Saulītis norāda: "Rīgas satiksmei" maksātnespēja nedraud

© Ekrānšāviņš no video

Nākamnedēļ tiks sākta advokātu biroju cenu aptauja, lai atrastu ekspertus, kuri izvērtēs iespējas juridiski vērsties pret bijušo SIA "Rīgas satiksme" valdi, šodien žurnālistiem sacīja uzņēmuma pagaidu valdes vadītājs Ernests Saulītis.

Šodien Rīgas domē notika Satiksmes un transporta lietu komitejas sēde, kuru aizvadītajā nedēļā rosināja sasaukt Jaunā konservatīvā partija. Partijas frakcijas vadītājs Jānis Ozols skaidroja, ka to rosinājis, jo opozīcijas deputātiem tika liegta iespēja iepazīties ar auditoru ziņojumu, lai gan iepriekšējais uzņēmuma vadītājs Anrijs Matīss sākotnēji to bija solījis. Šodien vairākiem opozicionāriem šāda iespēja tika sniegta.

Ķeroties klāt Saulīša iztaujāšanai, deputāte Baiba Broka (VL-TB/LNNK) taujāja, vai Saulītis jau paspējis satikties ar kapitāldaļu turētāju Nilu Ušakovu (S). Pēc jaunā vadītāja teiktā, vienreiz abas amatpersonas esot tikušās un viņam dots uzdevums turpināt visu nepieciešamo darbu, lai nodrošinātu uzņēmuma funkcionēšanu.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, Saulītis vairākkārt uzsvēra, ka līdz ar "Rīgas satiksmes" šī gada budžeta apstiprināšanu uzņēmumam maksātnespēja nedraud un arī kreditoriem tiks nodrošināti visi kredītmaksājumi.

Sēdes laikā viņš gan vairākkārt norādīja, ka uzņēmuma stabilitāte tiks nodrošināta tikai tad, ja pašvaldība apstiprinās uzņēmuma šī gada solīto dotāciju 130 miljonu eiro apmērā. "Šodien Licencēšanas komisija saskaņoja, ka brauciena pašizmaksa ir 1,42 eiro ar pievienotās vērtības nodokli. Šī pašizmaksa ir ierēķināta budžetā. Ja Finanšu departaments to tālāk saskaņos, līdzekļu pietiks," sacīja Saulītis.

Klāstot savu viedokli par uzņēmuma auditu, Saulītis norādīja, ka paspējis iepazīties ar to tikai daļēji. Deputāts Vilnis Ķirsis (V) gan uzreiz taujāja, kā nākas, ka tikai pēc daļējas iepazīšanās Saulītis jau paspējis izteikties, ka ziņojumā ir tukšas frāzes. "Ja runājam par iepirkumu komisiju - tās vadītājs vairs nav, arī viss komisijas sastāvs ir nomainīts. Es iepazinos ar līgumiem, kur it kā ir norādīta valdes atbildība, bet tur nav precizēts vai tas ir balstoties uz Komerclikumu vai ko citu," sacīja Saulītis.

Vienlaikus Saulītis atklāja, ka iepirkumam par personāla atlases kompāniju, lai atrastu jauno "Rīgas satiksmes" padomi un valdi, vajadzētu būs izsludinātam šodien.

Atbildot uz deputātu jautājumiem, uzņēmuma vadītājs skaidroja, ka patlaban viņa primārais darbs esot uzņēmuma stabilizēšana. "Mans uzdevums ir panākt, ka brauciena pašizmaksa tiek apstiprināta 1,42 eiro līmenī. Tālāk man ir jāizvērtē riskantie līgumi - kur var ieekonomēt un ko var mainīt. Līdz jaunās valdes iecelšanai man jāizvērtē vai ir pamats celt kādas prasības pret bijušo valdi. Mūsu uzdevums ir sagatavot jaunajai valdei darba lauku," uzskaitīja Saulītis.

Komitejā deputāti balsoja arī par deputāta Jurģa Klotiņa (VL-TB/LNNK) priekšlikumu no "Rīgas satiksmes" kapitāldaļu turētāja amata atsaukt Ušakovu. Ar koalīcijas deputātu balsu vairākumu šis priekšlikums tika noraidīts.

Kā ziņots, otrdien Anrijs Matīss paziņoja, ka nolēmis atstāt "Rīgas satiksmes" pagaidu vadītāja amatu, jo Rīgas dome viņam nesniedzot atbalstu to kapitālsabiedrības problēmu risināšanā, kas nav paša uzņēmuma pārziņā un kuru novēršana ir iespējama tikai ar pašvaldības lēmumiem. Rīgas mērs Nils Ušakovs (S) Matīsa vietā pagaidām iecēlis ilggadējo domes darbinieku Ernestu Saulīti.

Paziņojot par atkāpšanos, Matīss intervijā Latvijas Radio apgalvoja, ka audita ziņojumā lūgts izvērtēt bijušās valdes atbildību par nesaimniecisku rīcību uzņēmumā, taču šādas izvērtēšanas vietā audita ziņojums nosūtīts atpakaļ "Rīgas satiksmei" ar "aptuvenu nostāju" - vērtējiet paši, ko Matīss neuzskata par konstruktīvu rīcību.

Matīsa iepriekš skaidrojis, ka "Ernst&Young" ziņojums "ir ļoti kritisks" un tajā norādīta virkne pasākumu, kas jāveic, lai uzņēmums varētu turpināt funkcionēt.

Ieteikumi saistīti ar sadarbības partneru izvēli, pašizmaksu aprēķiniem un citiem procesiem. Vienlaikus auditori norādījuši, ka pēdējo piecu gadu periodā, bijušās uzņēmuma valdes vadībā, "Rīgas satiksmei" nodarīti desmitiem miljonu lieli zaudējumi.

Tikmēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji ir nobažījušies par šī brīža komunikāciju ar Rīgas domes vadību, kā arī "Rīgas satiksme" audita ziņojuma publiskošanas vilcināšanu, otrdien paziņoja ministra Jura Pūces (AP) pārstāve Agnese Vārpiņa.

Auditoru ziņojumu Rīgas dome sākotnēji sniegt atteikusies. Vārpiņa norādīja, ka Ušakovs uz vienu no ministrijas nosūtītajām vēstulēm februārī atbildējis, ka audita ziņojumā iekļauta konfidenciāla informācija, ko bez kompānijas "Ernst&Young" piekrišanas nedrīkstot izplatīt. Pēcāk auditoru kompānija gan norādīja, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem kapitālsabiedrība drīkst izgatavot ziņojuma kopiju un nosūtīt to ministrijai.

Jaunais "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Ernests Saulītis žurnālistiem otrdien sacīja, ka uzņēmuma valde lēmusi, ka ministrijas pārstāvji drīkst nākt uz uzņēmumu un ar ziņojumu iepazīties.