Ugunsdzēsēju depo Rīgā dzīvo bez īres līguma

© Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Ēka Rīgā, Akmeņu ielā 17, ir daļēji apdzīvota, bet tur mītošajiem cilvēkiem nav tiesiska pamata tur atrasties. Citiem vārdiem sakot, viņiem nav īres līgumu. Tāpēc deviņu dzīvojamo telpu lietotājiem mājvieta ir jāatstāj.

Rīgas pilsētas arhitekta Reinholda Georga Šmēlinga projektētā ugunsdzēsēju depo ēka Akmeņu ielā 17 ir būvēta viņam raksturīgajā sarkano ķieģeļu «rokrakstā». Ēka Akmeņu ielā 17 ir Rīgas pašvaldības īpašums. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) savu depo pārceļ uz jaunām telpām, un iedzīvotāji paliks bez apkures, elektrības un citiem komunālajiem pakalpojumiem. Viņi dzīvoja un daži vēl joprojām dzīvo telpās, kas ugunsdzēsējiem nebija vajadzīgas. Situācija ir nedaudz dīvaina. Cilvēki dzīvoja, īres līgumu vai citu dokumentu, kas likumīgi atļautu tur uzturēties, viņiem nebija, esot iekrāti arī parādi par komunālajiem pakalpojumiem. Rīgas pašvaldība ir nosūtījusi iedzīvotājiem uzteikumus - viņiem telpas ir jāatstāj.

Rīgas domes Īpašuma departamentā informē, ka VUGD depo ir 16 dzīvojamās telpas, no kurām apsekošanas brīdī septiņas jau bija atbrīvotas, bet deviņu dzīvojamo telpu lietotājiem nav tiesiska pamata tur atrasties. Jāuzsver, ka šī nav dzīvojamā māja un īres tiesiskās attiecības šajā gadījumā nepastāv. VUGD ir primāri atbildīgs, ka šīs personas tur atrodas.

Pašvaldības Mājokļu un vides departaments visām personām nosūtīja uzaicinājumu personīgi vērsties pie departamenta speciālistiem, lai izvērtētu, vai kādai no tām ir pamats saņemt (maznodrošinātā vai cits statuss) pašvaldības palīdzību dzīvokļa jautājuma risināšanā. Līdz šim šādas personas nav konstatētas.

Dāvis ŪLANDS, F64 Photo Agency

Rīgas domē norāda, ka VUGD telpu atbrīvošanas periods varētu būt aptuveni līdz 1. aprīlim, nevis līdz 1. februārim. Tas nozīmē, ka depo telpās mītošajiem cilvēkiem vēl ir nedaudz laika sameklēt citu mājvietu. Nākamās nedēļas sākumā Īpašuma departamentā tiksies gan VUGD, gan Mājokļu un vides departamenta pārstāvji, lai spriestu par radušos situāciju.

Saskaņā ar ziņu aģentūras LETA informāciju, VUGD iedzīvotājiem nosūtīja vēstuli jau pagājušā gada 30. oktobrī un informēja, ka Akmeņu ielas depo no 2019. gada 1. februāra tiks pārcelts uz jaunām telpām Jaunpils ielā 13, līdz ar to esošās depo ēkas telpas Akmeņu ielā 17 tiks nodotas to īpašniekam - Rīgas domei. Iedzīvotāji tikuši oficiāli informēti, ka līdz ar to no šā gada 1. februāra ēkai tiks atslēgts siltums, elektrība, ūdens un netiks sniegti citi komunālie pakalpojumi. Rīgas domes atbildīgās institūcijas atteikušas iedzīvotājiem iespēju turpmāk ieņemt attiecīgās dzīvojamās platības normatīvajos aktos esošo šķēršļu dēļ. Nevarot arī ierādīt citas dzīvojamās platības. Domes institūcijas esot arī paredzējušas vērsties tiesā par iedzīvotāju izlikšanu. No iedzīvotāju sniegtās informācijas izriet, ka šie dzīvokļi savulaik piešķirti VUGD darbiniekiem kā dienesta dzīvojamās telpas. Taču gadu gaitā bijušo darbinieku vietā nākuši viņu bērni, mazbērni un citi piederīgie, kuriem patlaban tiešām neesot juridiska pamatojuma tur uzturēties.


http://news.lv/Neatkariga_Rita_Avize_Latvijai/2019/01/29/ugunsdzeseju-depo-dzivo-bez-ires-liguma

Latvijā

Latvijas Eksportētāju asociācijas “The Red Jackets” darba svētkos ar devīzi “Eksporta barometrs 2024” telekomunikāciju uzņēmuma “Latvijas mobilais telefons” viceprezidents Ingmārs Pūķis nāca klajā ar tādu aprēķinu, ka eksporta vērtība uz vienu Latvijas iedzīvotāju ir 2,5 reizes lielāka nekā uz vienu Ķīnas iedzīvotāju.

Svarīgākais