Rīgā turpinās starptautiskais kara vēstures festivāls "Dunamunde 2010"

Šodien Rīgā, Bolderājā, Daugavgrīvas cietokšņa teritorijā, jau otro dienu turpināsies otrais starptautiskais kara vēstures festivāls "Dunamunde 2010", kas veltīts dažādu laikmetu kara vēstures rekonstrukcijai.

Kā aģentūru LETA informēja festivāla organizatore Marina Kuļika, pasākumā piedalās vairāk nekā 250 vēsturiskās rekonstrukcijas klubu dalībnieki no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Krievijas, Baltkrievijas, Polijas un Zviedrijas, kas attēlo viduslaiku, Ziemeļu kara un Napoleona kara ainas. Tas ir otrais šāda mēroga pasākums Latvijā, kas aptver tik plašu vēstures periodu.

Ar festivāla dalībnieku palīdzību tiek atsauktas atmiņā spilgtas ainas no latviešu tautas vēsturiskās pagātnes, noteiktā secībā tiek attēloti vēsturiskie notikumi, kas attiecas uz dažādiem laikmeta periodiem. Festivāla laikā tiek atainots Bruņinieku turnīrs, Ziemeļu un Napoleona kaujas, Pirmais pasaules karš, pārceļot skatītājus pagātnē cauri laika prizmai.

Kara vēstures rekonstrukcijas mērķis ir censties ar apģērba, ieroču, sadzīves priekšmetu un izturēšanās palīdzību iespējami precīzi attēlot vēstures norises. Festivāla pamatideja ir skatītājiem saistošā veidā vienkopus parādīt bruņoto spēku attīstību gadsimtu gaitā.

Vakar, festivāla pirmajā dienā, tika parādīta kaujas epizode "Ziemeļu kauja", uzstājās tautas deju ansamblis "Līgo", notika loku šāvēju turnīrs, koncertēja bērnu folkloras ansamblis "Krūla" un "Rūjiņa", tāpat arī norisinājās karavīru dziesmu konkurss un bija iespējams vērot senatnīgās mūzikas un deju ansambļa "Gotika" un deju kolektīva "Zafira" uzstāšanos.

Savukārt festivāla otrā diena šodien sāksies plkst.11, kad to atklās dažādu laikmetu kara formās tērpušos dalībnieku gājiens. Tas sāksies Rīgā, Doma laukumā. Jau vēlāk interesenti festivāla laikā varēs vērot kara epizodes attēlojuma rekonstrukciju - Napoleona kaujas laikmets, kara epizodes attēlojuma rekonstrukcija - Pirmais pasaules karš, paredzēts bruņinieku turnīrs un bugurts. Muzicēs senatnīgās mūzikas un deju ansamblis "Barokko", folkloras kopa "Rūdzi" un "Dudenieki", kā arī folkloras ansamblis "Grodi".

Apmeklēt festivālu aicināts Valsts prezidents, Ministru prezidents, Kultūras un Aizsardzības ministrijas vadība, Saeimas un Rīgas domes deputāti, kā arī festivāla dalībvalstu vēstnieki Latvijā, militārie atašeji un padomnieki kultūras jautājumos.

Pasākumu apmeklē arī pasaules un Eiropas vadošās televīzijas kompānijas, tostarp "BBC", "Discovery chanel", "CNN", Krievijas, Igaunijas un Latvijas lielākās telekompānijas.

Festivālu organizē Rīgas dome, Kurzemes priekšpilsētas pārvalde, Baltijas Kara vēstures asociācija, Karjeras izaugsmes koledža.

Latvijā

Nodokļu reformas un grūtās budžeta situācijas dēļ no nākamā gada netiks ieviestas izmaiņas pašvaldību finanšu izlīdzināšanā, intervijā aģentūrai LETA atzina viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV).

Svarīgākais