Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Taksisti otrdien rīkos piketu pie Satiksmes ministrijas

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Otrdien, 12. februārī, plkst. 10.00 Latvijas taksometru arodbiedrība pie Satiksmes ministrijas Gogoļa ielā 3 rīko saskaņotu piketu, lai pievērstu uzmanību kritiskajai situācijai vieglo taksometru nozarē un aicinātu nekavējoties ieviest patentmaksu.

Piketa galvenie lozungi - “Pret ēnu ekonomiku” un “Par sociālajām garantijām taksometru vadītājiem”.

Ēnu ekonomikas līmenis taksometru pārvadājumu nozarē ir ļoti augsts, jo valsts noteiktais regulējums ir neveiksmīgs un neefektīvs. Iepriekšējā Saeima vēsturē ieies ar unikālu nodokļu risinājumu - sociālais nodoklis tika uzlikts automašīnām nevis to vadītājiem. Varēja viegli paredzēt, ka šis nodoklis “izgāzīsies”, jo šāds modelis neļauj identificēt personas, par kurām ir nomaksāts sociālais nodoklis. Pēc šīm izmaiņām ēnu ekonomikas līmenis nav samazinājies un taksometru vadītāji ir palikuši bez sociālās apdrošināšanas.

Latvijas taksometru arodbiedrība uzskata, ka pasažieru pārvadājumu nozarē sociālā nodokļa nomaksa ir vitāli svarīga, tādēļ aicina Satiksmes ministriju nekavējoties ieviest patentmaksu kā nodokļu nomaksas instrumentu, kas ietver gan sociālo nodokli, gan iedzīvotāju ienākuma nodokli. Patentmaksa būtu individuāla, kas garantētu taksometru vadītāju sociālo apdrošināšanu.

Tiek cerēts, ka satiksmes ministrs Tālis Linkaits, kurš publiski ir solījis taksometru nozari sakārtot, ieklausīsies taksometru vadītājos un izlēmīgi risinās sociālā nodrošinājuma un ēnu ekonomikas samazināšanas jautājumus.