Vērmanes dārzā atklās mobilo veselības centru bērniem

Šodien plkst.13 Vērmanes dārzā pie bērnu rotaļu laukuma tiks atklāts fonda "Ronald McDonald House Charities" mobilais veselības aprūpes centrs bērniem, kurš septembrī sāks ceļu uz Latvijas novadiem, aģentūru LETA informēja fonda direktore Latvijā Vija Tirzmale.

Atklāšanas pasākumā piedalīsies Tirzmale, kā arī Rīgas Stradiņa universitātes Pediatrijas katedras vadītāja, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītāja Dace Gardovska, ģimenes ārsts, SIA "Līvānu slimnīca" valdes priekšsēdētājs Vadims Krimans un "Ronald McDonald House Charities Global" prezidents Martijs Koijns.

Kā pastāstīja Tirzmale, Mobilais veselības centrs ir jau ieradies Latvijā un pirmā tā parādīšana lielākam ļaužu pulkam notika ASV neatkarības dienas svinību laikā Mežaparkā.

Šogad Mobilais veselības centrs brauks pie bērniem Aglonas, Dagdas, Alūksnes un Apes novados.

Kā ziņots, mobilajā busiņā būs pieejami dažādi veselības aprūpes pakalpojumi bērniem un plānots, ka nākotnē busiņš ceļos arī uz Pāvilostas, Aknīstes, Viļakas, Baltinavas, Balvu novadiem.

Tie ir reģioni, kurus fonds ir izvēlējies, izvērtējot medicīnas pakalpojumu pieejamību, taču plānots, ka nākotnē tas vismaz reizi gadā apmeklēs arī citus Latvijas novadus.

Latvijā tas būs vienīgais tāda veida busiņš, un visi pakalpojumi tajā būs bez maksas.

Kā paskaidroja Tirzmale, Mobilais veselības aprūpes centrs ir 12 metru garš moderns transporta līdzeklis, kurā atradīsies divas pacientu izmeklēšanas telpas, pieņemšanas telpa un sanitārā telpa. Tajā bez maksas varēs saņemt oftalmologa, pediatra, alergologa, neirologa un bērnu traumatologa/ķirurga konsultācijas, kā arī plašu izglītojošu programmu bērniem.

Jau ziņots, ka Mobilā veselības aprūpes centra izveides mērķis ir padarīt pieejamākus medicīniskos pakalpojumus ģimenēm ar bērniem Latvijā un nodrošināt regulāras primārās medicīniskās pārbaudes, kā arī savlaicīgu norīkojumu pie kvalificētiem speciālistiem. Mobilais veselības aprūpes centrs palīdzēs ietaupīt finanšu līdzekļus, sniedzot pakalpojumus tuvāk mājām.

Tirzmale stāsta, ka šāda veida programmas veiksmīgi strādā jau 32 pasaules valstīs. Eiropā šāds centrs līdz šim atradās tikai Polijā.

Latvijā

No šodienas līdz mēneša beigām daudzviet pasaulē debesīs būs labi redzama spožā Čučiņšanas-ATLAS komēta, un Latvijā tā būs novērojama ar neapbruņotu aci vakaros no plkst.19 zemu pie horizonta rietumu, vēlāk dienvidrietumu pusē,  informē Latvijas Astronomijas biedrība (LAB).

Svarīgākais