REPORTĀŽA: Pie Ministru kabineta uzsākta badošanās stafete

© Oksana DŽADANA, F64 Photo Agency

Pie Ministru kabineta turpinās protesta akcija – badastreiks stafetes veidā. Tā dalībnieki izvirza valdībai daudzas un dažādas prasības, kas kopumā raksturojamas ar tēzi: valstī viss ir slikti.

Jāatgādina, badastreiku pirms pāris nedēļām sāka kāds Ainārs Kadišs, kuram Valsts ieņēmumu dienests par nedeklarētu nekustamā īpašuma darījumu aprēķināja un iekasēja nodokli. Viņaprāt, tas nav taisnīgi. Ar neēšanas palīdzību Kadišs cerēja naudu atgūt. Taču šāda protesta forma ir veselībai kaitīga. Pirms pāris dienām protestētājam kļuva slikti, un viņš aizvests uz slimnīcu, bet pašlaik jau atgūstas no šiem pārdzīvojumiem mājās. Tomēr plakāti zālienā joprojām ir sasprausti, un tos uz maiņā pieskata Kadiša sekotāji.

Neēšanas stafete

Viena cilvēka badastreiks pārtapis badošanās stafetē, ko viens otram ar 24 stundu intervālu tālāk padod nodibinājuma Tautas varas fronte biedri un atbalstītāji. Nodibinājuma valdē kā pirmais minēts caurkritušais politiķis Valentīns Jeremejevs, savukārt organizācijas mājaslapas apmeklētājus uzrunā mūziķis Kaspars Dimiters un viņa sieva Līga Dimitere. Ar publisko badošanos un dzeltenās vestes valkāšanu valdības nama priekšā gan nodarbojas citi aktīvisti. Aizvakar to darīja Roberts Klimovičs, kurš agrāk bija žurnālists, bet lielāku atpazīstamību guva, kad konvertējās par musulmani un sāka izplatīt šīs reliģijas idejas Latvijas sabiedrībā. Policija badotājus pieskata. Pirmajam lika novākt telti, jo tādu uzsliešana Brīvības ielā nav paredzēta. Savukārt pret Klimoviču pat pielietoja spēku. Viņu par izrunāšanos sašņorēja, lai aizvestu uz iecirkni. Pēc dažām stundām gan palaida laukā, jo iedzīvotājiem ir tiesības brīvi paust savu viedokli, tostarp arī publiski neēst. Neatkarīgajai to apstiprina arī Rīgas domē. Ja vien protesta akcija nerada kādus sabiedriskās kārtības traucējumus, piemēram, satiksmei, speciāla atļauja nav jāprasa.

F64 Photo Agency

Katram sava prasība

Un patiešām alejā iepretim Ministru kabinetam šāds protests nekādi nevienam nevar traucēt. Cilvēki tur tikpat kā nestaigā. Ja nu vienīgi rada aizkaitinājuma sajūtu valdības darbiniekos. Pēc Klimoviča protestu vakar turpināja Edvards Kurmanis. Sīkuzņēmējs, kurš nodarbojas ar pārtikas produktu ražosanu. Viņš arī centās apskaidrot protesta akcijas jēgu interesentiem.

Izrādās, ne visiem plakātiem, kas saspraudīti zemē, viņš pievienojas. Piemēram, prasībai atcelt deputātu Artusu Kaimiņu no Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja amata. Par Kaimiņu viedokļa neesot. Tomēr galvenā protesta akcijas prasība attiecoties uz vienīgo mājokli. Proti, ir jālikvidē iespēja, ka valsts savam iedzīvotājam atņem nekustamo īpašumu. Tāpat esot jāpārtrauc nekustamā īpašuma nodokļa iekasēšana par vienīgo mitekli.

Jāpalīdz Kristum, Muhamedam un Budam

Šī konkrētā prasība gan īpaši neizceļas uz pārējo fona, un plakātu ir tiešām daudz. Tie prasa nacionalizēt bankas, aizliegt izvirtības propagandu, aizliegt intīmās dzīves publiskošanu, celt tiesībsarga efektivitāti, labāk rūpēties par iedzīvotāju labklājību un drošību. Īsāk sakot, akcijas vēstījumā valda liels juceklis, un arī par adresātu jāšaubās, jo kā gan valdība var aizliegt sociālajiem tīkliem publiskot skandalozā sabiedrības kunga Andra Kiviča kailskatus. Akcijai turpinoties, tās vēstījums kļūs vēl daudzveidīgāks, lai neteiktu, juceklīgāks. Ikviens dalībnieks varēšot pievienot savu prasību. Attiecīgi Edvards Kurmanis vēlas, lai valdība «pieradina mīlestības enerģiju». Viņš skaidro, ka «mīlestība ir jāpaceļ valdības līmenī un sabiedrībā jāatgriež senie rituāli».

Neatkarīgajai šķita nedaudz dīvaini, ka vienā protestā vienojas musulmanis un latviešu tradīciju cienītājs, taču tam, izrādās, esot pārdabisks izskaidrojums: «Kristus, Muhameds un Buda šobrīd ir apvienojuši enerģiju, lai sniegtu to cilvēkiem caur viņu dzimtas mājvietu.» Valdības pienākums acīmredzot būtu šai trijotnei palīdzēt.

Maz gan ticams, ka mīlestības enerģijas pieradināšana nonāks Ministru kabineta dienaskārtībā, taču stafetes badastreiks vēl kādu laiku turpināsies. Grafiks sastādīts uz nedēļu.

Svarīgākais