Rīgā kapus raks pašvaldības kaprači

© Andrejs Terentjevs, f64

No 1. augusta Rīgas pašvaldības kapsētās ar kapu rakšanu nenodarbosies firma, bet gan kaprači. Plānots, ka darbā tiks pieņemti 30 pašvaldības kaprači, kuri būs štata darbinieki, bet kuriem no pilsētas budžeta nemaksās. Līdz 1. augustam ir pagarināts līgums ar firmu In Memoriam, jo kapu rakšanu pārtraukt nedrīkst.

Šī firma veica kapu rakšanas pakalpojumus daudzus gadus, bet šogad beidzas ar to noslēgtais līgums. Rīgas domes Mājokļu un vides departaments pavasarī izsludināja kapu rakšanas iepirkuma konkursu, kurā uzvarēja SIA Svece un lāpstas. Tā bija izveidota īsi pirms konkursa izsludināšanas, un radās šaubas, vai tikai firma nav veidota īpaši šim konkursam. Iepirkumu apstrīdēja In Memoriam, un Iepirkumu uzraudzības birojs aizliedza slēgt līgumu ar jaunveidoto SIA. Iepirkumā par kapu rakšanu Rīgas pašvaldības kapsētās plānotā līgumcena bija 169 000 latu. Toties tagad pie līguma netiks ne viena, ne otra firma, bet gan atsevišķi kaprači. Tā kā kapu rakšana ir maksas pakalpojums, dome viņiem neko papildus nemaksās.

Latvijas apbedītāju asociācijas vadītājs Edmunds Štreihfelds vērtē, ka problēmām tālab nevajadzētu rasties. Viņš saka – pagaidām varot runāt teorētiski, jo sadarbība ar kapračiem vēl nav sākusies. "Negatīvas tendences nesaskatu, vienīgās bažas ir par pārejas procesu. Tas varētu ilgt dažas dienas, bet mūsu darbā nedrīkst būt pārtraukumi. Ceru, ka izdomās mazsāpīgu un raitu pārejas procesu," viņš stāsta.

Mājokļu un vides departamenta direktors Vjačeslavs Stepaņenko (LPP/LC) jau ir apliecinājis, ka pašvaldības kapraču nodarbināšana nesadārdzinās ne kapu rakšanas, ne mirušo apbedīšanas pakalpojumu un būs arī kontroles iespējas par kapraču darbu. Ja par kādu no viņiem tiks saņemtas sūdzības, tad var nākties atstāt darbu, bet vietā tiks pieņemts cits, pēc komitejas vadītāja vārdiem, labāks kapracis.

Departaments bija aicinājis pieteikties galvaspilsētā un tās apkārtnē dzīvojošos kapračus, lai apspriestu sadarbības iespējas. Pašlaik ar viņiem notiek pārrunas.

Līdz ar lēmumu par kapraču nodarbināšanu pašvaldības Mājokļu un vides komiteja nolēma, ka jāpaplašina Mājokļu un vides departamenta sniegto maksas pakalpojumu klāsts kapsētās, nosakot, ka turpmāk departaments nodarbosies ar kapa bedru rakšanu un aizbēršanu un mirušo apbedīšanu.

Latvijā

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais