Daļai opozīcijas deputātu tomēr izdevies iepazīties ar "Rīgas satiksmes" audita ziņojumu

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Rīgas domes opozīcijas deputātiem Vilnim Ķirsim (V) un Jānim Ozolam (JKP) šodien izdevies iepazīties ar auditorkompānijas "Ernst&Young" ziņojumu par situāciju pašvaldības uzņēmumā "Rīgas satiksme", aģentūra LETA noskaidroja domē.

Ozols aģentūrai LETA pastāstīja, ka audita ziņojuma izpētei šodien varējis veltīt aptuveni 40 minūtes un sevišķi pievērsies secinājumu sadaļai. Pēc viņa teiktā, tajā ir skaidri pateikts, ka uzņēmuma iepirkumu procedūrās pārkāpti jebkādi iepirkumu principi. "Un, ja šie principi ir pārkāpti, tad no kāda par to ir jāprasa atbildība," teica Ozols.

Tāpat auditori izstrādājuši vairākus ieteikumus, lai uzlabotu uzņēmuma darbu. Kā uzskata Ozols, ja visas šīs lietas nav bijušas ieviestas jau pirms tam, tad esot skaidrs, ka visi kontroles pasākumi uzņēmumā bijuši tikai formāli un neviens nav bijis ieinteresēts tiešām sekot līdzi tam, kas "Rīgas satiksmē" notiek.

Ozols nepiekrīt bijušā valdes vadītāja Anrija Matīsa teiktajam, ka audits satur informāciju, ko nedrīkst izpaust publiski, jo tas var traucēt tiesvedībai. Vienlaikus viņš piekrīt jaunās valdes uzstādījumam, ka turpmākās darbības izvērtēšanai ir jāpiesaista juristi. "Šī ziņojuma mērķis nav savākt pierādījumus kaut kādai tiesvedībai un tur šādas informācijas arī nav. Audits norāda virzienu, kur ir "tas plānais ledus" un kur iespējams ko atrast," sacīja Ozols.

Vienlaikus viņš norādīja, ka sliktākais šajā situācijā ir zaudētais laiks. "Jaunais valdes vadītājs uzskata sevi par pagaidu misionāru, kura uzdevums ir visu noregulēt līdz brīdim, kad būs jaunā valde. Viņu, protams, var saprast, taču šādi mēs zaudējam ļoti daudz laika," sprieda deputāts.

Arī Ķirsis aģentūrai LETA sacīja, ka Matīsa līdz šim publiski paustā informācija atbilst patiesībai un galvenokārt problēmas saistītas ar izšķērdību un nepamatotiem izdevumiem, piemēram, fiktīviem konsultantiem. "Ir pirkts daudz kas nevajadzīgs un dārgāks nekā pieejams tirgū, piemēram, degviela," sacīja Ķirsis.

Viņaprāt, par šādām situācijām atbildība ir jāuzņemas valdei.

Ar ziņojumu šodien iepazinās arī nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputāti Ģirts Lapiņš un Jurģis Klotiņš.

Deputātiem gan esot bijis jāparakstās par auditā atklāto datu neizpaušanu.

Kā vēstīts, februāra beigās vairāki Rīgas domes opozīcijas deputāti pauda izbrīnu, ka pretēji solītajam, deputātiem liegts iepazīties ar auditoru "Ernst&Young" ziņojumu par situāciju "Rīgas satiksmē".

Nu jau bijušais uzņēmuma pagaidu vadītājs Anrijs Matīss iepriekš skaidroja, ka deputātiem ar ziņojumu pilnā apmērā nav ļauts iepazīties, jo tas satur informāciju, ko uzņēmums var izmantot tiesā, lai no bijušās valdes piedzītu uzņēmumam radītos zaudējumus.

Otrdien, paziņojot par atkāpšanos no "Rīgas satiksmes" pagaidu vadītāja amata, Matīss intervijā Latvijas Radio apgalvoja, ka audita ziņojumā lūgts izvērtēt bijušās valdes atbildību par nesaimniecisku rīcību uzņēmumā, taču šādas izvērtēšanas vietā audita ziņojums nosūtīts atpakaļ "Rīgas satiksmei" ar "aptuvenu nostāju" - vērtējiet paši, ko Matīss neuzskata par konstruktīvu rīcību.

Matīsa iepriekš skaidrojis, ka "Ernst&Young" ziņojums "ir ļoti kritisks" un tajā norādīta virkne pasākumu, kas jāveic, lai uzņēmums varētu turpināt funkcionēt.

Ieteikumi saistīti ar sadarbības partneru izvēli, pašizmaksu aprēķiniem un citiem procesiem. Vienlaikus auditori norādījuši, ka pēdējo piecu gadu periodā, bijušās uzņēmuma valdes vadībā, "Rīgas satiksmei" nodarīti desmitiem miljonu lieli zaudējumi.

Tikmēr Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) pārstāvji ir nobažījušies par šī brīža komunikāciju ar Rīgas domes vadību, kā arī "Rīgas satiksme" audita ziņojuma publiskošanas vilcināšanu, otrdien paziņoja ministra Jura Pūces (AP) pārstāve Agnese Vārpiņa.

Auditoru ziņojumu Rīgas dome sākotnēji sniegt atteikusies. Vārpiņa norādīja, ka Ušakovs uz vienu no ministrijas nosūtītajām vēstulēm februārī atbildējis, ka audita ziņojumā iekļauta konfidenciāla informācija, ko bez kompānijas "Ernst&Young" piekrišanas nedrīkstot izplatīt. Pēcāk auditoru kompānija gan norādīja, ka saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem kapitālsabiedrība drīkst izgatavot ziņojuma kopiju un nosūtīt to ministrijai.

Jaunais "Rīgas satiksmes" valdes priekšsēdētājs Ernests Saulītis žurnālistiem otrdien sacīja, ka uzņēmuma valde lēmusi, ka ministrijas pārstāvji drīkst nākt uz uzņēmumu un ar ziņojumu iepazīties.