Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

TAVS MĀJOKLIS: "Hruščovkas": 316. un 318. sērija

© F64 Photo Agency

Daudzdzīvokļu mājas sāka būvēt pagājušā gadsimta 50. gadu beigās, un to būvniecība ilga līdz 80. gadiem. Ir nekustamā īpašuma apsaimniekotāji, kuri uzskata, ka īstās hruščovkas ir galvenokārt četru piecu stāvu silikātķieģeļu ēkas. Ir tādi, kuri šajā klasifikācijā iedala arī lielpaneļu ēkas, kas būvētas līdz 60. gadu vidum.

Ekonomikas ministrija brīdina, ka daudzām 316. un 318. sērijas daudzdzīvokļu mājām balkoni ir kļuvuši bīstami, tāpēc tie jāatjauno tuvāko trīs līdz piecu gadu laikā. Minētās sērijas ēkas tika prioritāri izvēlētas izpētei, jo namu pārvaldnieki atzina, ka to balkonu stāvoklis ir viskritiskākais.

Pirmās šīs sērijas mājas tika būvētas Padomju Savienības vadītāja Ņikitas Hruščova valdīšanas laikā. Stāvu skaits Rīgā ēkām ir no diviem līdz sešiem stāviem, kā Grīvas dzīvojamā masīvā Pārdaugavā un Juglā. Mājas ir gan ar balkoniem, gan bez tiem. Jumts - lēzens, pirmajām ēkām uz jumta tika klāts azbestu saturošs šīferis. Dzīvokļi mazi, plānojums nav īpaši ērts, jo istabas ir caurstaigājamas, sanitārais mezgls - kopīgs. Šo sēriju ēkas visprecīzāk demonstrē lētu, ātru un neestētisku būvniecību.

316. un 318. sērijas mājas tika būvētas Juglā, Teikā, Purvciemā, Āgenskalnā, Iļģuciemā, Ķengaragā, Ziepniekkalnā, Grīvas dzīvojamā masīvā, ap Botānisko dārzu.

Ēkas tika būvētas kā īslaicīgs dzīvokļu krīzes risinājums, un to kalpošanas laiks bija paredzēts daži desmiti gadu. Kā izrādās, īslaicīgs risinājums ir pastāvīgākais. Hruščovkas ir apdzīvotas aizvien.

Pozitīvie faktori

  • Lēti dzīvokļi.
  • Neliela dzīvojamā platība, kas piemērota viena divu cilvēku ģimenei.
  • Silikātķieģeļu ēkas ir daudz labākas kvalitātes, nekā šajā pašā laika posmā būvētās lielpaneļu mājas.

Negatīvie faktori

  • Caurstaigājamas istabas.
  • Mazas palīgtelpas.
  • Zema skaņas izolācija.
  • Slikta siltumizolācija.
  • Nav lifta, atkritumu vada.
  • Ne visās ēkās ir bēniņu telpa, tas nozīmē, ka augšstāva dzīvokļi vasarā sakarst, bet ziemā atdziest vairāk nekā pārējie.
  • Sarežģīti pārplānot.
  • Tipiskākie defekti
  • Mitruma piesūcināta fasāde.
  • Nolietotas inženierkomunikācijas, tās nav izolētas.
  • Nolietoti oriģinālie koka logi dzīvokļos un koplietošanas telpās.
  • Bojāta ēkas pamatu konstrukcija.
  • Bojāti lieveņi, jumtiņi.
  • Nolietoti radiatori - lai nodrošinātu komforta temperatūru dzīvoklī, nepieciešams lielāks siltumenerģijas patēriņš.
  • Piesārņota ventilācijas sistēma, kas var izraisīt aizdegšanos un nekalpo svaiga gaisa piekļuvei.
  • Bojātas nokrišņu savākšanas teknes.

Projekta īpatnības

Ēkas sienas būvētas daļēji no silikāta ķieģeļiem, bet iekšpusē - no māla ķieģeļiem. Dzīvokļos, kuros ir tā dēvētais aukstumskapis, sienas biezums ir apmēram puse ķieģeļa. Hruščova mājās parasti bija vienas vai divu istabu dzīvokļi, nelielas, caurstaigājamas istabas, kopējs sanitārais mezgls, griestu augstums - 2,5 metri. Ēku augstums ir no diviem līdz pieciem stāviem.

Hruščovku kalpošanas laiks ir beidzies. Tās ir novecojušas gan tehniski, gan morāli, gan visādi citādi, lai kādus apzīmējumus vēl piemeklētu. Ne velti Maskavā ir uzsākta hruščovku nojaukšana, jo ēkas ir tuvu sabrukšanai. Atzīts, ka to atjaunošana nav efektīva, lai gan hruščovkās dzīvojošie savu īpašumu aizstāv. Šo ēku plānotais kalpošanas ilgums bija 10-20 gadu. Vēlāk maksimālo ēku derīguma termiņu noteica nedaudz garāku - 25-30 gadu. Uzzinot par lēto mājokļu nojaukšanu, maskavieši uztraucās par to, vai jaunās dzīvojamās mājas būs kvalitatīvākas par pagājušā gadsimta 60.-80. gados būvētajām un cik plaši būs dzīvokļi jaunbūvēs - ka tikai nesanāk pretēji: jaunbūvēs būs vēl šaurāk nekā tehniski novecojušajās mājās.

Vienistabas dzīvoklis

Gan paneļu, gan mūra Hruščova mājā izbūvēta vienistabas dzīvokļa kopējā platība ir ap 30 m2. Vannasistaba un tualete ir apvienotas un atrodas starp virtuvi un dzīvokļa priekštelpu. Virtuve ir 6 m2 liela. Daļa dzīvojamās istabas pilda gaiteņa funkciju, jo savieno priekštelpu un virtuvi.

Divistabu dzīvoklis

Hruščova projektā izbūvēto divistabu dzīvokļu kopplatība ir ap 40 m2. Vannasistaba un tualete ir apvienotas un atrodas starp priekštelpu un virtuvi. Lielākā (18 m2) istaba ir caurstaigājama, ar piekļuvi virtuvei un priekštelpai, un otrai istabai.

Trīsistabu dzīvoklis

Abu veidu Hruščova projekta mājās izbūvēto trīsistabu dzīvokļu kopplatība sasniedz 51 m2. Vannasistaba un tualete izbūvētas atsevišķi, taču 7 m2 lielā virtuve apvienota ar priekštelpu. Lielākā dzīvojamā istaba (19 m2) ir caurstaigājama. Pārējās dzīvojamās istabas ir 13 m2 lielas un novietotas caurstaigājamās istabas galos. n

Dzīvokļu raksturojumam izmantoti vietnes www.dzivenotiek.lv materiāli

***

UZZIŅAI

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem Par dzīvojamās mājas apsekošanu, tehnisko apkopi, kārtējo remontu un energoefektivitātes minimālajām prasībām 1-316, 1-318 un 119 sērijas ēkām vidējais kalpošanas ilgums tiek lēsts ap 70 gadiem.