Novērš vētras postījumus

Pērkona negaiss un spēcīgais vējš svētdien izārdījies Rīgā, nodarīdams postījumus, kuru apjoms vēl tiek noskaidrots. Pilsētā jau saņemti apmēram 100 izsaukumi ar lūgumu palīdzēt tikt galā ar nogāztajiem kokiem un nolauztajiem zariem.

"Pirmām kārtām atbrīvojam maģistrālās ielas, kur ir apgrūtināta braukšana. Vienojamies arī ar operatīvajiem dienestiem. Sākam no centra un ejam pa visu Rīgu," saka pašvaldības aģentūras Rīgas dārzi un parki direktors Agnis Kalnkaziņš. Viņš atzīst, ka šoreiz negaiss ir nodarījis lielākus postījumus nekā citās reizēs. "Riktīgs viesulis bija, pats tiku epicentrā, kad zari bira un koki lūza," viņš atceras. Aģentūras darbinieki turpina apzināt bojājumus. Piemēram, Imantā, 5. līnijā, ir saplosīti vairāki ozoli, bet Tēriņu ielā Pārdaugavā ļoti daudz vēja norautu zaru. Arī parkos esot pamatīgi postījumi, vismaz desmit koki varētu būt nolauzti, sašķelti, izgāzti ar saknēm. Vakar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki devušies sniegt tehnisko palīdzību 87 vietās Rīgā un 11 – citās pilsētās.

A. Kalnkaziņš nenoliedz, ka cietuši veci un satrupējuši koki, taču ne visi. Viņš skaidro, ka pašlaik koki ir pašā pilnbriedā, zaļās lapas padara zarus smagākus, tāpēc arī vējš nodarījis tādu postu. Kaut arī izsaukumu ir daudz, atbildīgie dienesti tiek galā ar darba apjomu. Rīgas dārzi un parki piesaista arī līgumorganizācijas.

Vides pārvaldes vadītājs Askolds Kļaviņš iepriekš Neatkarīgajai skaidroja, ka papeļu un bīstamo koku izzāģēšanai nauda ir paredzēta un darbs tiek veikts. A. Kalnkaziņš gan spriež, ka diez vai namu pārvaldes un dzīvokļu īpašnieku kooperatīvi spēj novērtēt kokus, nepieaicinot speciālistus. Dārzos un parkos ziemā cenšoties izzāģēt bojātos kokus, kaut arī kopumā tie nav inventarizēti. "Papele var noārdīt veselu māju, ja nogāžas. Citur papeles sastādītas starp mājām, tur netiek klāt ar tehniku. Tad jāalgo alpīnisti vai helikopters, lai varētu koku nozāģēt, bet tas ir ļoti dārgi," brīdina A. Kalnkaziņš.

Pašlaik viesuļa postījumus tikai novāc, bet pēc tam tiks sastādīta izdevumu tāme, ko uzņēmums Rīgas dārzi un parki iesniegs Rīgas domē. Dīvainas sakritības dēļ arī pērn pamatīga vētra plosījās 19. jūlijā (šogad – 18. jūlijā). Tolaik Vides departaments postījumu novēršanai pieprasīja 10 605,56 latus – negaisa laikā tika aizlauzti vai nolauzti 103 koki. Viena koka aizvākšana izmaksāja apmēram 100 latu.

Latvijā

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad septembra beigās bija 5,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem mazāk nekā augusta beigās, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) publiskotā informācija.

Svarīgākais