Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Zolitūdes traģēdijā apsūdzētie turpina noliegt vainu

© F64 Photo Agency

Zolitūdes traģēdijas krimināllietā apsūdzētie arī pēc grozītās apsūdzības saņemšanas šodien tiesā noliedza savu vainu, kā arī lūdza tiesu atkārtoti nopratināt trīs, jau iepriekš pratinātus, lieciniekus - ekspertus.

Tiesas sēdes laikā tika uzklausītas vairāku apsūdzēto papildus liecības par mainītās apsūdzības apstākļiem. Šajās liecībās apsūdzētie pārsvarā akcentēja mainītās apsūdzības trūkumus, kas saistīti ar, viņu ieskatā, neizprotamiem apsūdzības punktiem, kuros neesot skaidri normatīvo aktu punkti, kas uzliktu viņiem par pienākumu veikt darbības, kuras, prokuratūras ieskatā, viņiem bija jāveic.

Attiecīgi gan savās papildinātajās liecībās, gan attieksmēs pret apsūdzību, apsūdzētie norādīja uz trūkumiem mainītajā apsūdzībā.

Tiesa arī apmierināja aizstāvības lūgumu atkārtoti uzaicināt trīs būvekspertus, kas jau agrāk snieguši liecības - Arti Dzirkalu, Gati Vilku un Kasparu Kurtišu. Aizstāvības pārstāvji tiesai uzsvēra, ka nav paredzēts, ka ekspertu pratināšana varētu ieilgt, tādēļ lūdza tiesu, lai tā visus ekspertus aicina uz vienu tiesas sēdi.

Aizstāvība savu lūgumu tiesai pamatoja ar to, ka grozītajā apsūdzībā ir vairāki jauni faktiskie apstākļi, tādēļ būtu nepieciešams uzklausīt ekspertu liecības.

Savukārt pēc tiesas sēdes prokurors Kaspars Cakuls aģentūrai LETA norādīja, ka šāda apsūdzēto un viņu aizstāvju reakcija ir skaidrojama vienkārši kā aizstāvības stratēģija. Viņš arī norādīja, ka atkārtota liecinieku pratināšana pārlieku nepaildzinās tiesas procesu.

Nākamā tiesas sēde paredzēta 29.janvārī plkst.10, kad paredzēts uzklausīt apsūdzētā būvuzrauga Mārtiņa Draudiņa papildus liecības un veikt tālākas procesuālas darbības.

Jau ziņots, ka šobrīd tiesā tiek izskatīta krimināllieta par 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušo traģēdiju, kad, sabrūkot lielveikalam "Maxima", dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti guva smagus ievainojumus.

Būveksperti secinājuši, ka traģēdija notika, jo bija nepareizi aprēķinātas jumta konstrukciju slodzes, tādēļ tas iegruva.

Prokuratūra deviņām personām apsūdzības uzrādījusi par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, nonāvēšanu aiz neuzmanības un darba aizsardzības noteikumu pārkāpšanu.

Prokuratūra apsūdzības par būvniecības noteikumu pārkāpšanu, kā rezultātā sabruka ēkas daļa, kas izraisīja smagas sekas, izvirzījusi piecām personām.

Šīs personas ir ēkas būvinženieris Ivars Sergets, veikala projekta būvekspertīzes veicējs Andris Gulbis, būvuzraugs Mārtiņš Draudiņš, lielveikala projekta autors arhitekts Andris Kalinka un uzņēmuma "Re&Re" būvdarbu vadītājs Staņislavs Kumpiņš.

Prokuratūra Sergetam, Gulbim, Draudiņam, Kalinkam un Kumpiņam apsūdzības uzrādījusi arī par nonāvēšanu aiz neuzmanības.

Savukārt trīs Rīgas pilsētas būvvaldes darbiniekiem - Jānim Balodim, Juridiskās nodaļas Būvniecības uzraudzības nodaļas ekspertei Marikai Treijai un būvinspekcijas priekšnieka vietniecei Aijai Meļņikovai - izvirzītas apsūdzības par valsts amatpersonas pienākumu nepildīšanu, kas izraisījusi smagas sekas.

Būvvaldē patlaban vairs nestrādā Balodis un Treija.

Krimināllietā, kuru skata Zemgales priekšpilsētas tiesa, apsūdzēta ir arī "Maxima" darbiniece Inna Šuvajeva.

Valsts apsūdzības uzturētājiem pabeidzot lasīt apsūdzību, neviena no deviņām apsūdzētajām personām savu vainu inkriminētajos noziegumos neatzina.