Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

NRA PĒTA: Imantā starp augstceltnēm cels baznīcu

TĀDA VAI LĪDZĪGA. Svētās Agates baznīca Rīgā, Imantā, tiks būvēta pēc kāda itāļu arhitekta projekta © Ilustratīvs

Kamēr Lielbritānijā tiek pārdotas baznīcas, jo tās nav iespējams uzturēt, Latvijā, lai arī kopš neatkarības atgūšanas cilvēku skaits samazinās, dievnami tiek būvēti salīdzinoši lielā skaitā. Dati par 2017. gadu liecina, ka katoļiem Latvijā bija 247 dievnami, luterāņiem – 309, bet pareizticīgajiem – 128 kulta celtnes. Starp visām konfesijām katoļiem draudžu skaits ir palielinājies visstraujāk, salīdzinot ar 2016. gadu, – no 249 līdz 261. Nu Rīgā, Anniņmuižas bulvārī, pretim Bebru ielai, plānots būvēt jaunu katoļu dievnamu. Par tā būvniecības termiņiem prāvests Oļģerts Daļeckis pagaidām aicina netaujāt, vispirms ir jāsavāc ziedojumi, jāizstrādā projekts, tāme.

Anniņmuižas bulvārī tiks celta Svētās Agates baznīca. Patlaban tuvākie katoļu dievnami Imantas iedzīvotājiem ir Svētā Jāzepa baznīca pie Dzegužkalna un Svētā Alberta baznīca Āgenskalnā. Prāvests O. Daļeckis vadīja Rīgas Svētā Antona Romas katoļu baznīcas būvniecību Ķengaragā. To uzcēla 2015. gadā, un Sv. Antona draudze esot viena no lielākajām Rīgas katoļu draudzēm. Katoļu baznīcas Informācijas centrs vēsta, ka Imantā dievnama būvniecību vēlējies jau kardināls Jānis Pujats. Diemžēl toreiz celt dievnamu nebija iespējams, jo nebija zemes. Šobrīd zemes jautājums ir nokārtots. O. Daļeckis vakar sacīja Neatkarīgajai, ka arī Rīgas Svētā Antona baznīcai līdzekļi tika vākti četrus gadus un ziedot tiek lūgts arī Svētās Agates dievnamam. «Tikai pirmā plānošana un projekta gatavošana vēl notiek. Baznīcas celšana būs ilgi pēc tam. Ticīgie nevar naudu vienā dienā dabūt,» teica prāvests O. Daļeckis.

Latvijā kopš neatkarības atgūšanas ir uzbūvētas nedaudz vairāk par 50 katoļu baznīcām. Par ziedojumiem. Šie jaunie dievnami ticīgo vajadzībām kalpo visā Latvijā, arī vietās, kur cilvēku skaits samazinās un kur piederība katoļticībai nav bijusi pārāk izplatīta. Balstoties uz informāciju, ko sniegušas reliģiskas organizācijas, Latvijā 2017. gadā bija 377 474 katoļticīgie, no tiem Rīgas arhidiecēzē - 215 000, Liepājas diecēzē - 25 000, Jelgavas diecēzē - 51 985 un Rēzeknes - Aglonas diecēzē - 85 489 draudzes locekļi. Savukārt sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS, balstoties uz savām aptaujām, informē, ka pēdējo desmit gadu laikā gan ticīgo, gan kristiešu īpatsvars ir bijis relatīvi stabils - aptuveni 70 procentu Latvijas iedzīvotāju sevi uzskata par kristiešiem.

Tikmēr, piemēram, Lielbritānija ir viena no valstīm, kurā strauji sarūk draudžu locekļu skaits, daudzas baznīcas regulāri apmeklē desmit vai nedaudz vairāk cilvēku. Anglijas Baznīca vēsta, ka katru gadu tiek slēgti ap 20 dievnamu. Tāpēc jau vairākus gadus baznīcas un citas kulta ēkas tiek laistas pārdošanā vai iznomātas. Par visai lētu cenu var nopirkt labi saglabātu baznīcas ēku, nevis kā pirms dažiem gadiem Latvijā, kad luterāņi tirgoja Zalves baznīcas pussabrukušos mūrus. Lielbritānijā baznīcas tiek pārbūvētas par vienģimenes dzīvojamām mājām ar mūsdienīgu interjeru.