ilgstošu nelikumīgi uzkrāto atkritumu neizvešanu no teritorijas. Tikmēr ir nomainījies viens šīs teritorijas īpašnieks. Teritorija Kurzemes prospektā 3E vairāk nekā 5 hektāru platībā kopš pērnā gada vasaras pieder kopīpašniekiem, divām juridiskām personām (SIA LAS-RT no 2013. gada un SIA KNOPS kopš pagājušā gada jūlija). Ir pagājis gandrīz pusgads, un tas ir pietiekami, lai jaunais īpašnieks aklimatizētos. Tomēr vakar neviens no īpašniekiem neko konkrētāku par «šogad» nesacīja.

Imantas getliņu gadījums ir veicinājis Rīgas domes Īpašuma departamenta, VARAM un LRVP sadarbību, lai izveidotu kopēju nelikumīgo izgāztuvju sarakstu, kā arī vienotos par turpmāko rīcību. Piemēram, izgāztuvju sakārtošanas grafiku turpmāk saskaņotu uzņēmēji, Valsts vides dienests vai tā institūcijas un Rīgas dome. Līdz šim LRVP nav sadarbojusies ar Rīgas domi šādā veidā, bet ir atzinusi, ka tas būtu vajadzīgs. Nesankcionētās izgāztuves Rīgas administratīvajā teritorijā tuvāko divu mēnešu laikā izpētīs Rīgas pašvaldība un valsts institūcijas un pēc tam kopīgi izstrādās rīcības plānu, sacīja Rīgas vicemērs Oļegs Burovs. Rīgas dome katram nelikumīgas izgāztuves īpašniekam sagatavos administratīvu aktu par īpašuma sakārtošanas termiņu. Savukārt iekasētās soda naudas tiks izlietotas Rīgas vides uzlabošanai.