Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Āgenskalna tenisa korti varētu tikt likvidēti jau šopavasar

© Mārtiņš Zilgalvis/F64 Photo Agency

SIA "Centrālais tenisa klubs" apsver iespēju tenisa kortus tuvāko mēnešu laikā likvidēt, šodien Rīgas domes Pilsētas attīstības komitejā paziņoja uzņēmuma pārstāvis Igors Bažanovs.

Komiteja šodien lēma par Baldones ielā 7 esošās teritorijas lokālplānojuma izstrādes apturēšanu.

Lokālplānojuma pasūtītājs ir SIA "Centrālais tenisa klubs", un tā mērķis ir radīt priekšnoteikumus uzņēmējdarbības nodrošināšanai, kas paredz publiskā rakstura apbūves spektra paplašināšanu konkrētajā zemesgabalā. Plānojums paredz publiskās apbūves teritoriju mainīt uz jaukta tipa apbūves teritoriju.

Tomēr publiskās apspriešanas laikā iedzīvotāji pauduši bažas, kā izmaiņu rezultātā varētu tikt likvidēts vairāk nekā 100 gadus sens sporta klubs. Apspriedes laikā tika saņemti 52 iesniegumi ar 1723 iedzīvotāju parakstiem, kuros izteikts protests par izstrādāto ieceri.

Departamenta pārstāve Zita Miķelsone neslēpa, ka tik liela interese ir "nebijis gadījums lokālplānojuma izstrādes vēsturē", tādēļ departaments aicina domi apturēt šī plānojuma izstrādi līdz brīdim, kad starp zemesgabala īpašniekiem un iedzīvotājiem tiks atrasts kompromiss.

"Mēs nevaram teritorijas īpašniekiem prasīt 100% izpildīt iedzīvotāju vēlmes, tādēļ lūdzam iziet uz kompromisu. Ja tas neizdosies - dome var noraidīt sagatavoto plānojuma redakciju un likt to izstrādāt no jauna," sacīja pārstāve. Tas, cik ilgā laikā abām pusēm vajadzētu vienoties - noteikts gan neesot.

Klātesošo vidū bija arī tenisa kluba trenere Lauma Jaunzeme, kura aicināja deputātus arī turpmāk iestāties par kortu saglabāšanu. "Nedēļu atpakaļ Arēnā Rīga notika augstākā līmeņa teniss un, kad bija jāsvin uzvara, no VIP zonām nāca apsveikumi mūsu sportistiem un mēs ceram, ka tikpat dedzīgi arī jūs aizstāvēsiet šo kortu likteni. Šī īpašuma privatizācija ir bijusi kļūda, taču tas neliedz mums to attīstīt. Tenisā ir pietiekoši situēti cilvēki, kas ir par saprātīgu naudu gatavi pārpirkt šo teritoriju. Nevelkam garumā un meklējam risinājumu," skubināja trenere.

Deputāts Andris Ameriks (GKR) gan norādīja, ka plānojuma izstrādes apturēšana problēmu neatrisina, tādēļ viņš aicināja to nodot tālāk izvērtēšanai domes sēdē, taču ar negatīvu atzinumu, lai juridiski nebūtu nekādu pārpratumu.

"Jau agrāk ir bijis, ka virzām lokālplānojumus ar negatīvu atzinumu. Tālāk īpašnieki var sūdzēties tiesā vai arī meklēt kompromisu. Tomēr ar balsojumu mēs šo posmu noslēdzam un tad tālāk var dot īpašniekiem vai nu jaunu plānojuma izstrādes uzdevumu vai meklēt kādu citu izeju," sacīja Ameriks.

Bažanovs klātesošajiem gan sacīja, ka iedzīvotāju vēlme saglabāt sporta funkciju šajā vietā ir saprotama, taču tikai ar to šis bizness nevarot izdzīvot. "Aplūkojot mūsu gada pārskatus, jūs redzēsiet, ka katru gadu zaudējumi ir arvien lielāki. Ir jāsaglabā gan sports, gan jāmeklē risinājumi kā šo objektu papildināt ar komerciālu funkciju un ko citu. Ja kompromisu atrast neizdosies, visticamāk, pavasarī mēs to varētu slēgt ciet," sacīja Bažanovs.

Neraugoties uz kortu īpašnieku pārstāvja teikto, deputāti teju vienbalsīgi nolēma lokālplānojumu virzīt apstiprināšanai domes sēdē ar negatīvu atzinumu.

Tas nozīmē, ka, ja šo lēmumu atbalstīs arī Rīgas dome, lokālplānojums pašreizējā redakcijā apstiprināts netiks. Šo lēmumu zemes īpašnieki var pārsūdzēt tiesā vai arī mēģināt rast kompromisu starp savām un iedzīvotāju interesēm, izstrādājot jaunu plānojumu.

Kā ziņots, Baldones ielā 7 jau kopš 1910.gada atrodas Āgenskalna sporta un vingrošanas biedrības nams. 20.gadsimta 30.gados šajā vietā izbūvēti tenisa korti, kuri tur darbojas arī patlaban. Teritorijā atrodas četri slēgtie tenisa korti, kas atrodas zem aptuveni 10 metrus augsta piepūšamā gaisa kupola un divi atvērti tenisa korti.

Zemesgrāmatas informācija liecina, ka par 7331 kvadrātmetru lielo zemesgabalu, uz kura atrodas sporta komplekss, 2017.gada 21.decembrī SIA "Centrālais tenisa klubs" noslēdzis nekustamā īpašuma pārdošanas līgumu ar SIA "MMS Property Solutions", tomēr īpašumtiesību maiņa zemesgrāmatā nav reģistrēta.

"MMS Property Solutions" 2018.gada martā mainīja nosaukumu uz SIA "Lidl Latvija" un nodarbojas ar "Lidl" veikalu izveidošanu Latvijā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 20,5 miljoni eiro, bet tā vienīgā īpašniece ir "CE-Beteiligungs-GmbH", kam pieder arī "Lidl Lietuva".

"Lidl Latvija" iepriekš informēja, ka Latvijā 2020.gadā, vienlaikus ar loģistikas centra atklāšanu, tiks atvērti vismaz 10 veikali. "Lidl Baltics" pārstāvis Valds Lopets aģentūrai LETA norādīja, ka "Lidl" plāno attīstīties Rīgā un arī citās Latvijas pilsētās. Tostarp viņš apstiprināja, ka "Lidl" interesējas par attiecīgo vietu, taču vēl ir pāragri teikt, vai šajā adresē būs veikals.