Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Saskaņa un GKR stiprinās savienību

© Dmitrijs Šuļžics/F64 Photo Agency

Šodien Saskaņas valde apzīmogos lēmumu par Rīgas mēra Nila Ušakova un kādreizējās viņa labās rokas, eksvicemēra Andra Amerika kandidēšanu Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Ja vēlētājs N. Ušakovam neliks vilties, tad Saskaņai būs jāmeklē ne tikai jauns Rīgas mērs, bet arī partijas vadītājs.

Par to, ka N. Ušakovs kandidēs Eiroparlamenta vēlēšanās, politiķu vidū jau sen mēļoja, tikai pats N. Ušakovs šādu iespēju spītīgi dēvēja par neiespējamu. Vismaz pirms tam, kad Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) darbinieki veica kratīšanu viņa dzīvesvietā un darba kabinetā.

Tagad Rīgas mērs valstī pie varas esošās partijas vaino bezprecedenta «karā» pret Rīgas domi, viņa pārstāvēto partiju un tuvākajiem sabiedrotajiem - Gods kalpot Rīgai (GKR), kuru pārstāv A. Ameriks. Tādēļ viņš pieņēmis gandrīz grūtāko lēmumu savas politiķa karjeras laikā un nolēmis aizstāvēt rīdzinieku tiesības, strādājot Briselē.

N. Ušakova izvēli atbalsta arī viņa vietnieks partijas hierarhijā, Saskaņas Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs. Viņš uzskata, ka Rīgas mērs rīkojas pareizi, jo N. Ušakovs «kļuvis par simbolu uzbrukumiem un viņš negrib kaitēt kolēģiem Rīgas domē un partijai». Lai kaitējumu nepadarītu vēl lielāku, N. Ušakovs «neturas pie krēsla un paiet malā, kas ir jēdzīgs solis».

Nepārsteidz, ka pretējās domās ir Saskaņas politiskie pretinieki, kas ironizē, ka šādi turīgie Rīgas domnieki cer pārcelties tuvāk labākajām Eiropas atpūtas vietām pie Vidusjūras. Pat premjerministrs Krišjānis Kariņš norādījis, ka N. Ušakovam lietderīgāk būtu palikt Rīgā un gādāt, lai sāktu labot Rīgas ielas. «Manuprāt, ir skaidri identificējamas lietas, kas Rīgas domei būtu jādara. Man arī kā rīdziniekiem ir nesaprotami, kāpēc viņš grib pamest šo amatu, kad ir acīmredzamas lietas, kas jādara,» pauž premjerministrs, kurš, bijušais eiroparlamentārietis būdams, nevar iedomāties kādu rīdzinieku interesi, kuru Ušakovs varētu pārstāvēt labāk, strādājot ārpus Rīgas.

Ja N. Ušakova pavēršanās Briseles virzienā nav uzskatāma par lielu pārsteigumu, tad A. Amerika izvēle pārsteidza krietni vairāk rīdzinieku. Vēl nesen, skaidrojot, kāpēc GKR nestartēs Saeimas vēlēšanās atsevišķi, viņš norādīja, ka organizācija ir lokāla, tikai Rīgai un tāda arī vēlētos palikt. Tagad atgādināts par līdz šim pausto nostāju, A. Ameriks ir atradis dzelžainu argumentāciju lokālās partijas kandidēšanai Eiropas Parlamenta vēlēšanās - Rīga ir Eiropas Savienības dalībvalsts galvaspilsēta.

Līdz šim Saskaņa par savu flagmani Eiropas Parlamenta vēlēšanu cīņām bija izvirzījusi savu kandidātu premjerministra amatam Vjačeslavu Dombrovski. Pēc N. Ušakova paziņojuma viņš lūgs partijas valdei viņu uz Eiropas Parlamentu vairs nevirzīt. Politiķis apgalvo, ka nekad nav vēlējies strādāt Briselē un piedalīties vēlēšanās piekritis vien pienākuma dēļ partijas priekšā.

Ja N. Ušakovs Eiropas Parlamentā tiks ievēlēts (pretējs rezultāts viņam liktu pārdomāt savu turpmāko darbību politikā), Saskaņa, visticamāk, meklēs jaunu organizācijas priekšsēdētāju. Partijas otrais cilvēks J. Urbanovičs nevēlas uzņemties šos pienākumus un pauž, ka tieši V. Dombrovskis varētu būt labākais kandidāts šim amatam.

Neatkarīgā jau vēstīja, ka Saskaņas valde arī izvērtēs Baibas Rozentāles atbilstību Rīgas mēra krēslam. Taču nav izslēgts, ka Rīgas vadībā notiek daudz lielākas pārmaiņas un savu kandidatūru neizvirza GKR.

Jau vēstīts, ka 2017. gada nogalē Saskaņa kļuva par vienu no Eiropas sociālistu partijas (PES) biedriem. PES darbojas sociālistiskās, sociāldemokrātiskās un strādnieku partijas no Eiropas Savienības dalībvalstīm un Norvēģijas. Eiroparlamentā tā veido Sociālistu un demokrātu progresīvās alianses grupu. Savukārt 2018. gada decembra sākumā N. Ušakovs tika ievēlēts par PES pilsētu mēru sadarbības tīkla prezidentu.